Mój szpic traci mnóstwo sierści, czy to normalne?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Od kilku tygodni mój szpic miniaturowy, który ma 4,5 roku, strasznie gubi sierść. Zawsze gubił jej mniej lub więcej, ale zawsze pozostawał puszysty... Teraz, mimo że mamy okres linienia, to jest to jakaś ekstrema – traci podszerstek, ogon marnieje w oczach, a jak tylko go pogłaszczę, cała jestem w kłakach. Nie rozumiem, co się dzieje...

Czy to możliwe, że źle go pielęgnuję? A może karma mu nie służy? Mam mnóstwo pytań i naprawdę się martwię. W internecie czytam mnóstwo sprzecznych opinii o szczotkowaniu i tym podobnych sprawach, przez co jestem już całkiem skołowana...

Warto dodać, że w jego zachowaniu nic się nie zmieniło (mimo że z natury jest lękliwy) – wciąż jest bardzo aktywny, chętny do zabawy, ma świetny apetyt i się nie drapie... Jedynie w ciągu dnia zostaje sam, kiedy jestem w pracy...

Macie jakieś rady? Czy waszym zdaniem powinnam iść z nim do weterynarza?

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Cathyflo91 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

jak się miewa Twój piesek? Też mam szpica; ma dwanaście i pół roku; od roku ona też traci sierść, a w każdym razie bardzo się przerzedziła, mimo że nie znajduję nigdzie wypadniętych włosów. Jest już naprawdę łysa.

Czytałam w internecie o produkcie DERMACTON, który podobno czyni cuda przy odrastaniu sierści, ale jestem do tego nastawiona dość sceptycznie;

do tego jest on sprzedawany w Anglii, więc płaci się w funtach (czyli około 5 zł za funta);

szukam opinii o tych produktach i osób, które są w podobnej sytuacji.

Trzymaj się!

Catherine

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry i bardzo dziękuję za odpowiedź. Faktycznie, była zmiana karmy. Starałam się wprowadzać ją powoli, żeby nie było „szoku”, ale może po prostu mu nie służy?.. Ma Pan/Pani jakąś radę co do karmy, czy nie bardzo?

Nie, nie zauważyłam żadnych zmian ani placków i w ogóle się nie drapie, po prostu gubi sierść...

Dziękuję bardzo! 😌

Przetłumaczony francuski
    K
    Keddy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, To może być wina karmy. Czy nie zauważyłeś u niego żadnych zmian na skórze albo czy nie drapie się jakoś natarczywie? Jeśli sytuacja się nie poprawi, być może trzeba będzie skonsultować się z weterynarzem. Powodzenia!
    Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post