Krycie szpica miniaturowego i małego/średniego

A
Alexis00 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam suczkę szpica niemieckiego, która ma 29 cm w kłębie i niedługo będzie miała swoją trzecią cieczkę (mówiono mi, że przy drugiej już można, ale nie chciałam ryzykować, mimo że wielu właścicieli szpiców decyduje się właśnie przy drugiej). Weterynarz powiedział, że jest już wystarczająco dojrzała na jeden miot, a potem planujemy zabieg.

W każdym razie, jakieś 4 godziny drogi ode mnie jest kremowy maluch (szpic miniaturowy), który ma 20 cm w kłębie i właściciel stwierdził, że możemy spróbować. Widziałam już wcześniej krycie miniatury z większym szpicem, chociaż bywały pewne trudności... macie jakieś pomysły, jak zapewnić skuteczne krycie?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Najwyraźniej nie zna się Pan/Pani na rozrodzie. Wciąż powtarzamy to na tym forum, ale bycia hodowcą nie da się ot tak zaimprowizować.

Kikaah wyjaśnił/a Panu/Pani całą resztę.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przede wszystkim, czy ona ma rodowód i czy ma wbite uprawnienia hodowlane? (To samo dotyczy samca).

Co bardzo ważne – czy robiliście jej RTG rzepek? I inne badania pod kątem chorób typowych dla tej rasy? (Dopytaj o to samo właściciela samca), żeby nie było ryzyka, że szczeniaki urodzą się obciążone genetycznie.

Jeśli suczka nie ma rodowodu, pamiętaj, że w Polsce sprzedaż psów bez odpowiednich uprawnień i rejestracji w związku jest nielegalna. Musisz mieć zarejestrowaną hodowlę, żeby móc legalnie sprzedawać szczeniaki (to obowiązek ustawowy!).

Pomyśl też o odpowiednim przygotowaniu: kojec porodowy, lampa grzewcza...

Co do samego krycia, nie mam jakichś konkretnych rad – po prostu bądźcie obok i pilnujcie, żeby wszystko przebiegło spokojnie.

Nie zapomnijcie o zrobieniu USG u weterynarza.

I koniecznie spiszcie umowę krycia z właścicielem psa, żeby uniknąć później jakichś nieporozumień prawnych.

Przetłumaczony francuski
  • 22 komentarzy na temat 22

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post