Rozmnażanie staffików (staffordshire bull terrier) bez uprawnień hodowlanych
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Twoja suczka ma rodowód (LOF), więc nie jest uznawana za psa z listy ras agresywnych, nawet jeśli nie przeszła jeszcze oficjalnego potwierdzenia. To samo dotyczy samca. Jednak skoro nie mają one potwierdzonych uprawnień hodowlanych, szczeniaki nie dostaną rodowodu, a co za tym idzie – zostaną uznane za psy w typie rasy i tym samym będą już kategoryzowane jako te potencjalnie niebezpieczne.
Ma metrykę, ale nie ma uprawnień hodowlanych, więc w sumie traktuje się ją jak psa bez rodowodu, tak?
Draugen, tu nie chodzi nawet o samo to, że miot nie jest zgłoszony, na to jeszcze można by przymknąć oko i dać sobie czas, ale o psy, które nie mają potwierdzenia w LOF (czyli nie mają udokumentowanego pochodzenia). Jeśli mówimy o Staffiku, to on albo trafia do 1. kategorii, albo w ogóle nie jest kategoryzowany, ale nigdy nie zalicza się do 2. kategorii.
Logiczne czy nie, takie jest prawo i rozmnażanie Staffików bez rodowodu LOF jest po prostu zabronione.
„Psy w typie American Staffordshire terrier (dawniej Staffordshire terrier), zwane również „pitbulami”;
psy w typie Mastifa, zwane też „boerbulami”;
psy w typie Tosa.
Celem ustawy jest ograniczenie liczby psów z 1. kategorii, dlatego ich nabywanie, przekazywanie (zarówno odpłatne, jak i darmowe), sprowadzanie czy import na terytorium Francji jest zabronione i podlega karze do 6 miesięcy więzienia oraz grzywnie w wysokości 15 000 euro (około 65 000 zł) zgodnie z art. L215-2 Kodeksu rolnego i rybołówstwa morskiego”.
Źródło: https://agriculture.gouv.fr/les-chiens-de-categorie-1-et-2-dits-chiens-dangereux#:~:text=L'objectif%20de%20la%20loi,rural%20et%20de%20la%20p%C3%AAche
Choć w rzeczywistości rzadko wyciąga się konsekwencje wobec tych, którzy takie psy kupują, to nie mam pojęcia, jak to wygląda w przypadku sprzedających.
Maluchy będą w kategorii 2 (a nie 1), skoro miot nie jest zgłoszony.
Ojej, moja biedna psinka... Tak strasznie mi jej żal. Też myślę, że to możliwe, ale no serio – skoro oboje rodziców to psy rodowodowe, nawet jeśli bez uprawnień hodowlanych, to przecież są to psy rasowe. To nienormalne, żeby ich maluchy trafiały do jakiejś kategorii... dzięki.
29 komentarzy na temat 29