Alopecja X u szpica miniaturowego
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
Mój jamnik szorstkowłosy ma chyba problem z łysieniem sezonowym boków, które pojawia się co roku zimą, a wiosną sierść mu odrasta.
Chciałbym zapytać, czy leczenie u Twojego psa było skuteczne na dłuższą metę, na przestrzeni kilku lat.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Cześć, to charakterystyczne łysienie!
Dzień dobry, ja również, tak jak wy, mam małego pomeraniana zmagającego się z BSD. Choroba uaktywniła się po operacji zwichnięcia rzepek i związanym z tym wygoleniu tylnych łapek. Należę do grupy na Facebooku poświęconej Alopecji X, gdzie możecie się sporo dowiedzieć.
Około 2 miesiące temu weterynarz założył mu implant do kastracji chemicznej na 6 miesięcy – to może przynieść dobre efekty.
W tym samym czasie zaczęłam stosować Dermacton. Na początku martwa sierść, która i tak miała wypaść, sypała się garściami – wyglądało to przerażająco, ale trzeba być wytrwałym. Po 2 miesiącach kuracji, od jakichś 15 dni, sierść na grzbiecie odrosła o 2 cm – super! Jednak pod pachami i wokół szyi piesek mocno wyłysiał, a skóra na pupie pozostaje czarna. Nie mam jeszcze wystarczającego doświadczenia, żeby napisać wam coś więcej. Dowiedziałam się już, że i tak będą pojawiać się okresy remisji, a po nich kolejne etapy wypadania włosów... Jeśli mogę wam jeszcze jakoś pomóc, śmiało pytajcie!
Pytanie do osób, które stosują Dermacton: możecie mi powiedzieć, czy w przypadkach, gdy produkt zadziałał, po jego odstawieniu łysienie powróciło?

Wydaje mi się, że u mojego szpica zaczyna się alopecja. Zauważyłam, że od czasu kastracji sierść na brzuchu nigdy tak naprawdę nie odrosła po tym, jak wygolił go weterynarz, a skóra mu ciemnieje.
Teraz zaczyna tracić włosy na tylnych łapach, klatce piersiowej i pod przednimi łapkami. W środę idę do weta, ale boję się, że zacznie mu ustawiać jakieś niesamowicie drogie leczenie. Podobnie jak wielu z was na tym forum, natknęłam się na produkt Dermacton – już go zamówiłam i zamierzam przetestować go najpierw na tylnych łapach, zanim zacznę smarować inne miejsca. Chociaż na Amazonie jest mnóstwo pozytywnych opinii, to te negatywne trochę mnie przerażają.
Przyznaję, że na razie to jeszcze nic wielkiego w porównaniu do zdjęć, które widuję na stronie, ale właśnie nie chciałabym dopuścić do takiego stanu.
Poza hipotezą o zaburzeniach hormonalnych po kastracji, nie mam pojęcia, skąd to się może brać:
– dobra karma (Purizon),
– rzadkie kąpiele i wizyty u groomera przy użyciu dobrych produktów poleconych przez specjalistkę od szpiców,
– regularne czesanie (raz w tygodniu), ale nie codziennie, żeby nie zniszczyć mu futra, które nigdy nie było zbyt gęste i rzadko kiedy robią się kołtuny.
Czy osoby, których psiaki zmagają się z alopecją, mogą mi powiedzieć, jak u was wygląda częstotliwość czesania i pielęgnacji?
Dzięki
Cześć, jak myślicie, czy to łysienie, czy po prostu zwykłe wypadanie sierści? Zaczęło się w miejscu, gdzie przylegają szelki. Na początku skóra była różowa, ale z czasem plama trochę się powiększyła i skóra ściemniała. Momentami mamy wrażenie, że wyrasta tam parę włosków, ale ostatecznie wszystko jest bez zmian.

Dzień dobry
Mam ten sam problem z moim szpicem miniaturowym, co Pan/Pani.
Chciałbym zamówić produkty, których Pan/Pani używał.
Czy ma Pan/Pani jakiś adres lub link do nich?
Liczę na Pana/Panią.
Pozdrawiam,
Dziękuję
Tel. 06 18 14 22 84