6-miesięczny szpic i już waży 7,7 kg???
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
No to ile teraz waży ten twój maluch?
Hejka
mam szpica, który ma 9 i pół miesiąca. Mówiono mi, że będzie miniaturowy, ale to jedna wielka ściema – jest tak pomiędzy małym a średnim. Waży 6 kg i ma nieco ponad 30 cm
Wszystko zależy od rodziców Twojej suni i od jej linii, tak mi się wydaje.
A co na to mówi hodowca?
Jeśli ma dopiero 6 miesięcy, to pewnie jeszcze trochę nabierze ciałka i podrośnie. Powinien dobić do jakichś 8,5–9 kg.
Jeśli chodzi o wzrost, to skoro to mały piesek, nie powinien już za dużo urosnąć – pewnie tylko kilka centymetrów, nic wielkiego.
Żeby go zmierzyć bez specjalnej miarki, ja robię tak jak z dzieciakami: robię małą kreskę na ścianie na wysokości kłębu i potem to mierzę. Może nie jest to super dokładne, ale daje jako taki obraz.
No tutaj to na pewno nie jest miniaturka, szpic miniaturowy nie przekracza 20 cm. Moim zdaniem on bardzo przypomina szpica średniego. No i 7 kg to według mnie też sporo...
Mój szpic ma 23 cm wzrostu i waży 2 kg.