Mój szpic miniaturowy na mnie warczy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mój mały Lenny, roczny szpic miniaturowy, od kilku dni na mnie warczy.

Mieszkam sama z psem i wiem, że nie traktuję go do końca jak psa, a raczej jak dziecko. U moich rodziców został nasz starszy pies, który ze względu na wiek i przyzwyczajenie do okolicy nie przeprowadził się ze mną. Z nim nigdy nie było żadnych problemów, mimo że też miał u nas „specjalne względy” (spał ze mną w łóżku, mógł wchodzić wszędzie – na krzesła, kanapy itp.).

Przeważnie Lenny warczy, kiedy go karcę. Na przykład dzisiaj rano zsikał się w salonie (co wciąż mu się często zdarza) – kiedy go okrzyczałam, zawarczał na mnie i pokazał zęby.

Ale Lenny zawarczał też wczoraj wieczorem, gdy chciałam go zabrać na ostatni spacer przed snem. Bawił się na podłodze swoją zabawką i wyraźnie nie spodobało mu się, że chcę mu przerwać i wyjść na dwór.

Nie wiem, jak powinnam właściwie reagować na takie zachowanie.

Wczoraj wieczorem, jako że i tak wychodziliśmy, byłam już ubrana i miałam założone rękawiczki. Wzięłam go więc przez te rękawiczki – zawarczał, ale mnie nie ugryzł.

Gdy tylko wyszliśmy z mieszkania, bez problemu założyłam mu szelki, a on nawet zaczął mnie lizać po rękach.

Nie rozumiem, skąd to nagłe agresywne zachowanie wobec mnie. Bardzo mnie to gryzie, że nasza relacja tak teraz wygląda. 😔

Co mam robić?

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.

Miłego dnia! 🙂

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • O
    Ottolalegende Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, mam ten sam problem z moim rocznym szpicem. Trafiłam na Twój wpis i poczułam ulgę, że nie jestem z tym sama. Daję mu całą miłość, jaką mogę, a on mimo to jest agresywny, warczy i gryzie. Nie sądzę, żeby spotkało go wcześniej coś traumatycznego. Czy udało Ci się znaleźć jakieś rozwiązanie? Chodzimy do behawiorysty, ale jak na razie bywa różnie – raz jest lepiej, a raz mamy regres i czuję się już bezradna. Oczywiście nie zamierzam go oddawać, ale chcę zrobić wszystko, co w mojej mocy, żebyśmy mogli się dogadać i po prostu cieszyć wspólnym życiem.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli opierasz wychowanie tylko na handlu wymiennym, to psiak wejdzie ci na głowę i będzie miał świętą rację.

Jeśli twój szczeniak odważy się na ciebie warknąć, zrób mu porządną awanturę, no przecież!

Przetłumaczony francuski
    P
    Pancho Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, Pancho jest też agresywny przy zakładaniu obroży, czesaniu albo kiedy ukradnie kawałek papieru czy skarpetkę. Potrafi nawet ugryźć. Próbowałem wymiany na smaczki za skradziony przedmiot, ale teraz on się denerwuje i rzuca się na nas z warczeniem, a nawet gryzie.

A przecież potrafi być posłuszny, kiedy tylko robimy ćwiczenia nagradzane karmą.

Co robić? To pierwszy raz, kiedy zupełnie nie radzę sobie z psem.

Dzięki za wasze rady i prosiłbym „moralizatorów” o powstrzymanie się od pouczania.

Przetłumaczony francuski
    E
    Elians Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mam ten sam problem z moim szpicem miniaturowym. Ma ponad 2 lata,

Jest czysty, ma swój własny kącik do spania i jedzenia, został wykastrowany w wieku 6 miesięcy z powodu problemu z jądrami, jest pod opieką weterynarza raz w roku. Nyx jest bardzo agresywnym psem, często warczy na mojego męża i dzieci, zdarza mu się nas też gryźć. Skorzystaliśmy z pomocy behawiorysty poleconego przez naszego weterynarza, który zalecił nam pozytywne wychowanie, które stosowaliśmy z mniejszym lub większym skutkiem. Nasz weterynarz powiedział nam również, że od czasu do czasu małe upomnienie (oczywiście bez użycia przemocy, po prostu mówienie bardziej „suchym i stanowczym" tonem) mogłoby pomóc, ale nic nie działa – im jesteśmy milsi, tym bardziej ma tendencję do gryzienia, i to do krwi.

Wolno mu wchodzić tylko na kanapę, nie ma dostępu do sypialni ani łazienki czy toalety i bardzo dobrze przestrzega tych zasad.

Ugryzł już pomocnika naszej gromerki, osobę, która go pilnuje gdy musimy jechać do rodziny na prowincję i nie możemy go zabrać ze sobą bo nie ma tam wystarczająco dużo miejsca. Nyx ugryzł ją gdy próbowała mu wyczyścić oczy, co robi też gdy my próbujemy to zrobić, ale również gdy go szczotkuję, gdy próbuję nałożyć mu maść na łapki gdy zmarzły mu na dworze, gdy przechodzimy bliżej niż 2 metry od niego idąc do toalety, a on leży pośrodku salonu i nieuchronnie musimy przy nim przejść. Próbujemy go układać żeby leżał w swoim miejscu, ale wtedy też na nas warczy.

Krótko mówiąc, jeśli ktoś ma inne rady, chętnie posłucham.

Dziękuję i dbajcie o siebie w tych nieco szczególnych czasach.

Przetłumaczony francuski
    S
    Sab286 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Mój 8-miesięczny szpic też nie jest zbyt grzeczny.

Warczy i gryzie (rozciął mi palec do krwi), właściwie warczy cały czas... nawet przy zwykłym głaskaniu, jeśli jest trochę zmęczony.

Już nawet nie wspomnę o próbach dotykania go, kiedy je...

Czy udało Wam się znaleźć jakieś rozwiązanie dla Waszego pieska?

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady, jeśli macie jakieś doświadczenie w tym temacie.

Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nawet jeśli widzę, jak sika przy mnie, mam nic nie mówić?

Dokładnie tak. Absolutnie żadnej reakcji.

Albo to problem zdrowotny i krzyczenie nic tu nie zmieni. W ten sposób tylko dołożysz stresu zwierzakowi, który fizycznie nie jest w stanie się powstrzymać.

Albo to kwestia lęku lub silnych emocji, a skarcenie go może tylko pogorszyć sprawę.

A jeśli Twój pies robi to, żeby zwrócić na siebie uwagę, to krzyczenie na niego da mu tylko powód, by robił to dalej.

W KAŻDYM przypadku karcenie go za takie zachowanie to zła reakcja.

Musisz się koniecznie upewnić, że to załatwianie się w domu nie wynika z problemów zdrowotnych. Czy weterynarz, z którym o tym rozmawiałeś, przeprowadził niezbędne badania, czy po prostu powiedział Ci, żebyś karcił psa, gdy złapiesz go na gorącym uczynku?

A jak wcześniej uczyliście go czystości?

Co do pomocy behawiorysty – tak, to bardzo dobry pomysł. Nie tylko ze względu na ten brak czystości (jeśli to problem behawioralny), ale też w kontekście Twojej relacji z psem (o ile dobrze rozumiem, jest on traktowany jak dziecko).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Czy nawet jeśli widzę, jak sika przy mnie, mam nic nie mówić?

Nie krzyczę na niego ani go nie biję, po prostu mówię mu stanowczym tonem, że tak nie wolno.

Lenny to bardzo mądry psiak i doskonale zrozumiał, że potrzeby załatwia się na zewnątrz, bo zdarzają się całe tygodnie, kiedy nie ma żadnych wpadek. Myślę, że robi to specjalnie, żeby wywołać u mnie jakąś reakcję...

Behawiorysta na pewno pomoże mi sprawić, żeby w końcu na dobre nauczył się czystości.

Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Zgłoś

Mój weterynarz poradził mi, żeby go karcić, kiedy przyłapię go na gorącym uczynku

To bardzo zła rada. No cóż, każdy ma swój fach...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Faktycznie, zachowanie czystości u Lenny’ego to realny problem, a zdrowotnie wszystko jest w porządku.

Są okresy, kiedy Lenny prawie nie sika w domu i nagle, bez żadnego (moim zdaniem) powodu, znowu się zaczyna...

Mimo wszystko jest coraz lepiej... czuję, że to długo trwa, ale powoli nam się udaje...

Zacząłem już kontaktować się z behawiorystami, żeby jak najszybciej rozwiązać ten problem, byśmy oboje mogli być spokojniejsi.

Jeśli chodzi o karcenie, mój weterynarz poradził mi, żeby upominać go tylko wtedy, gdy przyłapię go na gorącym uczynku, a w innym razie nic nie mówić i mocno go chwalić, gdy załatwi się na dworze. Wychodzę z nim na 15-20 minut 4 razy dziennie: rano, w południe, wieczorem i przed snem.

Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Zgłoś

Dzień dobry,

To, że pies warczy, kiedy Pan/Pani go karci, nie wydaje mi się wcale nienormalne. Atakuje go Pan/Pani, okazując wrogość czy nawet grożąc mu, a on daje Panu/Pani do zrozumienia, że nie zamierza na to pozwalać.

Gdyby pies podchodził do Pana/Pani z warkotem w momencie, gdy jest Pan/Pani zajęty/a czymś innym, wtedy faktycznie byłby powód do niepokoju i taka sytuacja nie byłaby normalna.

Jak to możliwe, że roczny pies wciąż sika w domu? To akurat nie jest normalne.

Albo to problem natury medycznej i tylko weterynarz będzie w stanie go rozwiązać, albo jest to problem behawioralny (lęk, stres spowodowany silnymi emocjami, potomania, błędy w nauce czystości itp.). Ma Pan/Pani jakiś pomysł, skąd to się bierze?

Jeśli chodzi o karcenie go za to, że się zsikał, nie widzę w tym sensu... poza tym, żeby Pan/Pani mógł/mogła się po prostu wyładować. Zakładając, że to brudzenie w domu wynika z lęku lub stresu, to na pewno nie poprawi sytuacji. A jeśli problem jest medyczny, to też nic nie zmieni. Po co go więc karcić?

O ile nie zna Pan/Pani już odpowiedzi, pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest zabranie psa do weterynarza, aby upewnić się, czy załatwianie się w domu jest, czy nie jest związane z chorobą somatyczną.

Niezależnie od wyniku, zachęcam też do skonsultowania się z behawiorystą.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post