Inne psy ciągle próbują kopulować z moim psem (samcem)

Mushroom
Mushroom Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim

naprawdę potrzebuję waszej porady. Mój szczeniak, który ma teraz 6 miesięcy, jest ciągle dosiadany przez inne psy. A to przecież samiec. Nie sądzę, żeby chodziło o dominację, bo to, co się dzieje, to jakiś obłęd – inne psy czują go z daleka i od razu do niego biegną. Nie możemy już chodzić do parku, bo to prawdziwe piekło. Nawet 4 czy 5 psów naraz próbuje na niego wejść i naprawdę tylko o tym myślą, nawet ich właściciele nie są w stanie ich opanować...

W dni powszednie spędza dnie z małą suczką, więc zastanawiam się, czy ona może przenosi na niego swoje żeńskie hormony. Co o tym sądzicie??

Dzięki wielkie za pomoc, bo naprawdę nie wiem już, co robić.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Valou73
    Valou73 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Słuchajcie, dwa tygodnie temu wykastrowałem mojego dwuletniego psiaka, a mam też drugiego, ośmioletniego. Nasz sąsiad ma z kolei 6-miesięcznego szczeniaka i za każdym razem, gdy są razem, oba moje psy nie przestają próbować go dosiadać. Nie jesteśmy w stanie ich upilnować. Mały tego nie rozumie i myśli, że to tylko zabawa, ale my doskonale widzimy, że wcale tak nie jest. Żeby jeszcze jeden tak robił, to pół biedy, ale dwóch naraz to już przesada, zwłaszcza że jeden jest świeżo po zabiegu. Zaczynam więc myśleć, że to może wszystko przez tego szczeniaka!! Nigdy wcześniej nie robiły czegoś takiego innym psom, bez względu na to, czy były stare, czy młode – to pierwszy raz!!!!!

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

wątek jest już stary, ale mam dokładnie ten sam problem z moim 5-miesięcznym szczeniakiem i trwa to już od miesiąca. Na początku myślałem, że to kwestia dominacji, ale stało się to już nagminne i inne psy po prostu wariują na jego punkcie, jakby pachniał jak suczka z cieczką.

Czy ktoś potrafi to wyjaśnić?

Grrr, znowu dałem się złapać na odpisywanie w starym wątku lol. Odpowiedziałem nie tej osobie, co trzeba.

Mimo wszystko zapraszam was do przeczytania moich wcześniejszych odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
    C
    Caroline-eg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Może warto, żebyś założył/a własny wątek? U mojego Iago ten problem ciągnie się właściwie od małego. Do tego stopnia, że inne psy, a nawet suczki, chodzą za nim krok w krok, nawet na spacerach. Z jednej strony bywa to czasem upierdliwe, ale ma też swoje plusy – psy, które często uchodzą za agresywne, w ogóle nie myślą o tym, żeby go zaatakować. W sumie ciężko wyjaśnić, dlaczego jeden pies przyciąga inne bardziej niż reszta. Pies mojej mamy piszczał non stop przez dwa dni, żeby tylko dopchać się do mojego, kiedy zobaczyli się po raz pierwszy. No cóż, zastanawiam się – feromony, wygląd, a może zachowanie? Z drugiej strony mój psiak, na którego inne wiecznie próbują wskakiwać, robi dokładnie to samo naszej domowej, trójkolorowej kotce. Dlaczego? To też pozostaje wielką zagadką.
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy to, że jeden pies wskakuje na drugiego, to akt dominacji? Tak i nie.

Nie, jeśli przez dominację rozumiemy, że ten, który wskakuje, chce sobie podporządkować drugiego. Tak, jeśli pod pojęciem dominacji rozumiemy, że ten, który to robi, chce pokazać, że jest silniejszy.

Z ciekawości – macie może jakieś dane, które by to potwierdzały? Już od dłuższego czasu się zastanawiam, czy to, że pies, na którego inny wskakuje, wcale nie okazuje formalnej uległości, nie sprawia, że to zachowanie przestaje mieć cokolwiek wspólnego z dominacją?

Ale fakt, czasem widać sceny przypominające niemal zapasy olimpijskie, gdzie ta pozycja „na górze” jest po prostu celem zabawy, jeśli można tak powiedzieć.

Jeśli chodzi o Mushroma, to obstawiam hormony, feromony i te sprawy. Czy on jest wykastrowany? Jeśli dzieje się to zawsze w tym samym parku, to całkiem możliwe, że psy, które się kojarzą, nauczyły się tego przez naśladownictwo. I teraz za każdym razem, gdy on się zjawia, zaczyna się ten sam cyrk. Trochę tak, jakby kumple przypięli mu łatkę. Wystarczy jeden prowokator, który zazwyczaj tylko o tym myśli, i konkretna atmosfera danego dnia, która to nakręciła.

Zwróćcie też uwagę, czy wskakują na niego tak samo suczki, jak i samce. Nie wydaje mi się, żeby jedna **** wskakiwała na drugą ze względu na zapach, a tym bardziej samiec na samca – w takim przypadku to wygląda naprawdę po prostu na zabawę. Taka banda małp, które zaczęły się nawzajem naśladować.

Warto też zaobserwować kolejność zdarzeń. Czy przy nowym psie jest najpierw obwąchiwanie, a potem od razu wskakiwanie w stylu „o, ładnie pachnie, to sobie na niego wejdę”, czy może wcześniej jest po prostu zwykła zabawa.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

pytanie jest już dość stare, ale mam dokładnie ten sam problem z moim 5-miesięcznym szczeniakiem i trwa to już od miesiąca. Na początku myślałem, że to kwestia dominacji, ale stało się to nagminne i sprawia, że inne psy po prostu wariują, jakby czuły od niego zapach suczki z cieczką.

Czy ktoś ma jakieś wyjaśnienie, o co może chodzić?

Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To pytanie już kiedyś padło i odpowiedź brzmi nie. ;)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Czy pies jest wykastrowany?

W takich przypadkach często tak się zdarza

U mnie, gdy pojawia się ten problem... zazwyczaj ten na dole daje znać, że mu się to nie podoba i szybko się kończy...

Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Xxchloéxx,

To zwierzęca monarchia :)

Zwierzęca monarchia?

Nie bardzo kojarzę. O co w tym chodzi?

Cześć Mushroom,

Czy to, że jeden pies wskakuje na drugiego, to akt dominacji? I tak, i nie.

Nie, jeśli przez dominację rozumiemy, że ten, który wskakuje, chce sobie całkowicie podporządkować drugiego. Tak, jeśli przez dominację rozumiemy, że ten, który wskakuje, chce pokazać, że jest silniejszy.

W wielu przypadkach zabawy między psami mają na celu wyłonienie zwycięzcy i przegranego.

W zabawach w gonitwy, w zapasy, w zabawach, gdzie stawką jest jakiś zasób (zabawka, kość, piłka itp.). Można by zresztą uogólnić cel psich zabaw do celu gier w ogóle. W większości przypadków zabawa to frajda, ale też wygrywanie lub przegrywanie. Z tego powodu zabawa jest jedną z najlepszych okazji do nauki.

Kiedy pies wskakuje na drugiego, może to robić po to, żeby zainicjować zabawę. To taki trochę prowokacyjny sposób na powiedzenie: „dałeś się złapać, jestem silniejszy”. Często widać wtedy, że pies, na którego wskoczono, reaguje dość szybko, żeby się uwolnić, i zaczyna gonić tamtego, próbując samemu na niego wskoczyć. Zabawa właśnie się zaczęła.

Zdarza się też, że pies, na którego ktoś wskoczył, pozwala na to bez reakcji. Czy to dlatego, że nie ma ochoty na zabawę i/lub wie z góry, że nie wygra? A może wręcz przeciwnie – jest tak pewny siebie, że nie widzi w tym zachowaniu żadnego zagrożenia? To wszystko są możliwe scenariusze. Nie zawsze łatwo jest rozszyfrować to zachowanie.

Takie zachowanie w każdym razie rzadko jest próbą kopulacji w celach rozrodczych.

Samce rzadko mają erekcję, gdy wskakują na innego psa (może się ona pojawić później w wyniku tarcia). Psy robią to między sobą. Suczki też mogą wskakiwać (na samce lub inne samice), ale rzadziej niż samce. Czy to dlatego, że mają mniejszą żyłkę do rywalizacji, a co za tym idzie – do zabawy?

Nawet szczeniaki potrafią na siebie wskakiwać. To tylko potwierdza fakt, że chodzi tu o chęć interakcji, a nie o naśladowanie rozmnażania.

Jeśli chodzi o to, dlaczego twój pies wydaje się systematycznie przyciągać wszystkie okoliczne samce, które potem na niego wskakują, to szczerze przyznam, że nie mam na to wyjaśnienia.

Mogę próbować tłumaczyć samo zachowanie (tak jak zrobiłem wcześniej), ale trudno wyjaśnić jego systematyczność. To mnie wręcz intryguje.

Gdyby udało się nagrać film, byłby to świetny materiał do pierwszej analizy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie masz się co martwić, trzeba pozwolić innym go dosiadać. Może to się wydawać trochę sadystyczne, ale jak będzie miał już dość, to sam da im to do zrozumienia.

To po prostu sposób, żeby pokazać mu, że jest niżej w hierarchii od reszty.

Taka już ta zwierzęca monarchia :)

Przetłumaczony francuski
    Mushroom
    Mushroom Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie, jeszcze nie, ale mamy to w planach. To nic poważnego, ale jest to uciążliwe, bo nie możemy już z nią wychodzić do parku. Skąd właściwie bierze się ten wabiący zapach?
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post