Mój pies gwałci poduszki

Hulia
Hulia Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej, jestem tu nowa na forum i szukam pomocy...

Mam psa, to 5-letni szpic japoński, który gwałci poduszki na kanapie i łóżku, a także pledy, koce... robi to, gdy tylko nie ma nas w tym samym pokoju albo kiedy wychodzimy z mieszkania... zdarza się to bardzo często, powiedziałabym, że 4 na 5 razy! 😠

Mimo że przyłapujemy go na gorącym uczynku i karzemy, nic to nie daje – następnego dnia znowu robi to samo...

Przecież poświęcam mu mnóstwo uwagi i czułości, chodzimy na spacery, ma cały czas dostęp do balkonu i tonę zabawek.

Nie jest wykastrowany i planujemy to zrobić, bo mamy nadzieję, że to go może trochę uspokoi.

Dzięki z góry za wasze odpowiedzi! 🙂

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

17 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    I tak jak u Emli, tylko jedna opuszka i teraz robi to wyłącznie wieczorem, a tak jak już pisałem, trwa to bardzo krótko...
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Jestem w stanie uwierzyć, że to nie zawsze ma podłoże seksualne... że może to wynikać ze stresu... może dlatego, że nie ma już dostępu do ogrodu?

W każdym razie mój robił tak, odkąd skończył 6 miesięcy – to był też wiek, w którym zaczął znaczyć teren w domu, a jego ruchy były ewidentną kopią aktu seksualnego... co więcej, działo się to bardzo często i strasznie go to irytowało.

Z kolei nie ma sensu go za to karcić ani karać...

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kastracja nie powstrzyma tego zachowania, ale na pewno by je ograniczyła i wyeliminowała skutki 😅😆.

Ale kastrowanie go tylko z tego powodu byłoby trochę szkoda.

Jeden z moich wykastrowanych psów też tak robi – ma swój własny kocyk i wolno mu to robić tylko na nim.

W przypadku mojego psa pozwala mu to rozładować nadmiar emocji, gdy jest bardzo radosny. Zazwyczaj dzieje się to wieczorem, kiedy jest u nas więcej osób (no tak, pełna klasa) albo podczas zabawy (na zmianę bawi się i dopada kocyk), zanim przyjdzie na przytulaski na kanapie…

Wbrew temu, co zostało powiedziane, nie musi to być wcale oznaka złego samopoczucia. To po prostu sposób na wyrzucenie z siebie nadmiaru emocji, energii czy ekscytacji…

Skoro nie da się tego zachowania całkowicie wyeliminować, radzę nad tym zapanować: spraw mu specjalną poduchę i gdy tylko zacznie to robić gdzie indziej, przekieruj go na jego miejsce.

Przetłumaczony francuski
    Hulia
    Zgłoś
    Cześć, tak jak pisze Kikaah, kopulowanie nie jest przejawem popędu seksualnego, ale sposobem na rozładowanie stresu. Spróbuj raczej zrozumieć przyczynę tego złego samopoczucia. Przyjrzyj się też kwestii odpowiedniej dawki ruchu i zajęcia. Poza tym późna sterylizacja nie wpłynie na większość zachowań o podłożu seksualnym.
    Problem w tym, że nie bardzo widzę, co mogłoby go tak stresować, bo robi to, odkąd był mały... (mam go od 4. miesiąca życia). Robi tak już od ponad 4 lat, nawet wtedy, gdy wychodził na godzinę dziennie na smyczy i miał do dyspozycji cały ogród, kiedy mieszkaliśmy w domu. Teraz też normalnie wychodzi i ma stały dostęp do balkonu.
    Przetłumaczony francuski
    Hulia
    Zgłoś

W Twoim przypadku to najprawdopodobniej sposób na rozładowanie napięcia lub frustracji (takie zachowania nie zawsze mają podłoże seksualne), gdy nie ma Cię obok. Krzyczenie na niego nic nie da, kastracja też nie rozwiąże problemu – on po prostu emocjonalnie nie radzi sobie z Twoją nieobecnością. Trzeba by go nauczyć, że Twoje wyjścia to coś normalnego, a nawet miłego... może zostawiaj mu jakieś swoje noszone ubranie, kiedy wychodzisz z domu?

Dzięki za odpowiedź, ale ja jestem w domu codziennie, wychodzę tylko na szybkie zakupy (wtedy chowam każdą poduszkę gdzieś wysoko)... jednak on robi to samo, gdy jestem w domu, tylko w innym pokoju, mimo że żadne drzwi nie są nigdy zamknięte i może spokojnie przyjść do mnie do gabinetu.

Na przykład, gdy siedzę przy komputerze w biurze, on bierze się za poduszkę na kanapie, mimo że jesteśmy w domu...

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W Twoim przypadku to najprawdopodobniej sposób na rozładowanie napięcia lub frustracji (naskakiwanie nie zawsze ma podłoże seksualne), gdy nie ma Cię obok. Karcenie go nie rozwiąże problemu, kastracja też nie – on po prostu emocjonalnie nie radzi sobie z Twoją nieobecnością.

Warto byłoby go nauczyć, że Twoje wyjścia to coś normalnego, a nawet przyjemnego… Może spróbuj zostawiać mu jakieś swoje noszone ubranie, kiedy wychodzisz z domu?

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dzień dobry

Mój pies robił dokładnie to samo i faktycznie ma to podłoże seksualne...

Masz szczęście, że u Was tak to wygląda, bo mój (CKC) też znaczył teren na zewnątrz... i do pewnego momentu nie było to nic strasznego... ale jeszcze w swoim pierwszym roku zaczął to robić też na nogach od mebli, stołach, krzesłach itd.

Zdecydowaliśmy się w końcu na kastrację i problemy ze znaczeniem w domu się skończyły. Czasami jeszcze ujeżdża poduszkę, ale rzadko i na bardzo krótko...

Z kolei słyszałem, że niektóre psy zachowują pewne nawyki, jeśli zostaną wykastrowane w starszym wieku?

U psów niewykastrowanych częściej mogą też wystąpić problemy zdrowotne, na przykład nowotwory jąder.

Przetłumaczony francuski
  • 17 komentarzy na temat 17

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post