Staffik z nadwagą?

A
Alrtbb Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Piszę na tym forum, bo potrzebuję porady i pomocy w sprawie mojego psa. To 2-letni staffik, kastrat.

Podczas pierwszej wizyty u weterynarza przy okazji jakiegoś zabiegu, mój wet powiedział mi, że pies powinien trochę schudnąć (ważył wtedy 20-21 kg, to było około 2 miesiące temu).

Mój pies jest bardzo aktywny, ma minimum godzinę do półtorej zabawy, biegania itp. dziennie + kilka spacerów po co najmniej 15-20 minut.

Udało mi się go odchudzić o 1,5 kg, a teraz... waży prawie 22 kg... bez żadnych konkretnych zmian (wyniki badań są idealne, więc to nie problemy zdrowotne)...

Nie mam pojęcia, jak mam go odchudzić... dostaje 3/4 swojej dziennej porcji karmy, biega, bawi się, zapewniam mu (moim zdaniem) tyle ruchu, ile trzeba, a jego waga to prawdziwe jojo... Chcę przede wszystkim uniknąć nadwagi, żeby nie miał w przyszłości problemów ze zdrowiem!

Jego rodzice to dość postawne psy (ojciec waży 24 kg), czy to może być kwestia genetyki?

Macie jakieś rady albo opinie?

Z góry bardzo dziękuję

:-)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

NordicAttitude, to co radzisz (pomijając ten nieco zbyt niski poziom białka), to w zasadzie to samo, co ta osoba już stosuje, a jej pies ma nadwagę.

białko surowe 26.0 %

tłuszcz surowy 16.0 %

włókno surowe 2.5 %

popiół surowy 7.7 %

wilgotność 8.0 %

energia metaboliczna 367.0 kcal/100 g

Nie ma sensu, żeby szukała karmy o podobnych parametrach, bo efekt będzie identyczny.

Ja u swoich stosuję 399 kcal na 100 g, a moje psiaki są pewnie nawet mniej aktywne. Do tego vallhundy miewają tendencję do tycia, a u nas nie ma żadnych problemów z wagą – tyle że ja pilnuję, żeby węglowodany były poniżej 25%.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

W ostatnich latach pojawiło się sporo badań, które rzuciły nowe światło na ten temat – okazuje się, że to wcale nie tłuszcze tuczą, ale właśnie przyjmowanie dużej ilości węglowodanów. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę: „czy od tłuszczu się tyje?”

I od razu wyskoczy cała masa badań z ostatnich 10 lat, które pokazują, że jest dokładnie na odwrót. Za to węglowodany, jeśli są spożywane w nadmiarze, odpowiadają za przybieranie na wadze. Są one magazynowane w organizmie właśnie w postaci tłuszczu – i to nie jest mój wymysł.

Dlatego właśnie, jeśli masz psa z nadwagą, warto ograniczyć mu podaż węglowodanów, co oczywiście nie oznacza, że trzeba je redukować do zera.

Wystarczą dwa kliknięcia w internecie, wpisujesz „węglowodany, tłuszcze a tycie” i masz wszystkie informacje pod ręką. Zachęcam autora posta, żeby sam o tym trochę poczytał.

Pamiętajcie tylko, że to tłuszcze utwardzone są tymi, które faktycznie są niebezpieczne.

Przetłumaczony francuski
    Clacla57
    Clacla57 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Mieliśmy kiedyś buldoga angielskiego – co prawda to inna rasa niż staffiki, ale weterynarz poradził nam wtedy, żeby dodawać mu do jedzenia cukinię. Gotowaliśmy ją w samej wodzie, bez soli i bez żadnych dodatków, a potem mieszaliśmy z karmą. Cukinia ma w sobie mnóstwo wody i nie tuczy, a pozwala psu porządnie się najeść, nawet jeśli nasze psiaki nie zawsze mają umiar w jedzeniu... 😋 Nie mówię, że u każdego pieska to zadziała, ale możecie spróbować! Miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Produkty bogate w mięso zawierają sporo tłuszczów, znacznie więcej niż te o wysokiej zawartości węglowodanów, które prawie ich nie mają. To właśnie dlatego w karmach typu „light” znajdziemy niemal same węglowodany. U mnie poziom tłuszczu w diecie jest wysoki (20%), do tego dochodzą smaczki, a wszystkie moje zwierzaki trzymają idealną wagę. Tłuszcze w jedzeniu nie oznaczają od razu tłuszczyku na ciele, bo inaczej wszyscy najlepsi sportowcy na świecie byliby otyli. Wręcz przeciwnie, tłuszcze mogą często wręcz pomagać w odchudzaniu, pod warunkiem, że ich źródło jest w miarę zdrowe.

Za to nadmiar węglowodanów może być magazynowany w organizmie właśnie w postaci tkanki tłuszczowej.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    Damdam45, faktycznie mam wrażenie, że jest tu parę kilo za dużo, chociaż najlepiej widać to u psa stojącego z profilu.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    Nordic Attitude, myślę, że wszystko zależy od podaży białka. U kastrowanych czy sterylizowanych zwierząt czasem dochodzi do utraty masy mięśniowej, dlatego moim zdaniem warto unikać zbyt dużej ilości węglowodanów. Mój samiec często je więcej niż wynosi zalecana dawka, a i tak trzyma świetną linię jak na swoją rasę, podczas gdy po niektórych karmach momentalnie go „rozpiera”. Ograniczanie energii i białka nie pozwoli psu sportowemu zbudować mięśni ani utrzymać formy. Widziałam straszne rzeczy u jednej suczki z nadwagą (akurat niesterylizowanej) – weterynarz pod pretekstem odchudzania tak obciął jej porcje, że jadła tyle co chihuahua, a i tak nie było żadnych efektów. To był mops. Do tego karma miała koszmarnie dużo węglowodanów. Odchudzanie zależy od wielu czynników, nie tylko od kalorii. To trochę jak z tymi bardzo niebezpiecznymi dietami dla ludzi sprzed kilku lat, gdzie jadło się głównie białko, żeby szybko zbić wagę. Dla nas to bardzo ryzykowne, ale dla psa już niekoniecznie. Chociaż BARF u mojego psa się nie sprawdził, muszę przyznać, że najbardziej umięśnione psy, jakie w życiu spotkałam, były właśnie na BARFie. Kaloria kalorii nierówna, tak samo jak białko białku. Dla mnie to właśnie poziom węglowodanów i utrzymanie minimum 50% mięsa gwarantuje powrót do formy u zwierzaka z nadwagą. Przykład spoza psiego świata: moja kotka całe dnie nic nie robi, jest wysterylizowana, je więcej niż powinna, a jest bardzo szczupła – o wiele bardziej niż większość kastrowanych kotów wychodzących, które znam. Wszystkie moje zwierzaki są po zabiegach, jedzą porcje większe niż zalecane i żaden nie obrasta w tłuszcz. I to nie jest kwestia szczęścia, bo wystarczy zmiana karmy na inną i od razu wszystkie błyskawicznie tyją.
    Przetłumaczony francuski
    Damdam45
    Damdam45 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór! Mój staffik ma rok i dwa miesiące, waży 20 kilo i weterynarz powiedział mi, że wszystko z nim w porządku i jest okazem zdrowia. Wspomniał też, że widywał już nawet staffiki ważące 24 kilo.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś

Okej, już odzwyczaiłam się od dawkowania tych klasycznych karm. Wiem, że niestety często nam się wydaje, że jak coś jest drogie, to musi być wysokiej jakości, a w praktyce niektóre karmy wcale nie są takie dobre, mimo swojej ceny. Wielka szkoda.

Żeby opowiedzieć wam o moich doświadczeniach – ponad 5 lat temu przeszłam z moim kastratem na BARF (dietę opartą na surowym mięsie), ale to zupełnie nie wypaliło, on po prostu tego nie trawił. Żeby ratować sytuację, przez 2 tygodnie podawałam mu wysokowęglowodanową karmę z linii RC. Biegunka ustała niemal natychmiast, ale w zaledwie 2 tygodnie tak go „wywaliło”, że przytył kilogram czy półtora, co przy jego małych gabarytach jest ogromną różnicą.

Wróciłam do karmy z niską zawartością węglowodanów i w tydzień wrócił do swojej normalnej wagi. Brzuch też przestał być taki napięty. Moim zdaniem węglowodany są dobre, żeby szybko podbić wagę u psów, które potrzebują takiego energetycznego „kopa” w diecie – tak samo zrobiłam z moją sunią. Ale teraz, podobnie jak u mojego samca, stawiamy na karmy z mniejszą ilością węglowodanów.

Jako chwilowy „boost” to są niezłe karmy, ale nie sądzę, żeby codzienne podawanie ich psu, zwłaszcza wykastrowanemu, było dobrym rozwiązaniem.

Ja osobiście kupuję Carnilove. W sieci można je dostać za około 220 zł za 12 kg. Pamiętajcie, że podaje się ich mniej, a u mnie zdarza się, że sypnę psom nawet trochę więcej, a i tak nie tyją – ta karma naprawdę dobrze syci. Jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny, to uważam, że wypadają całkiem nieźle. Może nie są idealne, ale zdecydowanie poprawne.

https://www.petsonic.fr/pienso-para-perros-carnilove-adulto-cordero-jabali.html#/23-poids-12_kg

Purizon są pewnie jeszcze lepsze, ale trudniej je dostać stacjonarnie w sklepach zoologicznych. Wszystko zależy od tego, gdzie kupujecie jedzenie dla swoich psiaków.

https://www.zooplus.fr/shop/chiens/croquettes_chien/croquettes_chien_purizon/purizon_adult/315498

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post