Staffik – problemy z oddychaniem?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć wszystkim!
Właśnie byłem z moim staffikiem na ostrym dyżurze u weterynarza z powodu udaru cieplnego. Staffiki mają specyficzny problem z budową tyłu podniebienia (jest ono zbyt wąskie).
Przy dużym wysiłku mój pies nie mógł złapać wystarczająco dużo powietrza i dosłownie zaczął się dusić. W klinice chłodzili go zimną wodą przez 45 minut i podali kortyzon. Ledwo z tego wyszedł, był naprawdę o krok od śmierci. Weterynarz powiedział mi, że jeśli to się powtórzy – a może się to zdarzyć nawet bez większego wysiłku – istnieje operacja polegająca na poszerzeniu dróg oddechowych. Dzięki temu pies mógłby lepiej regulować temperaturę swojego ciała.
Pamiętajcie, że przy udarze cieplnym mózg psa może dosłownie przestać pracować.
Tak to wyglądało w naszym przypadku.
Chrapie przez sen czy po zabawie?
W tym pierwszym przypadku nie ma się czym martwić – mnóstwo psów chrapie podczas snu. Jeśli jednak dzieje się to po wysiłku, to nie jest to normalne. Mam amstaffkę, to prawie to samo co staffik, tylko większy gabaryt ^^. I nigdy nie ma takiej zadyszki jak buldog. Twoja sunia mogła się przeziębić i stąd te lekkie szmery w sercu. Tak czy siak wybierasz się do weterynarza na szczepienie przypominające, więc wspomnij mu o tym, a on ci powie, co się tak naprawdę dzieje.
Dostałaś przy zakupie świadectwo zdrowia?
ok ewilan2610 dzięki!!! tak, ma rodowód
W takim razie zabierz go szybko do weterynarza na pierwszą wizytę kontrolną, żeby sprawdzić, czy wszystko u niego w porządku.
Nie znam się na staffikach. Ja mam buldożkę francuską i ona chrapie naprawdę bardzo rzadko.
ok dzięki marjo38 i ewilan2610 za odpowiedzi.
nie, jeszcze nie u weterynarza, bo kupiłam go wczoraj
Cześć,
Byłeś z nią u weterynarza po tym, jak ją kupiłeś?
8 komentarzy na temat 8