Sportowy staffik?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Jestem tu nowy, a ta strona wydaje się naprawdę super. Dołączam do was, bo w końcu mogę sobie pozwolić na własnego psa. Słuchajcie, biegam 3-4 razy w tygodniu po około 10, a nawet 15 km. Przeglądając różne rasy, trafiłem na staffika i od razu skradł moje serce. Czytałem, że to bardzo aktywne i sportowe psy, ale przez te ich krótkie łapki nie mam pewności, czy taki maluch da radę dotrzymać mi kroku. Jeśli macie staffika albo jakiegoś bliżej znacie, możecie podzielić się swoimi doświadczeniami? Dzięki wielkie wszystkim!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Cześć, za kilka dni planuję wziąć 3-miesięcznego staffika. Nie jestem jakąś wielką fanką sportu i martwię się, czy piesek nie będzie u mnie nieszczęśliwy? Oczywiście będę z nim regularnie wychodzić, żeby mógł się wybiegać, ale nie wiem, czy samo puszczenie go w parku, żeby pobiegał sam, mu wystarczy... Bardzo proszę o opinie, sprawa jest dla mnie pilna!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, planuję za kilka dni wziąć 3-miesięcznego staffika. Nie jestem jakąś wielką sportsmenką i martwię się, czy piesek nie będzie u mnie nieszczęśliwy? Oczywiście będę z nim regularnie wychodzić, żeby mógł się wybiegać, ale nie wiem, czy samo puszczenie go w parku, żeby pobiegał samopas, mu wystarczy... Bardzo proszę o opinie, to dla mnie pilne!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie mam staffika, tylko maliniaka (myślę, że sportowo są na podobnym poziomie), mój ma 2,5 miesiąca i męczy się po niecałych 20-30 minutach spaceru, więc uważaj – z bieganiem trzeba jeszcze bardzo długo poczekać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Jeśli szukasz sportowego psa do biegania, staffik to naprawdę świetny wybór. Trzeba tylko poczekać, aż piesek całkowicie zakończy wzrost i wprowadzać treningi stopniowo. Osoba, od której kupiłem mojego staffika (w typie balanced), robi z rodzicami mojej suni prawie 20 km przy rowerze i psiaki bez problemu dają radę (oczywiście z przerwami na odpoczynek).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Łatwiej znajdziesz psy w typie „balanced” w hodowlach, tak jak w mojej.

Mój West Ham ma 40,5 cm wzrostu i waży 19 kg. Ale jest spory, to już sama górna granica wzorca.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wielkie dzięki! Tak, szukam właśnie psów w typie teriera, te w typie bully nie są zbyt sportowe. Ile waży Twój?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Faktycznie, nie wolno mylić amstaffa ze staffikiem. To zupełnie inne gabaryty, no i przepisy ich dotyczące też się różnią.

Mam 2,5-letniego samca staffika. Sama nie jestem typem sportowca, ale zaczynamy razem biegać i bawić się w canicross. Robimy około 5 km dwa razy w tygodniu. Dla niego to żaden problem!

Kiedy biega z moim mężem, robią raczej po 10 km i też nie ma z tym żadnego problemu.

Zresztą są staffiki znacznie lepiej wytrenowane niż mój, które towarzyszą swoim właścicielom nawet przy rowerze. Więc tak, to zdecydowanie sportowy pies 

Mam jednak kilka uwag:

- pies musi być wytrenowany, więc trzeba dawkować wysiłek stopniowo

- staffik ma krótkie łapy i jest dość ciężki jak na swój wzrost, więc nie będzie miał takiej wytrzymałości jak na przykład owczarek czy pies myśliwski

- lepiej wybrać staffika „wysokonożnego” w typie teriera niż takiego w typie bully, który będzie mniej sportowy

- i uważaj na upały, bo staffiki naprawdę źle je znoszą, więc latem trzeba unikać sportu w gorących godzinach. Mój przy pierwszych upałach do niczego się już nie nadaje lol

Krótko mówiąc, staffik to pies pełen energii, witalności i sportowego ducha... ale nie jest to NAJBARDZIEJ wysportowany pies na świecie. Wszystko zależy więc od tego, czego szukasz.

Poza tym to wyjątkowy psiak: radosny, niesamowicie czuły (taki typowy „przylepa”), wrażliwy, mały klaun, który wszędzie się odnajdzie. Nasz towarzyszy nam wszędzie: na kajakach, na wędrówkach, w restauracjach… to idealny rozmiar ;-)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dziękuję bardzo, nie mylisz przypadkiem staffordshire bull terriera (staffika) z amerykańskim staffordshire terrierem (amstaffem)?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, znam staffiki (często nazywane też po prostu staffami), moi sąsiedzi mają dwa. To faktycznie bardzo wysportowane psy, ale przy tym dosyć masywne i chętne do każdej aktywności. Warto więc wziąć malucha, kiedy jest jeszcze całkiem mały, żeby móc go ułożyć całkowicie po swojemu. Poza tym to ogromne pieszczochy i bardzo kochane psiaki.

Pytasz, czy da radę za Tobą nadążyć? Jasne, przejdzie z Tobą nawet 20 czy 25 km, ale jak jest jeszcze mały, potrzebuje czasu, żeby zbudować odpowiednie mięśnie. Lepiej więc chwilę odczekać, zanim zabierzesz go na trasę 15 km, choć te 10 km powinien ogarnąć nawet jako młodziak.

To naprawdę pies idealny, który potrafi się dostosować do każdych warunków – odnajdzie się zarówno w mieście, jak i na wsi. Bardzo dba o czystość, jest genialnym psem rodzinnym, pewnym siebie i odważnym.

Szczeniak staffika jest jak każdy inny: po prostu rozczula. Ale miejcie świadomość, że to nie jest żadna krucha kruszynka. Jest bardzo uważny i na pewno nie przegapi okazji, żeby Was przetestować albo znaleźć jakąś lukę w zasadach. Dlatego bądźcie stanowczy od samego początku, żeby szybko załapał, co jest zakazane (kanapa, fotele, łóżko... zależy od Waszych zasad), ale oczywiście bez żadnej brutalności czy niesprawiedliwości.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post