Waga Staffordshire Bull Terriera
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć,
Mój staffik ma dzisiaj 5 miesięcy i 2 tygodnie. Kiedy miał 5 miesięcy, ważył 10 kg i jest dosyć szczupły. Ale czuje się bardzo dobrze – każdy psiak ma inną wagę i wzrost, a genetyka często nagle „nadrabia”, gdy mają 5, 6 czy 7 miesięcy. Zobaczysz, moim zdaniem nie masz się co martwić! A tak przy okazji, jest przepiękny!
(Zdjęcie mojego w wieku 5 miesięcy)

Cześć Jizz,
Mam u siebie małego samca, ma 6 miesięcy i też jest w dolnej granicy normy dla rasy, ale i tak jest super. W wieku 6 i pół miesiąca waży 11 kg – to mało, ale jest proporcjonalnie zbudowany i naprawdę śliczny.
Jest taka jedna ekstra strona do tego: Belpatt.fr.
Wpisujesz tam wagę swojego psa za każdym razem, gdy go ważysz, a strona generuje Ci wykres na bieżąco. Możesz go porównać ze średnią dla psów tej samej rasy zarejestrowanych w serwisie, w zależności od pożądanej wagi dorosłego psa.
Na przykład, wykres mojego wygląda tak, a niebieska linia to średnia dla dorosłego staffika o wadze 15 kg (czyli wcale nie jakiegoś dużego). Wykres mojego w pewnym momencie wyraźnie spada – to akurat moment zmiany karmy, której zupełnie nie przyswajał, przez co przestał przybierać na wadze przez jakieś 15-20 dni.

Zauważyłem jednak, że u staffików mnóstwo samców wykracza poza wzorzec i są zdecydowanie za ciężkie jak na tę rasę. Spotkałem całą masę staffików ważących od 20 do 23 kg, podczas gdy standard mówi o 13-17 kg.
Jeśli wierzyć Belpatt, mój pewnie będzie ważył między 14 a 15 kg, ale to w sumie nawet lepiej (mieszkam w mieście).
Dzień dobry Beaujabote 😉
Tak, ma Pan/Pani rację, weterynarz powiedział mi, że wszystko jest w porządku, ale nie wiem, dlaczego tak się zmartwiłem. To głównie dlatego, że widziałem staffiki ważące 15 kg w wieku 5 miesięcy lol i trochę się przestraszyłem, że on może za mało jeść...
W każdym razie dziękuję za odpowiedź!!
14 komentarzy na temat 14