W jakim wieku staffik zaczyna mężnieć?

Alex57160
Alex57160 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór, w jakim wieku sylwetka szczeniaka staffika zaczyna tak naprawdę „mężnieć”?

Chodzi mi o głowę, klatkę piersiową itd.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Alex57160
    Zgłoś

Tak, to ta sama **** i skoro z poprzednim reproduktorem były odmowy przyznania uprawnień hodowlanych, to zdecydowała się na innego psa.

A ja i tak nie chcę planować żadnego krycia, więc ta cała „hodowlanka” zupełnie mnie nie obchodzi.

Dzięki be cool .

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie ma za co 😉 U mnie też szaro-buro, strasznie to dołujące. Ten drugi samiec spoza wzorca od twojej hodowczyni był po tej samej suce co twój pies? Całkiem możliwe, że to ona przekazuje ten duży wzrost, a nie reproduktor. A wzorcem to się nie przejmuj, skoro i tak nie planujesz żadnych kryć. Skoro twój psiak jest duży, całkiem możliwe, że „rozbuduje się” znacznie później niż pies twojej kumpeli, pewnie dopiero około pierwszego roku życia. Daj mu spokojnie rosnąć, szczeniaki, a zwłaszcza molosy, i tak zawsze przechodzą przez fazę „brzydkiego nastolatka”, o której szybko się zapomina. Zresztą lepiej, gdy pies rozwija się powoli – zazwyczaj są wtedy silniejsi pod kątem zdrowia stawów i kości.
    Przetłumaczony francuski
    Alex57160
    Zgłoś
    Ahaha, dzięki be cool za tak wyczerpującą odpowiedź, bo faktycznie to spory psiak i myślę, że będzie na samej granicy wzorca. Właśnie znajoma pokazała mi zdjęcie swojej suczki, która jest raczej drobnej budowy, waży 12 kg, ale strasznie się „rozrosła” tak około 7. miesiąca. Jeśli chodzi o wysokość w kłębie, to na ten moment mieści się we wzorcu – tak na oko ma 39 cm. Hodowczyni ma u siebie samca spoza wzorca z poprzedniego miotu, ale tym razem wybrała innego reproduktora, więc trudno powiedzieć. Miejmy nadzieję, że nie będzie wyglądał jak bocian ahahah Miłego dnia kochani. W Metzu deszcz, pffffff, szaro i buro pfffff
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Docline, myślę, że Alex po prostu martwi się tym, że jego szczeniak rośnie i rośnie ciągle w górę. Ma wrażenie, że pies bardziej przypomina bociana niż tego małego molosa, którego sobie wymarzył. To „mężnienie” w tym przypadku oznacza nabieranie masy, szerokości w głowie, barkach i klatce piersiowej – czyli moment, w którym pies przestaje iść wzwyż, a zaczyna iść wszerz.

Alex, na twoje pytanie możemy odpowiedzieć tylko dość ogólnie, bo poza indywidualnymi kwestiami wzrostu, które zależą zarówno od genetyki, jak i żywienia, najlepiej byłoby, gdybyś podpytał swojego hodowcę, jak rozwijali się rodzice malucha (przy okazji na pewno sprawisz mu przyjemność, wysyłając nowe wieści i zdjęcia psiaka).

Fajnie by było, gdyby Hibouriquet i inni mogli ci napisać, jak rosły ich staffiki, żebyś miał jakiś punkt odniesienia, choć u twojego psa wcale nie musi to wyglądać identycznie. Ale 6 miesięcy u molosa, nawet mniejszego gabarytu, to według mnie jeszcze odrobinę za wcześnie na docelową budowę.

Na przykład moja cane pochodzi z linii z Europy Wschodniej, a te psy słyną z tego, że rozwijają się baaardzo powoli (raczej w okolicach 24 miesięcy, a nie 15, jak to bywa u psów z linii francuskich czy włoskich). Poza tym rośnie bardziej harmonijnie, odkąd jest na surowym jedzeniu, i nie ma już takich dziwnych skoków wzrostowych. Ma teraz trzynaście miesięcy i dopiero zaczyna nabierać „ciała”, a zaczęła około 10. miesiąca od głowy.

I kiedy porównuję ją z innymi psami w tym samym wieku, które spotykam na wystawach... ufff, dopiero zaczyna je gonić. Do 11. miesiąca w ocenach sędziowskich ciągle dostawałam wpisy typu „zbyt młodzieńcza sylwetka” czy „brak typu”.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nikt mi nie wyjaśni, na czym polega ten problem?
    Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jedna z odpowiedzi:

Jeśli chodzi o jego wzrost i wagę, jedynym wyznacznikiem jest wzorzec rasy. Niestety zdarza się, że hodowcom udaje się uzyskać uprawnienia dla psów spoza wzorca, zbyt dużych lub na zbyt wysokich łapach. Po skojarzeniu takich dużych osobników rodzą się szczeniaki, które w mniejszym lub większym stopniu odbiegają od standardu...

Jest jeszcze zdecydowanie za wcześnie, żeby oceniać go po obecnej budowie. Daj mu spokojnie dorosnąć i „zmężnieć” – powoli, ale do celu. Nie zawracaj sobie głowy wagą, wzrostem i całą resztą. Poza tym młode psy często przechodzą przez etap „brzydkiego kaczątka”, kiedy wszystko rośnie trochę niesymetrycznie i niekoniecznie estetycznie dla oka... Cierpliwości zatem!

Przetłumaczony francuski
    Alex57160
    Zgłoś
    Chyba nie dostałem jeszcze żadnej odpowiedzi w kwestii tego poszerzenia.
    Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Pisałeś już dokładnie ten sam post tydzień temu:

"Staffik za parę dni skończy 6 miesięcy, waży 15,5 kg. Według was, specjalistów, kiedy zacznie nabierać masy? 8 marca skończy 6 miesięcy i obecnie waży 15,5 kg. Ile jeszcze może przybrać na wadze? Myślę, że jest w typie balanced, co o tym sądzicie?"

Dostałeś już wtedy odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie rozumiem, co masz na myśli

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post