Wzrost Staffika w wieku 6 miesięcy
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Właśnie kupiłam przejściowo karmę Canagan... to jedyna bezzbożówka z 60% mięsa, jaką udało mi się znaleźć.
Kosztuje to fortunę, ale byłam rano na szkoleniu i usłyszałam, że moja sunia wygląda jak mała świnka...
Najpierw odstawcie tę karmę Royal Caca (przepraszam, Canin). To zwykły syf nafaszerowany tłuszczem, cukrem i zbożami. Nic dziwnego, że wasza sunia tyje, a mimo to ciągle chodzi głodna. Nie patrzcie też na ten cały marketing (junior, dla seniorów, dla sterylizowanych itd.). Są po prostu dobre karmy i te beznadziejne, kropka! Wybierzcie jakąś porządną markę, jak Orijen czy Amikinos – fakt, są droższe, ale podaje się ich o wiele mniej, dzięki czemu sunia wróci do formy i w końcu będzie syta. No i zaoszczędzicie na wizytach u weterynarza, bo kiepskie jedzenie to prosta droga do problemów ze zdrowiem!
Dzięki za odpowiedź
Byłem u mojego weterynarza i powiedział mi to samo... mojej suni nie było wtedy ze mną.
Ona ma właśnie dość grubą skórę po bokach, stąd mój post na tym forum
Dzięki za odpowiedź
Byłem u mojego weterynarza i powiedział mi to samo... mojej suni nie było wtedy ze mną.
Ona ma właśnie dość grubą skórę po bokach, stąd mój post na tym forum
Dzień dobry,
Ogólnie rzecz biorąc, żywienie szczeniaka rasy Staffie powinno być dostosowane do jego wieku, rasy, wagi i etapu fizjologicznego. Karma typu junior może być podawana do 12. miesiąca życia. Później dawki należy dopasować do wagi i wieku psa (tabela dawkowania powinna znajdować się na opakowaniu karmy, a jeśli nie, jest dostępna na stronie internetowej producenta).
Jeśli chcesz przejść na karmę dla dorosłych psów, upewnij się, że jest ona odpowiednia i przeprowadź okres przejściowy, mieszając ją ze starą karmą, tak jak to robiłeś wcześniej.
Poza tym, Twoja sunia jest w fazie wzrostu, więc to normalne, że przybiera na wadze. Trudno ocenić na podstawie samego zdjęcia, czy ma nadwagę. Aby to sprawdzić, spróbuj wyczuć jej żebra: jeśli są dość łatwo wyczuwalne pod palcami, Twój pies raczej nie ma nadwagi.
W razie wątpliwości nie wahaj się poprosić o radę swojego weterynarza.
Pozdrawiam serdecznie,
Léa-Marie
25 komentarzy na temat 25