Czy szpic miniaturowy dobrze znosi samotność?

Valvy
Valvy Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! 👋

Jestem wielką miłośniczką zwierząt. Od dziecka marzyłam o posiadaniu małego pieska. Ponieważ mieszkam w bloku, sprawdzałam różne rasy, które dobrze odnajdują się w mieszkaniu.

Zakochałam się w szpicu miniaturowym. To taka przeurocza, mała kulka futra.

Nie chcę jednak podejmować pochopnej decyzji, dopóki nie będę miała pewności, że to najlepszy wybór dla samego zwierzaka.

Jako studentka rzadko bywam w domu w ciągu dnia w tygodniu. Moja rodzina również, bo wszyscy pracują. Czy taki maluch poradzi sobie, zostając sam w domu na cały dzień?

Oczywiście planuję go wyprowadzać, kiedy tylko będę mogła, wliczając w to wcześniejsze wstawanie.

Boję się, że może być nieszczęśliwy albo będzie coś psocił pod naszą nieobecność.

Z góry dziękuję za Waszą pomoc, będzie dla mnie naprawdę bardzo cenna!! 3

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie wiem, co zdecydowała valvy, ale patrząc na te wszystkie opinie, mam szczerą nadzieję, że wybrała opcję z petsitterem. Ty też powinieneś zrobić to samo dla swojego przyszłego psa ^^
    Przetłumaczony francuski
    N
    Naia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć haha, odpisywałem osobie, która założyła ten wątek, ale dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    N
    Naia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, zastanawiałam się, czy w końcu zdecydowałaś się na psa? Jeśli tak, to jak się miewa itp.?

[Cześć wszystkim! 👋 Kocham zwierzęta i od dziecka marzę o małym piesku. Ponieważ mieszkam w bloku, sprawdzałam różne rasy, które dobrze czują się w mieszkaniu. Zakochałam się w szpicu miniaturowym – to taka urocza, puchata kulka. Jednak nie chcę podejmować pochopnej decyzji, dopóki nie będę miała pewności, że to najlepszy wybór dla samego pieska. Jestem studentką, więc w tygodniu rzadko bywam w domu. Moja rodzina też pracuje, więc nikogo nie ma przez większość dnia. Czy taki maluch wytrzyma sam w domu przez cały dzień? Oczywiście planuję go wyprowadzać, kiedy tylko będę mogła, nawet jeśli będę musiała przez to wcześniej wstawać. Boję się jednak, że będzie nieszczęśliwy albo będzie rozrabiał, kiedy nas nie będzie. Z góry dziękuję za każdą pomoc, będzie dla mnie bardzo cenna!! 3]

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

👍

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Trochę mnie to rusza, kiedy czytam, że niektóre psy nie znoszą samotności, a inne radzą sobie z nią świetnie! Co to właściwie znaczy „świetnie znosić samotność”? Czy to oznacza, że pies po prostu nie rozrabia? Od tego do stwierdzenia, że pies jest szczęśliwy, zostając sam przez cały dzień, jest ogromna przepaść! Pies to przecież zwierzę stadne. Siedzenie samemu przez 8–10 godzin dziennie, plus kolejne 8 godzin, kiedy właściciel śpi… to daje 18 godzin na dobę, kiedy pies nie robi nic, tylko czeka na swojego pana! No, pasjonujące życie!
    Przetłumaczony francuski
    Dreambird8
    Dreambird8 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

To, czy pies dobrze znosi samotność, wcale nie zależy od rasy. Wszystko zależy od konkretnego psiaka. Moja znajoma miała spaniela bretońskiego, który nie cierpiał zostawać sam, a ja mam takiego, który radzi sobie z tym świetnie.

Ile maksymalnie godzin dziennie Twój pies będzie zostawał sam?

W każdym razie radzę unikać brania szczeniaka – to będzie zbyt trudne do ogarnięcia. Lepiej zdecyduj się na dorosłego psa, na przykład ze schroniska! Wiele z nich jest już nauczonych zostawania samemu w domu.

Pamiętaj jednak, że i tak trzeba będzie mu to potem wynagrodzić długimi spacerami, zabawą...

Przetłumaczony francuski
    Valvy
    Valvy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dziękuję za radę!

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Każdy pies może nauczyć się zostawać sam, o ile poświęci się czas na naukę i nie będzie go zostawiać samego na cały dzień. Jednak w waszym przypadku może to być trudne – jeśli nikt nie będzie zaglądał do psa w ciągu dnia, wasz plan stoi pod znakiem zapytania. Pies może być po prostu nieszczęśliwy. Szczeniak wymaga też mnóstwo pracy. Może lepszym rozwiązaniem byłby dorosły pies, który wytrzyma nieco dłużej, ale i tak trzeba by było poprosić petsittera, rodzinę lub znajomych o wyprowadzenie go w południe. Bez tego lepiej byłoby po prostu nie brać psa.
    Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post