Waga Staffordshire Bull Terriera

J
Jizz42 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Jestem tu całkiem nowy i cieszę się, że mogę do was dołączyć, a powód jest świetny – 21.12 do naszej rodziny dołączył mały samiec staffika...

Jesteśmy zachwyceni tym pierwszym wspólnym miesiącem.

To nasz pierwszy pies i zastanawiam się nad jego wagą... Przeglądając forum, widziałem staffiki znacznie większe od mojego i trochę się martwię.

Wczoraj, przy okazji szczepienia przypominającego u weterynarza, ważył 3,6 kg w wieku prawie 3 miesięcy (urodził się 25.10).

Chciałbym po prostu mieć jakieś pojęcie, jak wygląda orientacyjna krzywa wagowa miesiąc po miesiącu dla tej rasy, jeśli możecie pomóc...

Załączam fotkę naszej domowej gwiazdy 😉

Z góry wam dziękuję!

Pozdrawiam

Waga Staffordshire Bull Terriera

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Lucatri
    Lucatri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Mój staffik ma dzisiaj 5 miesięcy i 2 tygodnie. Kiedy miał 5 miesięcy, ważył 10 kg i jest dosyć szczupły. Ale czuje się bardzo dobrze – każdy psiak ma inną wagę i wzrost, a genetyka często nagle „nadrabia”, gdy mają 5, 6 czy 7 miesięcy. Zobaczysz, moim zdaniem nie masz się co martwić! A tak przy okazji, jest przepiękny!

(Zdjęcie mojego w wieku 5 miesięcy)

Przetłumaczony francuski
    Jmosse
    Jmosse Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Jizz,

Mam u siebie małego samca, ma 6 miesięcy i też jest w dolnej granicy normy dla rasy, ale i tak jest super. W wieku 6 i pół miesiąca waży 11 kg – to mało, ale jest proporcjonalnie zbudowany i naprawdę śliczny.

Jest taka jedna ekstra strona do tego: Belpatt.fr.

Wpisujesz tam wagę swojego psa za każdym razem, gdy go ważysz, a strona generuje Ci wykres na bieżąco. Możesz go porównać ze średnią dla psów tej samej rasy zarejestrowanych w serwisie, w zależności od pożądanej wagi dorosłego psa.

Na przykład, wykres mojego wygląda tak, a niebieska linia to średnia dla dorosłego staffika o wadze 15 kg (czyli wcale nie jakiegoś dużego). Wykres mojego w pewnym momencie wyraźnie spada – to akurat moment zmiany karmy, której zupełnie nie przyswajał, przez co przestał przybierać na wadze przez jakieś 15-20 dni.

Zauważyłem jednak, że u staffików mnóstwo samców wykracza poza wzorzec i są zdecydowanie za ciężkie jak na tę rasę. Spotkałem całą masę staffików ważących od 20 do 23 kg, podczas gdy standard mówi o 13-17 kg.

Jeśli wierzyć Belpatt, mój pewnie będzie ważył między 14 a 15 kg, ale to w sumie nawet lepiej (mieszkam w mieście).

Przetłumaczony francuski
    J
    Jizz42 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Beaujabote 😉

Tak, ma Pan/Pani rację, weterynarz powiedział mi, że wszystko jest w porządku, ale nie wiem, dlaczego tak się zmartwiłem. To głównie dlatego, że widziałem staffiki ważące 15 kg w wieku 5 miesięcy lol i trochę się przestraszyłem, że on może za mało jeść...

W każdym razie dziękuję za odpowiedź!!

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Jest przesłodki. Skoro weterynarz nic ci nie powiedział, to znaczy, że z twoim psem wszystko jest w porządku. To zabawne, ale zauważyłam, że właściciele staffików zaglądający na forum zazwyczaj martwią się dwiema rzeczami: 1. czy pies mieści się w normie, bo wydaje się za mały, 2. kiedy w końcu „pęknie” i mężnieje, zupełnie jakbyśmy mówili o popcornie. Daj swojemu maluchowi czas, żeby spokojnie urósł. Dopóki ze zdrowiem wszystko jest okej, nie masz się czym martwić 😁
    Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post