Szczeniak próbuje kopulować
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
U mojej jest tak samo (półtoraroczna, wysterylizowana suczka maltańczyka), która zaczyna się nakręcać na swoim legowisku, kiedy oglądam telewizję około 18:00... Myślę, że w jej przypadku to faktycznie sposób na zwrócenie na siebie uwagi.
Podczas filmu... Bo uważa, że poświęcasz jej za mało uwagi? Ma charakterek ta Twoja mała, to pewnie sposób jak każdy inny, żeby przyciągnąć uwagę, skoro widzi, że Cię to irytuje 😁
Mnie to szczerze mówiąc wcale nie bawi... Niszczy swoje posłanie, to pierwsza u mnie, która tak wyprawia! I jak tak na nią marudzę za ten materac i te jej popisy, to ona go wywraca, żeby nim potrząsnąć... kładzie się... Oxane ma swój wieczorny spacer i ostatnie wyjście do ogrodu około północy...
często odstawia ten swój cyrk akurat w trakcie filmu...
Też mi się wydaje, że to faktycznie niezbyt zdrowe, żeby pozwalać mu tak się nakręcać na zabawkę czy poduszkę. Ja bym raczej postawiła na wyciszenie albo jakąś zabawę, która nie pozostawia żadnych wątpliwości...
U mnie to samo, Oxane (moja labradorka) też tak robi – „ujeżdża” swój materac co wieczór przed snem... Od kilku miesięcy to stały rytuał... Tak jak mówi Patou: „co do tej poduchy, to mam pewne wątpliwości” ^^
Nawet zabrałam jej legowisko, żeby mieć trochę spokoju przed sterylizacją (miała urojoną ciążę i pokarm). Myślałam, że po zabiegu będzie mniej pobudzona, ale nie, jest dokładnie tak samo...
Psy i szczeniaki nie zawsze wykonują ruchy kopulacyjne z czystej chęci rozmnażania. Frustracja czy stres również mogą być przyczynami wywołującymi taki stan pobudzenia.
W tym wieku Twój szczeniak poznaje nie tylko otoczenie, ale też mowę ciała i inne zachowania typowe dla swojego gatunku. Naskakiwanie typowo seksualne rzadko zdarza się w tym wieku – postaw raczej na to, że jest to forma rozładowania emocji (pobudzenie wywołane zabawą, zbyt „elektryzująca” atmosfera w domu itp.).
Możesz zaproponować mu aktywności, które odciągną jego uwagę, jak na przykład zabawa piłką. Chodzi o to, żeby przekierować jego zainteresowanie na coś innego, aż w końcu przestanie się tak zachowywać. Warto by też było wiedzieć, kiedy dokładnie zaczyna naskakiwać... W porze posiłków? Podczas pieszczot???
Cóż, czytając inne odpowiedzi, widzę, że wszyscy mamy podobne podejście. Daj nam znać i odpowiedz na nasze pytania, a wtedy znacznie łatwiej będzie nam pomóc rozwiązać ten mały problem...
Dzień dobry,
Twój pies nie „kocha się”, to określenie zarezerwowane dla ludzi – on po prostu realizuje instynkt, a w jego wieku to nawet nie o to chodzi.
Kikaah ma całkowitą rację, w ten sposób pies rozładowuje stres albo ekscytację. Mam tę samą radę – odwróć jego uwagę zabawką albo zabierz go na spacer. Jak się porządnie wyszaleje, to nawet nie przyjdzie mu to do głowy.
A tak przy okazji, w jakich momentach dnia mu się to zdarza???
10 komentarzy na temat 10