Alopecja X u szpica miniaturowego

J
Jdaher Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry, od dłuższego czasu mój psiak zmaga się z alopecją. Na grzbiecie nie ma już prawie w ogóle sierści. Próbowaliśmy już implantu, suplementów diety i jeszcze jednych tabletek, których nazwy nie pamiętam, ale nic nie pomaga – sierść nie chce odrastać. Nie wiem już, co robić. Jeśli macie jakieś pomysły, będę bardzo wdzięczny za każdą radę.

Z góry dziękuję

Alopecja X u szpica miniaturowego

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Joris Nans
    Joris nans Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Louli Love,

czy mogłaby Pani podać mi nazwy wszystkich produktów Dermacton?

Dziękuję

Przetłumaczony francuski
    C
    Cathyflo91 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Wiecie może, jak można dostać produkty Dermacton? Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    L
    Louli love Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim,

Mój mały szpic zachorował na alopecję (taką diagnozę postawili studenci weterynarii). Myślę, że ta stopniowa utrata sierści zaczęła się dwa miesiące po tym, jak odszedł nasz ukochany kot.

Mój szpic zaczął łysieć, a ja byłam zrozpaczona utratą jego pięknej sierści.

Ktoś mi wcześniej wspomniał o produktach Dermacton (to marka z Anglii), ale byłam sceptyczna i długo zwlekałam z decyzją o zakupie. Dopiero rok po tym, jak zaczął gubić sierść, w końcu się przełamałam i niedawno zamówiłam je przez internet. Wzięłam zestaw za około 260 zł (w składzie jest krem na prześwity i spray na całą sierść). Minął miesiąc i pół, a efekty są naprawdę niesamowite. Mój mały Kinou (tak ma na imię mój piesek) powoli znów staje się prawdziwą pięknością! Spróbuję wrzucić zdjęcia przed i po. Dodam tylko, że nakładam produkty tylko raz dziennie, chociaż zalecane dawkowanie to trzy razy na dobę. Chętnie odpowiem na wasze pytania i pogadam na ten temat.

Miłego dnia dla was i waszych psiaków 🐾

Przetłumaczony francuski
    F
    Fabienne bois Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór. Piszę do was, bo od półtora roku mam na domu tymczasowym szpica miniaturowego. Jego problemy z łysieniem zaczęły się kilka miesięcy temu, po tym jak jedna z moich tymczasowiczek pojechała do nowego domu, a niedługo potem przyjechał kolejny pies. Przy każdym pożegnaniu z innym psem stan jego sierści bardzo się poprawiał. Kiedy jednak pojawiał się kolejny bidulek, była katastrofa. Teraz jest tylko z moją suczką, ale wcale się nie poprawia. Ogon jest wyłysiały, a skóra zrobiła się czarna. Potem zaczęło to przechodzić na boki, chociaż tam ma jeszcze trochę sierści. To pies po przejściach, ma 5 lat. Czy dobrze rozumiem, że nie ma na to żadnego rozwiązania? On się strasznie drapie w okolicach ogona. Macie jakiś sposób, żeby mu ulżyć? Obecnie jest na karmie z łososiem i przyjmuje lek Dermapred (substancja czynna: prednizolon).
    Przetłumaczony francuski
    F
    Fabienne bois Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór. Piszę do was, bo od półtora roku mam na domu tymczasowym szpica miniaturowego. Jego problemy z łysieniem zaczęły się kilka miesięcy temu, po tym jak jedna z moich tymczasowiczek pojechała do nowego domu, a niedługo potem przyjechał kolejny pies. Przy każdym pożegnaniu z innym psem stan jego sierści bardzo się poprawiał. Kiedy jednak pojawiał się kolejny bidulek, była katastrofa. Teraz jest tylko z moją suczką, ale wcale się nie poprawia. Ogon jest wyłysiały, a skóra zrobiła się czarna. Potem zaczęło to przechodzić na boki, chociaż tam ma jeszcze trochę sierści. To pies po przejściach, ma 5 lat. Czy dobrze rozumiem, że nie ma na to żadnego rozwiązania? On się strasznie drapie w okolicach ogona. Macie jakiś sposób, żeby mu ulżyć? Obecnie jest na karmie z łososiem i przyjmuje lek Dermapred (substancja czynna: prednizolon).
    Przetłumaczony francuski
    Alexe061
    Alexe061 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Właśnie natrafiłam na te wiadomości i mam nadzieję, że moja odpowiedź jeszcze się przyda, mimo że minęło już sporo czasu...

Na alopecję X u Twojego pieska bardzo dobrze działają produkty DERMACTON.

Mam nadzieję, że to pomoże!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak jak mówi Kikaah, najlepiej będzie skonsultować się z dermatologiem.

To niekoniecznie musi być stres. Nam zajęło trzy lata, zanim u Papy zdiagnozowano łysienie genetyczne, a biedak przeszedł w międzyczasie wszystkie możliwe badania i kuracje (trzy terapie na nużycę bez robienia zeskrobiny – dzięki wielkie, panie doktorze... pod koniec to mu wręcz wypalało skórę).

Ma prześwity i nie wygląda to najlepiej, ale w ogóle z tego powodu nie cierpi, więc trzeba się z tym po prostu pogodzić.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeśli problem nie ma podłoża chorobowego, to pozostaje tylko stres. Czy u Pani suczki występują jakieś inne objawy lub zaburzenia? Czy przed tym, jak zaczęła tracić sierść, nastąpiła jakaś zmiana lub miało miejsce jakieś szczególne wydarzenie? W ostateczności trzeba będzie spróbować leków przeciwdepresyjnych. Lepiej, żeby Pani suczka żyła szczęśliwie dzięki leczeniu, niż miała spędzić życie w złym samopoczuciu. Łysienie może być odzwierciedleniem stanu psychicznego Pani psa.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Musisz pójść do weterynarza dermatologa, on na pewno będzie wiedział :)

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 22

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post