Waga Staffordshire Bull Terriera

J
Jizz42 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Jestem tu całkiem nowy i cieszę się, że mogę do was dołączyć, a powód jest świetny – 21.12 do naszej rodziny dołączył mały samiec staffika...

Jesteśmy zachwyceni tym pierwszym wspólnym miesiącem.

To nasz pierwszy pies i zastanawiam się nad jego wagą... Przeglądając forum, widziałem staffiki znacznie większe od mojego i trochę się martwię.

Wczoraj, przy okazji szczepienia przypominającego u weterynarza, ważył 3,6 kg w wieku prawie 3 miesięcy (urodził się 25.10).

Chciałbym po prostu mieć jakieś pojęcie, jak wygląda orientacyjna krzywa wagowa miesiąc po miesiącu dla tej rasy, jeśli możecie pomóc...

Załączam fotkę naszej domowej gwiazdy 😉

Z góry wam dziękuję!

Pozdrawiam

Waga Staffordshire Bull Terriera

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • J
    Jla35 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Fajnie byłoby zobaczyć jakieś jego zdjęcie teraz, kiedy jest już dorosły!

Przetłumaczony francuski
    Mans57
    Mans57 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Po pierwsze, to super, że mogliście poznać rodziców swojego psiaka – to daje świetny obraz tego, na jakiego psa wyrośnie wasz maluch...

Chęć dopasowania szczeniaka za wszelką cenę do wzorca rasy może źle wpłynąć na jego rozwój... i przeszkodzić mu w staniu się dokładnie takim dorosłym psem, jakim ma być...

2 kg za dużo... 2 cm za mało... ale to przecież wciąż wasza ukochana kulka futra, którą uwielbiacie...

Mój psiak jest spory i ma dość długie łapy, ma 7 miesięcy i waży 14,8 kg.

Wcale nie wygląda na „grubego”, śmiga jak zając i zjada 360 g karmy dziennie...

Przetłumaczony francuski
    J
    Juju13staffie Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej,

Mój ma dwa miesiące i waży 3,6 kg, tak dla info ;-)

Przetłumaczony francuski
    Celine45
    Celine45 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Okla ma 7 miesięcy i waży 14 kg, co wydaje mi się ogromną wagą. Dostaje karmę dla szczeniąt i nie podajemy jej nic „ludzkiego” poza piersią z kurczaka. Codziennie wieczorem chodzimy na spacer trwający od godziny do półtorej, podczas którego biega z innymi psami. Byłam u weterynarza i powiedział mi, że wszystko jest w porządku. Jej ojciec był dość mocnej budowy, ale szczerze mówiąc, i tak się nad tym zastanawiam...
    Przetłumaczony francuski
    G
    Guigui63 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, w czwartek w końcu odbieram mojego małego staffika, ale wydaje mi się już spory jak na swój wiek – waży 4,5 kg, a ma zaledwie 2 miesiące.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ma taki uroczy, okrągły pyszczek... 🙂

I tak jak już było pisane we wcześniejszych wiadomościach – cierpliwości, daj mu się rozwijać w jego własnym tempie, jest jeszcze bardzo młody!

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Dobry wieczór!!!

Oto kilka nowinek od naszego malucha, 25-go skończył 4 miesiące i waży 6,5 kg.... robi mu się już naprawdę śliczny pyszczek 😍 oto fotki:

Przetłumaczony francuski
    J
    Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim!!! Sorki, dopiero teraz zauważyłem Wasze odpowiedzi 😕.

Dzięki Jmosse za tę stronę, zarejestruję Sky’a zaraz jak skończę pisać!! Super sprawa, naprawdę fajny pomysł...

Dzięki Lucatri, faktycznie jest śliczny, ale Twój też niczego sobie! Ach, rozumiem, nie wiedziałem o tych 5/6/7 miesiącach...

Stenad, Twój to dopiero budzi respekt lol!! Nie, nie, wręcz przeciwnie – czekałem półtora roku, żeby zdecydować się na konkretną rasę. Mam dwójkę małych dzieci i nie chciałem psa o gabarytach amstaffa... Chcieliśmy sportowego i dynamicznego psa, tak jak my, który będzie bardzo łagodny i będzie kochał dzieci – i pod tym względem jesteśmy ZACHWYCENI!! Martwiłem się tylko dlatego, że nie widziałem żadnego samca Staffika, który ważyłby mniej niż 4 kg w wieku 3 miesięcy, ale Wasze wiadomości mnie uspokoiły. Kocham go tak samo jak moje dzieci, to nasz pierwszy psiak i chcemy dla niego jak najlepiej 😉.

Mój weterynarz (to była moja pierwsza wizyta), któremu zadałem to pytanie, powiedział mi, że mały powinien przybierać około 1 kg tygodniowo... mój przybrał ledwo 2 kg w miesiąc, a przecież je całkiem sporo!! Ale macie rację, wet powiedział, że wszystko jest w jak najlepszym porządku i to jest najważniejsze!

Liya, Tobie też dziękuję, masz całkowitą rację, a to porównanie do ludzi jest bardzo trafne....

Będę wrzucać zdjęcia regularnie, jeśli chcecie 😉

Miłego wieczoru dla całego forum!

Przetłumaczony francuski
    L
    Liya7401 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, Na wstępie – wasze psiaki są prześliczne! Mam staffikową sunię, która ma rok i 5 miesięcy i waży obecnie 15,6 kg. Moja hodowczyni nauczyła mnie sporo o wzroście i wadze staffików. Faktycznie, nawet u niej w hodowli nie ma dwóch takich samych psów. Zdarzają się psiaki o mocniejszej budowie w typie „bully”, które ważą między 15 a 17 kg, ale są też takie w typie „balanced” – smuklejsze i bardziej wysportowane, których waga waha się od 15 do nawet 20 kg. Znam jedną staffikową dziewczynę, która dobiła właśnie do 20 kg... Z psami jest jak z ludźmi, każdy jest inny. Przykładowo, 80 kg przy 180 cm wzrostu będzie wyglądać zupełnie inaczej niż przy 160 cm. Jeśli wasz weterynarz na razie nic nie wspominał, to znaczy, że wszystko jest w porządku, a psiak po prostu jeszcze rośnie. Tak jak ktoś już wcześniej napisał – dajcie mu czas, żeby spokojnie dorósł. Warto też pamiętać, że to Staffik, a nie Amstaff... to dwie zupełnie inne rasy, a nie mniejsza wersja tej drugiej... Miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
    Stenad67
    Stenad67 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Też mam Staffika, suczkę, która ma 19 miesięcy.

Waży 15,5 kg i idealnie mieści się w wzorcu rasy.

To tylko moja prywatna opinia, ale mam wrażenie, że wiele osób tak naprawdę nie zna wzorca albo po prostu chciałoby mieć znacznie potężniejsze Staffiki 🙁

Staffik z natury nie jest ani bardzo wysoki, ani ciężki.

Moja suczka zaczęła „rozbudowywać się” w barkach po 14. miesiącu (kiedy po ukończeniu przez nią roku zaczęliśmy trenować canicross, jazdę na rowerze i pływanie).

Trzeba dać im po prostu czas.

Dla mnie i tak najważniejsze jest to, żeby pies był zdrowy i miał poukładane w głowie.

Miłego dnia.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post