Staffik z nadwagą?

A
Alrtbb Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Piszę na tym forum, bo potrzebuję porady i pomocy w sprawie mojego psa. To 2-letni staffik, kastrat.

Podczas pierwszej wizyty u weterynarza przy okazji jakiegoś zabiegu, mój wet powiedział mi, że pies powinien trochę schudnąć (ważył wtedy 20-21 kg, to było około 2 miesiące temu).

Mój pies jest bardzo aktywny, ma minimum godzinę do półtorej zabawy, biegania itp. dziennie + kilka spacerów po co najmniej 15-20 minut.

Udało mi się go odchudzić o 1,5 kg, a teraz... waży prawie 22 kg... bez żadnych konkretnych zmian (wyniki badań są idealne, więc to nie problemy zdrowotne)...

Nie mam pojęcia, jak mam go odchudzić... dostaje 3/4 swojej dziennej porcji karmy, biega, bawi się, zapewniam mu (moim zdaniem) tyle ruchu, ile trzeba, a jego waga to prawdziwe jojo... Chcę przede wszystkim uniknąć nadwagi, żeby nie miał w przyszłości problemów ze zdrowiem!

Jego rodzice to dość postawne psy (ojciec waży 24 kg), czy to może być kwestia genetyki?

Macie jakieś rady albo opinie?

Z góry bardzo dziękuję

:-)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • A
    Zgłoś
    Pro Plan ma mnóstwo węglowodanów, może warto byłoby przejść na karmę z większą ilością białka. Ja swojej wysterylizowanej suczce o wadze 15 kg daję 160 g karmy. Myślę, że nie powinno się tak drastycznie uszczuplać miski o prawie 100 g. Twój pies będzie naprawdę głodny. Z drugiej strony 260 g wydaje mi się ilością ogromną. Nie wiem, jakie są zalecenia dla Twojej karmy, ale w przypadku tej, którą ja kupuję, tyle zjada pies ważący 30 kg. Z Twojego opisu mam wrażenie, że ma tylko jakieś 3 kg nadwagi. Masz może zdjęcie? Dawno był kastrowany? Pierwsze 6 miesięcy po kastracji jest decydujące. Moim zdaniem pewnie trzeba by zmienić karmę. Niektórzy mogą polecać BARF. W każdym razie pies nie może mieć w diecie od 35% do 45% węglowodanów. Zalecana dawka to poniżej 25%. Ja osobiście trzymam się 20%. Purizon, Carnilove, True Instinct, Nutrivet itp. Dzięki za odpowiedź! Przyznaję, że to brzmi jak strasznie dużo, a jednak to dokładnie takie dawki są podane na opakowaniu (i tak daję mu porcję „dla psa o aktywności do 1h”, a nie tę, którą teoretycznie powinien dostawać). 15-20 kg: dla psa z aktywnością do 1h – 230-280 g dla psa z aktywnością powyżej 1h – 265-320 g Tak, nie ma zbyt wiele do zrzucenia – tak jak piszesz, 3 kg byłoby idealnie. Jest wykastrowany już od ponad półtora roku. Jasne, wrzucę fotkę wieczorem!
    Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pro Plan ma sporo węglowodanów, może warto byłoby przejść na karmę z większą ilością białka.

Daję 160 g karmy mojej wysterylizowanej suczce, która waży 15 kg. Myślę, że nie powinno się drastycznie obcinać porcji o prawie 100 g. Twój pies może być wtedy naprawdę głodny. Z drugiej strony 260 g wydaje mi się ogromną ilością. Nie wiem, jaka dawka jest zalecana na opakowaniu Twojej karmy, ale w przypadku mojej tyle zjada pies ważący 30 kg.

Z tego, co piszesz, mam wrażenie, że ma po prostu 3 kg nadwagi.

Masz może jakieś zdjęcie? Od dawna jest wykastrowany? To pierwsze 6 miesięcy po kastracji jest kluczowe.

Moim zdaniem trzeba by pewnie zmienić karmę. Niektórzy pewnie doradzą BARF. W każdym razie pies nie może mieć w diecie od 35% do 45% węglowodanów. Zalecana dawka to mniej niż 25%. Ja osobiście trzymam się 20%.

Purizon, Carnilove, True Instinct, Nutrivet itd.

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Dziękuję za odpowiedź!

Patrząc na to zdjęcie, z góry ma „wagę idealną”, ale ma lekki brzuszek, tak jak na czwórce.

Je karmę Pro Plan Optidigest i po konsultacji z hodowczynią zmniejszyłam dawkę z 260 g dziennie (tyle było podane na opakowaniu). Faktycznie nie zwróciłam uwagi na to, że jest ona dosyć treściwa, a wiadomo, że po kastracji łatwiej o dodatkowe kilogramy... dlatego doradzono mi, żeby zejść do 170 g.

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Poza samą cyferką na wadze, najważniejsza jest sylwetka. Waga zależy od masy mięśniowej, która waży więcej niż tłuszcz, oraz od stopnia nawodnienia (nie wiesz przecież, czy pies nie wypił mnóstwa wody tuż przed ważeniem).

Staffik powinien mieć lekko zaznaczoną talię – głaszcząc go, powinieneś wyczuwać żebra pod skórą, ale nie powinny być one wyraźnie widoczne.

Dwuletni pies musi być szczupły! Nie powinien mieć na sobie tłuszczu.

Może karma, którą dostaje, mu nie służy? Co mu podajesz i w jakiej ilości?

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post