Szczeniak próbuje kopulować

N
Niles85 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór. Mój piesek Paco ma 4 miesiące i zaczął wskakiwać na moją dziewczynę i moją mamę, próbując kopulować. Zauważyłem, że ma jakąś wydzielinę na siusiaku. Jak mu tego zabronić i dać do zrozumienia, że tak nie wolno? Dzięki za wasze odpowiedzi. \/p>

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mojej jest tak samo (półtoraroczna, wysterylizowana suczka maltańczyka), która zaczyna się nakręcać na swoim legowisku, kiedy oglądam telewizję około 18:00... Myślę, że w jej przypadku to faktycznie sposób na zwrócenie na siebie uwagi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mnie to osobiście nie bawi.. Niszczy swoje posłanie, to pierwsza, która tak robi! I kiedy marudzę na ten materac i te jej cyrki, to go wywraca, żeby go wytrzepać.. kładzie się.. Oxane ma wieczorny spacer i ostatnie wyjście do ogrodu około północy.. te cyrki dzieją się często właśnie podczas filmu..

Podczas filmu... Bo uważa, że poświęcasz jej za mało uwagi? Ma charakterek ta Twoja mała, to pewnie sposób jak każdy inny, żeby przyciągnąć uwagę, skoro widzi, że Cię to irytuje 😁

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mnie to szczerze mówiąc wcale nie bawi... Niszczy swoje posłanie, to pierwsza u mnie, która tak wyprawia! I jak tak na nią marudzę za ten materac i te jej popisy, to ona go wywraca, żeby nim potrząsnąć... kładzie się... Oxane ma swój wieczorny spacer i ostatnie wyjście do ogrodu około północy...

często odstawia ten swój cyrk akurat w trakcie filmu...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Też mi się wydaje, że to faktycznie niezbyt zdrowe, żeby pozwalać mu tak się nakręcać na zabawkę czy poduszkę. Ja bym raczej postawiła na wyciszenie albo jakąś zabawę, która nie pozostawia żadnych wątpliwości...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To dziwne, żaden z moich psów nigdy nie odstawiał takich akcji... Kastrowany czy nie, nigdy nie było żadnego wskakiwania na inne psy, poza wyjątkami (Loutchik zakochał się w innym wykastrowanym samcu, a Syriuszowi zdarzyło się to raz przez suczkę, która nas odwiedziła – pewnie miała zaraz dostać cieczki). Nawet Berger, która łatwo się nakręca, nie ma takich rytuałów?
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mnie to samo, Oxane (moja labradorka) też tak robi – „ujeżdża” swój materac co wieczór przed snem... Od kilku miesięcy to stały rytuał... Tak jak mówi Patou: „co do tej poduchy, to mam pewne wątpliwości” ^^

Nawet zabrałam jej legowisko, żeby mieć trochę spokoju przed sterylizacją (miała urojoną ciążę i pokarm). Myślałam, że po zabiegu będzie mniej pobudzona, ale nie, jest dokładnie tak samo...

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kiedy moja sunia jest trochę nakręcona (ale tak pozytywnie), prosi o swój ręcznik, żeby go „obskoczyć” ^^ Jak była młodsza, miała swoje głupawki i biegała wszędzie jak szalona, ale w tym wieku woli się wyżyć na swojej ścierce ^^
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Psy i szczeniaki nie zawsze wykonują ruchy kopulacyjne z czystej chęci rozmnażania. Frustracja czy stres również mogą być przyczynami wywołującymi taki stan pobudzenia.

W tym wieku Twój szczeniak poznaje nie tylko otoczenie, ale też mowę ciała i inne zachowania typowe dla swojego gatunku. Naskakiwanie typowo seksualne rzadko zdarza się w tym wieku – postaw raczej na to, że jest to forma rozładowania emocji (pobudzenie wywołane zabawą, zbyt „elektryzująca” atmosfera w domu itp.).

Możesz zaproponować mu aktywności, które odciągną jego uwagę, jak na przykład zabawa piłką. Chodzi o to, żeby przekierować jego zainteresowanie na coś innego, aż w końcu przestanie się tak zachowywać. Warto by też było wiedzieć, kiedy dokładnie zaczyna naskakiwać... W porze posiłków? Podczas pieszczot???

Cóż, czytając inne odpowiedzi, widzę, że wszyscy mamy podobne podejście. Daj nam znać i odpowiedz na nasze pytania, a wtedy znacznie łatwiej będzie nam pomóc rozwiązać ten mały problem...

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Twój pies nie „kocha się”, to określenie zarezerwowane dla ludzi – on po prostu realizuje instynkt, a w jego wieku to nawet nie o to chodzi.

Kikaah ma całkowitą rację, w ten sposób pies rozładowuje stres albo ekscytację. Mam tę samą radę – odwróć jego uwagę zabawką albo zabierz go na spacer. Jak się porządnie wyszaleje, to nawet nie przyjdzie mu to do głowy.

A tak przy okazji, w jakich momentach dnia mu się to zdarza???

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kiedy pies tak robi, to wcale nie ma podłoża seksualnego. On nie „uprawia miłości”, tylko po prostu rozładowuje w ten sposób napięcie albo frustrację. To dla niego sposób, żeby się wyżyć. Zdarza mu się to pewnie wieczorami, co? Kiedy widzisz, że za bardzo się nakręca, pomóż mu spuścić parę – wyjdź z nim na spacer albo daj mu jakiegoś pluszaka czy poduszkę. Daj mu do zrozumienia, że robienie czegoś takiego na ludziach jest niefajne. Po prostu go wtedy odsuń, odeślij do jego poduszki czy maskotki i zacznij go ignorować.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post