Jak zgłosić złą hodowlę?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Jestem tu nowa, więc na początek krótkie przedstawienie 😌

Mieszkam w okolicach Paryża i razem z partnerem jesteśmy szczęśliwymi opiekunami dwóch psów i kota.

Piszę do Was dzisiaj w sprawie jednego z naszych psiaków – małej suni rasy szpic japoński, którą wzięliśmy na Boże Narodzenie w 2016 roku.

Kiedy pojechaliśmy do hodowli, byłam tak zaślepiona szczęściem, że nie zwróciłam uwagi na to, że miejsce było potwornie brudne i przepełnione psami różnych ras. (Napiszę o tym osobny post, bo to głubszy problem)

Chociaż miałam zobaczyć kilka miotów, kobieta pokazała mi tylko dwa szczeniaki z tego samego miotu wraz z matką. Od razu zauważyłam ogromne różnice w ich wyglądzie – od wielkości oczu po strukturę sierści. Pytałam o inne szczeniaki, ale twierdziła, że ich nie ma. Trochę za szybko potwierdziłam jej mailowo, że biorę jedną z nich – tę, którą mi doradziła.

Kiedy już zapłaciłam i pojechałam ją odebrać w ustalonym terminie, czekała mnie niespodzianka: zobaczyłam cały inny miot pięciu szczeniaków w tym samym wieku, co moja mała. A przecież niby nie było innych.

Hodowczyni, bez cienia wstydu, powiedziała nam wtedy prosto w twarz, że nasza Maru nie jest ładna, że ma za małe oczy, za długą kufę i prawie w ogóle nie ma futra. Dodała, że jej matka dawała brzydkie szczeniaki i nigdy nie było inaczej.

MIESIĄC PÓŹNIEJ WYSTAWIŁA OGŁOSZENIE, ŻE CHCE SIĘ POZBYĆ TEJ MATKI!! Od tamtej pory pozbyła się też ojca.

Minął rok, a ja nigdy nie dostałam żadnych dokumentów do rodowodu ani nawet potwierdzenia, że miot został zgłoszony. Hodowczyni milczy mimo moich licznych wiadomości. Kocham moją sunię, bo to mój pies, wiadomo. Ale patrząc obiektywnie, zostałam nabita w butelkę i to za niemałe pieniądze. Moja psinka w ogóle nie przypomina szpica japońskiego (ani z wyglądu, ani z charakteru).

Ma bardzo mało sierści, podrażnioną skórę, ciągle szczeka (co jest poważną wadą u tej rasy), jest lękliwa i agresywna, niszczy wszystko w domu i nie trzyma czystości. Ale najbardziej łamie mi serce to, że ma dodatkowo problemy żołądkowe – źle trawi i ciągle wymiotuje. Bardzo ciężko jej przytyć.

Oczywiście mam w tym swój udział (jeśli macie jakieś rady, chętnie przyjmę).

Ale kilka miesięcy później adoptowaliśmy drugiego psa i on nie ma żadnego z tych problemów...

Chciałabym wiedzieć, co mogę zrobić, żeby zgłosić tę hodowlę i może wyciągnąć wobec niej jakieś konsekwencje. Chciałabym po prostu, żeby to nadużycie zostało odnotowane, by inne osoby nie dały się tak oszukać.

Wielkie dzięki i przepraszam za ten kawał tekstu...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

30 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Uważaj, skoro podałeś już nazwę hodowli, mogą Cię pozwać o zniesławienie, nawet jeśli masz całkowitą rację, nagłaśniając swoją sprawę.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    W Google wpisz nazwę jej hodowli i dopisz „mioty 2016” – wyświetlą Ci się wszystkie mioty, o ile kiedykolwiek je opublikowała, nawet jeśli zdążyła je już usunąć. To zadziała jednak tylko, jeśli korzystała z portalu Chien de France. Ale tak naprawdę tylko ZKwP (Związek Kynologiczny w Polsce) będzie w stanie potwierdzić, co faktycznie zgłosiła, a czego nie. W każdym razie, jeśli krycie albo miot nie zostały zgłoszone, Twoja sunia nigdy nie dostanie pełnego rodowodu (chyba że księga wstępna dla szpiców jest otwarta i uda się ją wpisać do KW, ale wtedy musi to być naprawdę wybitny pies, żeby przejść przegląd). Tak czy siak, ta osoba musi odpowiedzieć za to, co funduje tym psom i nowym właścicielom. Nie wspominając już o oszustwach – to przecież około 40 maltretowanych zwierząt i chore szczeniaki, które przychodzą na świat w takich warunkach.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mój partner wpadł na to, żeby nagrać naszą sunię w tym kojcu pełnym odchodów, spróbuję odszukać ten filmik... Dzięki za Wasze historie i wsparcie. Wydaje mi się, że mam też fakturę, ale muszę jeszcze raz dokładnie sprawdzić, co tam jest napisane. No i martwi mnie to, że na jej stronie w zakładce „urodzone u nas” usunęła całą kolumnę z 2016 roku. Przez to moja suczka w ogóle tam nie figuruje.

Tak czy inaczej, ta hodowla znajduje się w regionie Loiret.

Najbardziej mnie brzydzi to, że ma teraz kolejne mioty i wszystkie maluchy są już zarezerwowane. Macie rację, to zwykła fabryka.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ja na Twoim miejscu po prostu bym zawrócił.

Musisz skontaktować się z ZKwP, żeby dowiedzieć się, czy krycie zostało zgłoszone i sprawdzić, czy pies faktycznie jest zarejestrowany na Ciebie (chodzi o bazę chipów).

I koniecznie zgłoś tę hodowlę, nawet składając oficjalne zawiadomienie, jeśli nie masz autentycznych dokumentów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Każdy może być członkiem dowolnego klubu, ale to wcale nie czyni go dobrym hodowcą. Często zapisywanie się do wielu stowarzyszeń ma tylko pokazać osobom szukającym sprawdzonego miejsca, że dana hodowla jest niby „top”, a to o niczym nie świadczy. Wiele najlepszych hodowli nie musi niczego udowadniać i nie należy do żadnych klubów. Około czterdziestki... Co za koszmar. Czyli przeskakuje kolejny próg. Jeśli się nie mylę, to od 20 psów wzwyż dochodzą jeszcze bardziej rygorystyczne normy i dodatkowe formalności... I-CAD to tylko jej identyfikacja (numer chip), więc nie jest to żaden dowód na to, że sunia jest rasowa. Domyślam się, że nie dostałeś metryki?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, To wszystko brzmi jak typowa pseudohodowla. Czy wiesz, czy ta pani jest zarejestrowana jako profesjonalny hodowca? Albo czy jej hodowla jest zgłoszona do Inspekcji Weterynaryjnej, jeśli ma więcej niż 9 psów? Jeśli nie spełnia choćby jednego z tych punktów, możesz wyciągnąć wobec niej konsekwencje, bo nie działa zgodnie z przepisami. Jeśli okaże się, że formalnie wszystko gra, możesz poprosić Powiatowy Inspektorat Weterynarii o kontrolę sanitarną. Jeśli warunki są tak fatalne, jak opisałeś, jest duża szansa, że dostanie zakaz dalszej działalności. Dalej, jeśli chodzi o rodowód (metrykę) Twojego psa, uderzaj prosto do Związku Kynologicznego w Polsce (ZKwP), żeby sprawdzić, czy miot oraz krycie zostały w ogóle zgłoszone. Jeśli nie, to mam nadzieję, że masz fakturę lub umowę potwierdzającą, że kupiłeś psa jako rasowego (z rodowodem), a sprzedano Ci zwierzę bez dokumentów – wtedy możesz dochodzić swoich roszczeń. Zresztą, w momencie gdy hodowca posiada przydomek hodowlany, zobowiązuje się do wypuszczania wyłącznie psów z rodowodem. Jeśli tego nie przestrzega, możesz zgłosić sprawę do Związku, udowadniając, że Twój pies nie został zarejestrowany, a wtedy ona straci przydomek. Jak widzisz, masz spore pole do popisu, żeby ukrócić jej te praktyki! Dzień dobry i dziękuję za odpowiedź, Oto informacje, które znalazłam na stronie: Członkini Klubu Szpica i Psów Pierwotnych Odpowiedzialna w Klubie za wyniki sportowe naszych białych maluchów Członkini Komisji Hodowlanej Klubu Rasy Na papierze wygląda to świetnie, więc pocieszałam się myślą, że po prostu pewnie trafiłam na ten „gorszy” miot. Mówiła mi, że ma pozwolenie na posiadanie ponad 9 psów. Według niej ma ich około czterdziestu. W zaświadczeniu od weterynarza widnieje tylko wpis „tymczasowe potwierdzenie rejestracji chipa”. Później jest rubryka „Rasa”, a w sekcji dotyczącej kategorii widnieje wpis „poza kategorią”.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie, nie, to absolutnie nie jest normalne, żeby upychać psy jedne na drugich i pozwalać im żyć we własnych odchodach. To coś gorszego niż zwykła pseudohodowla – to po prostu znęcanie się nad zwierzętami, a to jest karalne.

Możecie być pewne, że po kontroli sanitarnej ten koszmar się skończy. Zresztą istnieją bardzo konkretne normy dotyczące prowadzenia hodowli, a w tym, co opisujecie, nic nie jest zgodne z przepisami. Podejmijcie te kroki, o których pisałam wyżej. Żaden pies, bez względu na wszystko, nie zasługuje na takie traktowanie, a ktoś, kto ma tak mało szacunku do zwierząt, nie ma prawa ich posiadać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No cóż! To bez wątpienia pseudohodowla, handel psami ze Wschodu. Wyślij swoje zgłoszenie do organizacji ochrony zwierząt i na policję. Jeśli możesz, zrób zdjęcia na miejscu (udawaj, że chcesz kupić szczeniaka). Gdzie dokładnie znajduje się ta „hodowla”?

Dzień dobry i dziękuję za odpowiedź,

Niestety nie mam zdjęć. Ale ponieważ hodowczyni prowadzi też hotelik dla psów, myślę, że bez problemu mogę tam wrócić.

Żeby opisać wam trochę dokładniej, w jakim stanie było to miejsce: kilka miesięcy po adopcji, kiedy musiałam wyjechać, zostawiłam moją sunię u hodowczyni. Kiedy ją przywiozłam, musiałam chwilę poczekać na podwórku i z ciekawości podeszłam tam, skąd słyszałam szczekanie: trafiłam do stodoły, w której było 5 czy 6 klatek bez żadnego posłania, ustawionych jedna na drugiej, a w każdej pies... Dosłownie jak w chowie klatkowym!! Wtedy pomyślałam sobie, że pewnie się nie znam i że może to normalne. Tym bardziej że hodowczyni wcale nie wyglądała na zmieszaną tym, że to widzę...

Kiedy mój partner przyjechał odebrać naszą sunię jakieś dwa tygodnie później, zastał ją razem z matką w malutkim kojcu dla dzieci, uwalone we własnych odchodach. Myśleliśmy nawet, że to właśnie przez to nasza sunia miała takie problemy z zachowaniem czystości...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

To wszystko brzmi jak typowa pseudohodowla. Czy wiesz, czy ta kobieta jest zarejestrowana jako zawodowy hodowca? Albo czy jej działalność jest zgłoszona do Inspekcji Weterynaryjnej jako hodowla, jeśli ma więcej niż 9 psów? Jeśli choć jeden z tych punktów nie jest spełniony, możesz to wykorzystać przeciwko niej, bo oznacza to, że nie dopełniła formalności. Jeśli okaże się, że pod tym względem wszystko jest w porządku, możesz poprosić Inspekcję Weterynaryjną o kontrolę sanitarną. Jeśli warunki są tak złe, jak opisujesz, jest duża szansa, że zabronią jej dalszego prowadzenia hodowli.

Co do rodowodu Twojego psa, zwróć się do ZKwP, żeby dowiedzieć się, czy miot i samo krycie zostały odpowiednio zgłoszone. Jeśli nie, to mam nadzieję, że masz fakturę potwierdzającą, że kupiłeś psa jako rodowodowego, mimo że w rzeczywistości go nie zarejestrowano – dzięki temu będziesz mógł dochodzić swoich praw wobec niej.

W każdym razie, jeśli hodowca posiada przydomek hodowlany, zobowiązuje się do sprzedaży wyłącznie psów z rodowodem. Jeśli ten warunek nie jest spełniony, możesz podjąć kroki przeciwko niej i udowodnić, że Twój pies nie został zgłoszony, co doprowadzi do utraty przez nią przydomka. Jak widzisz, masz mnóstwo możliwości, żeby doprowadzić do zamknięcia jej hodowli!

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No nieźle! To bez dwóch zdań zwykła pseudohodowla i handel psami ze Wschodu. Koniecznie wyślij swoje zgłoszenie do TOZ-u i na policję. Jeśli tylko możesz, zrób zdjęcia na miejscu (udawaj, że chcesz kupić szczeniaka). Gdzie dokładnie znajduje się ta „hodowla”?
    Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 30

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post