Opinia – kupiłam szpica miniaturowego z wadami

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Od kilku dni jestem szczęśliwą właścicielką szpica miniaturowego.

Kupiłam pieska dość drogo u hodowczyni, która ogłaszała się na różnych platformach, na Facebooku i tak dalej... W ogłoszeniu były zdjęcia, opis, informacja, że rodzice są do wglądu na miejscu i zapewnienie, że szczeniaki są bez żadnych wad. Pojechałam tam i wybrałam swojego malucha.

Dostałam całą dokumentację, pod tym względem wszystko jest w porządku. Widziałam też oboje rodziców na miejscu, tatę i mamę. Oboje są przepiękni. Czekam teraz na rodowód, który ma być dowodem na czystość rasy.

Z miotu liczącego 7 szczeniąt sprzedała mi tę najmniejszą, mówiąc, że jako dorosła będzie miała około 18 cm i będzie to taki prawdziwy "pom" miniaturka. Stąd też wyższa cena – zapłaciłam za nią więcej niż za pozostałe pieski z miotu. Tymczasem właśnie wróciłam od weterynarza, który powiedział mi, że mała ma wadę zgryzu – dolna szczęka jest krótsza od górnej. Pani weterynarz dodała też, że piesek ma krzywe tylne łapki i kiedy biega, układa je "na żabkę". Do tego wszystkiego dochodzi zez w obu oczkach, szczególnie widoczny w lewym. Po tej wizycie u weterynarza muszę przyznać, że jestem nieźle zdenerwowana.

Hodowczyni dała mi podpisaną gwarancję i zapewniała, że szczeniak jest zdrowy i wolny od wad. Teraz czuję się po prostu oszukana, jeśli chodzi o cenę, a przede wszystkim strasznie boję się o jego przyszłość. Sprzedała mi pieska, który miał być zdrowy i bez wad, za około 7700 zł (1800 euro) z rodowodem. Co o tym sądzicie? Potrzebuję porady, jestem kompletnie zagubiona, to mój pierwszy pies.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

37 odpowiedzi
Sortuj według:
  • V
    Verdino Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Do tego spędziłem półtorej godziny w trasie.
    Przetłumaczony francuski
    V
    Verdino Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, wydaje mi się, że byłam u tej samej hodowczyni. Wyraźnie zaznaczyłam, że interesuje mnie tylko ta jedna konkretna suczka, którą miała. Jak już dojechałam na miejsce, to zaczęła mi opowiadać, że ma inne psy, dużo tańsze. Dość oschle jej odpowiedziałam, że nie chcę żadnego innego psa, więc w końcu poszła po nią. Dodałam też, że jej córka przez pół godziny kazała mi krążyć w kółko i wciąż nie docierało do niej, że wskazówki dojazdu zależą od tego, skąd się startuje. Przyjechałam z gotową zapłatą, a teraz ona nagle nie chce sfinalizować transakcji. Myślę, że ta suczka to w rzeczywistości pies – żądajcie wymiany albo zwrotu pieniędzy. Jestem pewna, że to oszuści i jeszcze o nich w telewizji usłyszymy.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wow, handlarz psami, który nawet się z tym nie kryje :0

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No nie, to jest po prostu straszne!

To zwykły handlarz psami z witryną jak u jakiegoś sprzedawcy dmuchanych lalek 🤬.

Jak można zapłacić około 21 000 zł za szczeniaka z importu, traktowanego jak modny gadżet!

Ile cudownych psiaków można by adoptować ze schronisk za taką sumę!?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

@ Aggie

Dokładnie tak, taki mały niedźwiadek 😁

https://www.minispitzpomeranian.com/chiots-disponibles/

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Co to za mini misiek? 🙄
    Przetłumaczony francuski
    Z
    Zazah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Odradzam wam hodowlę Mini Ourson, bo jeśli chcecie zarezerwować psa, to nie wolno wam o nic pytać.

Zostałam wyzwana od oszustek, bo odważyłam się poprosić o rodowód szczeniaka, którego zamierzałam kupić za – bagatela – blisko 21 000 zł.

Filmik na WhatsAppie jest dostępny tylko przez 5 minut, a potem zostaje usunięty.

Dziwnym trafem wolała zrezygnować ze sprzedaży, twierdząc, że to wszystko jest zbyt skomplikowane, bo zadawałam za dużo pytań.

Szczerze mówiąc, lepiej na nią uważać, bo ta osoba kompletnie nie liczy się z tym, co robi. Jest mi strasznie przykro ze względu na syna, który już wybrał sobie tego szczeniaka.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To świetnie, bardzo dobre wieści! Ale to zupełnie normalne, że się martwiłeś, bo przecież zazwyczaj ufa się swojemu weterynarzowi (tak samo jak ufa się lekarzowi rodzinnemu). Życzę wam wielu wspólnych lat z tą małą ślicznotką!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, wracam do was, żeby przekazać nowinki o moim szczeniaku. Kilka dni temu byliśmy u weterynarza okulisty, który zapewnił mnie, że mój piesek nie ma zeza rozbieżnego i że z czasem wszystko się unormuje. Ciemiączko też jest już ładnie zarośnięte. Jeśli chodzi o szczękę, pani doktor stwierdziła, że ewentualna wada jest tak minimalna i jest jeszcze zdecydowanie za wcześnie, żeby mówić o przodozgryzie. Zupełnie się tym nie martwi i nie widzi u mojego psiaka żadnych wad, co mnie ogromnie uspokoiło. Co do jego łapek, to tylko się zaśmiała i kazała mi poobserwować, jak porusza się szpic 🤨 Poczułam się wtedy trochę głupio i zastanawiałam się, dlaczego tak bardzo wzięłam do siebie słowa pierwszego weterynarza, u którego byłam. Teraz skupiam się już tylko na mojej kochanej kuleczce i jestem spokojna o jego przyszłość. Wielkie dzięki wszystkim za rady na tym forum, które bardzo mi pomogły. Miłego dnia wszystkim!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

😊Dzięki, bo przyznam szczerze, że zupełnie się na tym nie znam

https://www.monvt.eu/prevention-conseils/conseils-chien-chat/pedigree-st-hubert/ właśnie jestem w trakcie lektury...

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 37

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post