Staffik zimą – potrzebuje ubranka czy nie?

L
Liya7401 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mam 6-miesięczną suczkę staffika.

Chciałam się dowiedzieć, czy konieczne jest ubieranie psa, gdy robi się zimno?

Słyszałam często, że staffiki to straszne zmarzluchy i trzeba na nie uważać.

Z drugiej strony nie chciałabym jej za bardzo przyzwyczajać do chodzenia w ubraniu, ale dzisiaj na przykład zapowiadali -4 stopnie...

A jeśli już ją ubierać, to co najlepiej wybrać? Wiatrówkę z polarem czy jakąś kurtkę puchową?

Z góry dzięki za rady!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

36 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Amstaff'Forever
    Amstaff'forever Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To nie zimno jest najgorsze, tylko przede wszystkim ta wilgoć.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Liya7401 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ludzie czasem zapominają, że to tylko psy!! Oddajcie te kurtki bezdomnym, którzy umierają z zimna!!

Dla każdego właściciela, któremu zależy na dobru swojego zwierzaka, to nie jest „tylko pies” – to członek rodziny. Poza tym tematem nie są tu osoby bezdomne. Jak chcesz, to idź i oddawaj swoje kurtki bezdomnym, rób co chcesz. Ale przestań wyjeżdżać z takimi tekstami nie na temat, bo wrzucanie tu takich komentarzy zupełnie nam nie pomaga.

Przetłumaczony francuski
    Shiro Aceman
    Shiro aceman Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ludzie czasem zapominają, że to przecież psy!! Oddajcie tę kurtkę bezdomnemu, który umiera z zimna!!

A potem spróbuj dać taką kurtkę na jamnika osobie bezdomnej, na pewno będzie wniebowzięta ^^

Haha, nieźle mnie to rozbawiło, dzięki 😁 też o tym myślałem, ale uprzedziłeś mnie ^^

Ja też uważam, że strojenie psa jest absurdalne, ale jest wielka różnica między ubieraniem psa dla własnego „widzimisię” a robieniem tego dla jego komfortu. Jak widzę, że mój staffik trzęsie się zamiast bawić patykiem tylko dlatego, że wieje wiatr, to rozumiem, że po prostu trzeba mu założyć kurtkę.

I powiedz to samo bezdomnemu, który ma psa – wybór będzie prosty. Jak zobaczy, że jego psiak dygocze z zimna, odda mu własny sweter, nawet jeśli sam będzie marznąć. Ja w każdym razie tak właśnie zrobiłem.

Przetłumaczony francuski
    Stella42
    Stella42 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja sunia to 15-letni miks chihuahua. Zakładam jej ubranko, odkąd skończyła 9 lat – robię to zawsze, gdy jest wilgotno lub gdy temperatura spada poniżej 5 stopni. Zauważyłam, że w takich warunkach, jeśli nie założę jej kurtki, to albo się trzęsie, albo spacer w ogóle nie sprawia jej przyjemności. Dlatego postawiłam na dobro mojego psa zamiast przejmowania się spojrzeniami innych ludzi. Najlepiej mieć w psiej szafie zwykły płaszczyk przeciwdeszczowy oraz taki ocieplany polarem – ja właśnie taki zestaw posiadam. Wybierzcie też model, który łatwo się zakłada (na przykład zapinany na duże zatrzaski).
    Przetłumaczony francuski
    Stella42
    Zgłoś

Staffiki mają bardzo krótką sierść i są dość niskie, więc ich brzuchy znajdują się blisko podłoża. Są przez to bardziej wrażliwe na zimno, wilgoć czy wiatr niż inne rasy. Do tego Twój psiak jest jeszcze młody, więc uważam, że założenie mu jakiejś kurteczki przeciwdeszczowej czy wiatrówki to żaden obciach.

Moja sąsiadka ma sunię staffika od paru lat. Piesek mieszka w domu z ogrodem, ale codziennie wychodzi załatwić swoje potrzeby na pobliską, nieużytkowaną łąkę i przechodzi wtedy prosto pod moją bramą. Z tego, co widzę, to straszny z niej zmarzluch. Te psy praktycznie nie mają tkanki tłuszczowej, a przy tak krótkiej sierści brakuje im naturalnej ochrony przed zimnem.

Przetłumaczony francuski
    Stella42
    Zgłoś

Staffiki mają bardzo krótką sierść i są dość niskie, przez co biegają blisko ziemi. Są przez to bardziej wrażliwe na zimno, wilgoć czy wiatr niż inne rasy. Do tego Twój piesek jest jeszcze młody, więc moim zdaniem założenie mu jakiegoś kubraczka, peleryny przeciwdeszczowej czy wiatrówki wcale nie będzie przesadą ani nie będzie wyglądać głupio.

Moja sąsiadka ma sunię staffika od kilku lat. Mieszkają w domu z ogrodem, a pies codziennie wychodzi załatwiać swoje potrzeby na taką nieużywaną łąkę tuż obok i zawsze przechodzi przed moją bramą. Z tego, co widzę, to straszny zmarzluch. Te psy nie mają praktycznie żadnej warstwy tłuszczu, a przy tak krótkiej sierści brakuje im naturalnej ochrony przed chłodem.

Przetłumaczony francuski
    Stella42
    Zgłoś

Staffiki mają bardzo krótką sierść i są dość niskie, przez co biegają blisko ziemi. Są przez to bardziej wrażliwe na zimno, wilgoć czy wiatr niż inne rasy. Do tego Twój piesek jest jeszcze młody, więc moim zdaniem założenie mu jakiegoś kubraczka, peleryny przeciwdeszczowej czy wiatrówki wcale nie będzie przesadą ani nie będzie wyglądać głupio.

Moja sąsiadka ma sunię staffika od kilku lat. Mieszkają w domu z ogrodem, a pies codziennie wychodzi załatwiać swoje potrzeby na taką nieużywaną łąkę tuż obok i zawsze przechodzi przed moją bramą. Z tego, co widzę, to straszny zmarzluch. Te psy nie mają praktycznie żadnej warstwy tłuszczu, a przy tak krótkiej sierści brakuje im naturalnej ochrony przed chłodem.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wielkie dzięki Sky, to bardzo miłe! Gabyn, czuję się zaszczycona, nie sądziłam, że Newton może ci się śnić! Mam nadzieję, że ten koszmar z „Ninie 97” już się skończył. Podziwiam cierpliwość, jaką niektórzy z was mają. Ja mam swoje granice, jeśli chodzi o głupotę i złośliwość! Buziaki dla wszystkich i miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To ten jego mięciutki brzuszek jest tak nieodparty i to on sprawia, że dzieją się takie zagadki. 😌

Wszystkiego najlepszego, Tibidou! 👏

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U Newtona to samo. Płaszczyk przeciwdeszczowy z podszewką.

Nie wiem, co się stało, ale śnił mi się Newton tej nocy! Poszliśmy do restauracji, a on zdjął płaszczyk, bo w środku było za gorąco. Pozwolił mi nawet pogłaskać się po brzuszku! Bardzo rzadko śnią mi się psy (czy w ogóle zwierzęta)...

dziwna ta historia z brzuszkiem

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 36

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post