Jak zgłosić złą hodowlę?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Jestem tu nowa, więc na początek krótkie przedstawienie 😌

Mieszkam w okolicach Paryża i razem z partnerem jesteśmy szczęśliwymi opiekunami dwóch psów i kota.

Piszę do Was dzisiaj w sprawie jednego z naszych psiaków – małej suni rasy szpic japoński, którą wzięliśmy na Boże Narodzenie w 2016 roku.

Kiedy pojechaliśmy do hodowli, byłam tak zaślepiona szczęściem, że nie zwróciłam uwagi na to, że miejsce było potwornie brudne i przepełnione psami różnych ras. (Napiszę o tym osobny post, bo to głubszy problem)

Chociaż miałam zobaczyć kilka miotów, kobieta pokazała mi tylko dwa szczeniaki z tego samego miotu wraz z matką. Od razu zauważyłam ogromne różnice w ich wyglądzie – od wielkości oczu po strukturę sierści. Pytałam o inne szczeniaki, ale twierdziła, że ich nie ma. Trochę za szybko potwierdziłam jej mailowo, że biorę jedną z nich – tę, którą mi doradziła.

Kiedy już zapłaciłam i pojechałam ją odebrać w ustalonym terminie, czekała mnie niespodzianka: zobaczyłam cały inny miot pięciu szczeniaków w tym samym wieku, co moja mała. A przecież niby nie było innych.

Hodowczyni, bez cienia wstydu, powiedziała nam wtedy prosto w twarz, że nasza Maru nie jest ładna, że ma za małe oczy, za długą kufę i prawie w ogóle nie ma futra. Dodała, że jej matka dawała brzydkie szczeniaki i nigdy nie było inaczej.

MIESIĄC PÓŹNIEJ WYSTAWIŁA OGŁOSZENIE, ŻE CHCE SIĘ POZBYĆ TEJ MATKI!! Od tamtej pory pozbyła się też ojca.

Minął rok, a ja nigdy nie dostałam żadnych dokumentów do rodowodu ani nawet potwierdzenia, że miot został zgłoszony. Hodowczyni milczy mimo moich licznych wiadomości. Kocham moją sunię, bo to mój pies, wiadomo. Ale patrząc obiektywnie, zostałam nabita w butelkę i to za niemałe pieniądze. Moja psinka w ogóle nie przypomina szpica japońskiego (ani z wyglądu, ani z charakteru).

Ma bardzo mało sierści, podrażnioną skórę, ciągle szczeka (co jest poważną wadą u tej rasy), jest lękliwa i agresywna, niszczy wszystko w domu i nie trzyma czystości. Ale najbardziej łamie mi serce to, że ma dodatkowo problemy żołądkowe – źle trawi i ciągle wymiotuje. Bardzo ciężko jej przytyć.

Oczywiście mam w tym swój udział (jeśli macie jakieś rady, chętnie przyjmę).

Ale kilka miesięcy później adoptowaliśmy drugiego psa i on nie ma żadnego z tych problemów...

Chciałabym wiedzieć, co mogę zrobić, żeby zgłosić tę hodowlę i może wyciągnąć wobec niej jakieś konsekwencje. Chciałabym po prostu, żeby to nadużycie zostało odnotowane, by inne osoby nie dały się tak oszukać.

Wielkie dzięki i przepraszam za ten kawał tekstu...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

30 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Letete Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, w miejscowości Gouy-Servins jest hodowla psów różnych ras. Mają tam pieski w typie yorków, które przez cały dzień są uwiązane... To po prostu skandal. Co można z tym zrobić?

Przetłumaczony francuski
    T
    Toni 57 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mamy dwuipółletniego nowofundlanda z dysplazją stopnia E. Poinformowaliśmy hodowcę o tym problemie, ale nie dostaliśmy od nich żadnej odpowiedzi. Właśnie się dowiedzieliśmy, że mają kolejny miot. Co możemy zrobić, żeby ostrzec przyszłych nabywców tych małych miśków?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Uważaj, skoro podałaś już nazwę hodowli, mogą cię pozwać o zniesławienie, nawet jeśli masz całkowitą rację, nagłaśniając swoją sprawę.

Ona opisuje fakty, a nie plotki.

Więc tak, niech ich wymienia z nazwy ile wlezie: raczej nie odważą się fikać przy tych wszystkich naruszeniach prawa, których dopuszcza się ich „hodowla”.

Jedynym sposobem, żeby powstrzymać ich przed szkodzeniem innym, jest mówienie prawdy wszędzie.

Dzięki za Twoją wiadomość!

Mój partner wysłał wczoraj maila, zobaczymy, czy dostaniemy odpowiedź. W przeciwnym razie wyślę list polecony za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, a jeśli to nadal nic nie da, nie omieszkam nagłośnić działań tej „hodowli” wszędzie, gdzie tylko będę mogła!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dokładnie, Docline 👍
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Uważaj, skoro podałaś już nazwę hodowli, mogą cię pozwać o zniesławienie, nawet jeśli masz całkowitą rację, nagłaśniając swoją sprawę.

Ona przytacza fakty, a nie plotki.

Więc tak, niech ich wymienia z nazwy ile wlezie: raczej nie będą fikać przy tych wszystkich naruszeniach prawa, których dopuszcza się ich „hodowla”.

Jedynym sposobem, żeby nie pozwolić im dalej szkodzić, jest mówienie prawdy wszędzie, gdzie się da.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Też byłam kiedyś w takiej samej sytuacji i często sobie myślę, że jeśli już brać psa bez rodowodu, to równie dobrze można go adoptować ze schroniska. Więc tak, płacenie takiej kasy i nakręcanie biznesu takim pseudohodowcom, żeby dalej ciągnęli ten swój handel, może naprawdę bulwersować.

W każdym razie, masz teraz wszystkie asy w rękawie, żeby to wszystko ukrócić.

Jeśli chodzi o rodowód w agility, to sporo zależy od konkretnego klubu. Ale wydaje mi się, że żeby startować w oficjalnych zawodach, pies musi mieć jednak rodowód.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Skontaktuj się ze Związkiem Kynologicznym (ZKwP), opisz im całą sytuację i zapytaj, czy miot został w ogóle zgłoszony. Jeśli nie, to ja na Twoim miejscu wysłałbym list polecony za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, żeby zmusić ich do odpowiedzi na piśmie lub mailowo (żebyś miał na wszystko ślad) i wezwał do wydania brakujących dokumentów. Potem, w zależności od wyniku, zgłoś sprawę na policję.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Niestety nie jesteś jedynym takim przypadkiem. Ale jeśli ta hodowla zostanie zamknięta, to właśnie dzięki osobom, które padły jej ofiarą. Więc proszę, ze względu na te wszystkie psiaki, nie przymykaj oczu i nie zniechęcaj się.

Życzę Ci całej potrzebnej siły i odwagi!

Dzięki Wam się nie poddam!

W sumie to nie planuję rozmnażania, więc jest mi to obojętne. Ale chodzi o same zasady. No i wydaje mi się, że żeby trenować agility, potrzebny jest rodowód, prawda?

Dzięki wielkie :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Niestety nie jesteście jedynym takim przypadkiem. Ale jeśli ta hodowla w końcu zniknie, to właśnie dzięki osobom, które padły jej ofiarą. Dlatego proszę, ze względu na te wszystkie kochane psiaki, nie przymykajcie oczu i nie poddawajcie się.

Życzę Wam mnóstwo siły i odwagi!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Po tak długim czasie, jeśli nadal nie otrzymałeś metryki, to znaczy, że pies nie został nawet wstępnie zgłoszony.

Istnieją konkretne terminy na zgłoszenie krycia i miotu. Tutaj mamy rok opóźnienia, to zdecydowanie za późno, terminy już dawno minęły. Ona po prostu cię zwodzi i próbuje grać na zwłokę, żebyś dał jej spokój. To żałosne.

Dawaj znać, jak idą twoje dalsze kroki 👍

Tak, myślę, że macie rację. Nawet gdyby to była prawda, to i tak jest to skrajnie niepoważne. Musiała nas wziąć za jakichś naiwniaków...

Dzięki za rady i wsparcie! Na pewno będę was informować na bieżąco.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 30

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post