Cześć, właśnie adoptowałam szpica miniaturowego (bez rodowodu ZKwP), po mamie pomeranianie (2,8 kg) i tacie miniaturce (3,2 kg). Zastanawiam się nad paroma kwestiami, bo mój szpic w wieku 3 miesięcy waży już 2,6 kg (według weterynarza jest teraz w fazie intensywnego wzrostu), a wydaje mi się, że to strasznie dużo jak na miniaturkę. Czy to jednak będzie szpic mały? Jego rodzeństwo nigdy nie przekroczyło 2,5 kg i zapewniano mnie, że to na pewno będzie szpic miniaturowy (co zresztą podbiło cenę do około 8600 zł). Jego brat z poprzedniego miotu waży 2 kg w wieku 10 miesięcy... był karmiony butelką w hodowli, bo mama nie miała pokarmu, co mogłoby tłumaczyć jego niską wagę. Mimo to moja pani weterynarz zapewniła mnie, że piesek nie ma nadwagi, tylko po prostu rośnie. Czy ktoś z was miał może szpica, który tyle ważył jako szczeniak, a ostatecznie został miniaturką?
Czy mój szpic to szpic miniaturowy czy szpic mały?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
Podaję kilka informacji, które pozwolą Państwu ocenić docelową wielkość Waszego zwierzaka. Jak same nazwy szpic miniaturowy czy mały wskazują, są to psy niewielkich rozmiarów:
- 20 cm w kłębie +/- 2 cm dla miniaturowych
- 26 cm +/- 3 cm dla małych
Waga zależy od wzrostu i wynosi średnio od 2 do 4,5 kg. Jeśli więc w wieku trzech miesięcy piesek waży już prawie 3 kg, można przypuszczać, że będzie należał do kategorii szpiców małych.
Nic nie jest jeszcze przesądzone (może być mały wzrostem, a przy tym dość „ciężki”, co nie zawsze jest zdrowe), dlatego warto kontrolować jego wagę i wzrost do 6. miesiąca życia (to średni czas trwania fazy wzrostu).
Mam nadzieję, że udało mi się pomóc.
Miłego dnia,
Paul
Szczerze mówiąc, myślę, że daliście się naciągnąć. Zapłacenie około 9000 zł za psa bez rodowodu (czyli bez żadnej gwarancji co do rasy) to gruba przesada!
Jeśli wasz szczeniak waży 2,6 kg w wieku 3 miesięcy, to będzie znacznie większy niż jego rzekomi rodzice...
Tak jak wspomniała Emla, hipertypy są niebezpieczne dla zdrowia psa. Niezależnie od tego, czy dąży się do tego, by pieski były coraz mniejsze, czy coraz większe – to nigdy nie wychodzi na dobre.
Może niechcący trafi wam się pies o standardowej wielkości, który za to będzie zdrowy. Mówię to, choć nie znam się świetnie na tej rasie i nie wiem dokładnie, jakie choroby dotykają szpice miniaturowe, ale jestem pewna, że jakieś są.
https://www.belpatt.fr/courbe-de-poids-chiens/Spitz
Osobiście uważam, że zbyt mały piesek może mieć więcej problemów ze zdrowiem niż taki o bardziej klasycznych gabarytach, więc na Twoim miejscu cieszyłbym się, że masz psa o takiej budowie.
4 komentarzy na temat 4