Opinia – kupiłam szpica miniaturowego z wadami

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Od kilku dni jestem szczęśliwą właścicielką szpica miniaturowego.

Kupiłam pieska dość drogo u hodowczyni, która ogłaszała się na różnych platformach, na Facebooku i tak dalej... W ogłoszeniu były zdjęcia, opis, informacja, że rodzice są do wglądu na miejscu i zapewnienie, że szczeniaki są bez żadnych wad. Pojechałam tam i wybrałam swojego malucha.

Dostałam całą dokumentację, pod tym względem wszystko jest w porządku. Widziałam też oboje rodziców na miejscu, tatę i mamę. Oboje są przepiękni. Czekam teraz na rodowód, który ma być dowodem na czystość rasy.

Z miotu liczącego 7 szczeniąt sprzedała mi tę najmniejszą, mówiąc, że jako dorosła będzie miała około 18 cm i będzie to taki prawdziwy "pom" miniaturka. Stąd też wyższa cena – zapłaciłam za nią więcej niż za pozostałe pieski z miotu. Tymczasem właśnie wróciłam od weterynarza, który powiedział mi, że mała ma wadę zgryzu – dolna szczęka jest krótsza od górnej. Pani weterynarz dodała też, że piesek ma krzywe tylne łapki i kiedy biega, układa je "na żabkę". Do tego wszystkiego dochodzi zez w obu oczkach, szczególnie widoczny w lewym. Po tej wizycie u weterynarza muszę przyznać, że jestem nieźle zdenerwowana.

Hodowczyni dała mi podpisaną gwarancję i zapewniała, że szczeniak jest zdrowy i wolny od wad. Teraz czuję się po prostu oszukana, jeśli chodzi o cenę, a przede wszystkim strasznie boję się o jego przyszłość. Sprzedała mi pieska, który miał być zdrowy i bez wad, za około 7700 zł (1800 euro) z rodowodem. Co o tym sądzicie? Potrzebuję porady, jestem kompletnie zagubiona, to mój pierwszy pies.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

37 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

https://www.monvt.eu/prevention-conseils/conseils-chien-chat/pedigree-st-hubert/

Właśnie czytam...

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Zastanawiam się właśnie, czy u was zgłasza się już samo krycie? Czy może deklarację składa się dopiero po porodzie...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, ona zaznacza, że sprzedaż szczeniąt poniżej 10. tygodnia życia jest teraz zabroniona, a mimo to hodowca sprzedał mi 8-tygodniowego malucha. Widzicie, tego nie wiedziałam, dziękuję Wam za tę informację

Dodam jeszcze, że pies jest dla mnie najważniejszy, kocham ją tak jak własne dzieci, jest teraz częścią rodziny. Chodzi tylko o same zasady i sposób, w jaki została nam przedstawiona i sprzedana

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś
    Tak, tak, dobrze rozumiem Twoje nastawienie 🙂
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

https://wamiz.com/chiens/forum/cession-de-chiens-et-de-chats-que-dit-la-loi-72645/6.html

Na 6. stronie Laurie dodała wyjaśnienia dotyczące Belgii 👌

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dodam jeszcze, że kocham ją tak samo jak moje dzieci, jest teraz częścią rodziny. Chodzi mi po prostu o same zasady i o to, w jaki sposób nam ją przedstawiono i sprzedano.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Powiem wam jeszcze coś – ona była najmniejsza z całego miotu. Hodowczyni sprzedała nam ją jako wersję „super mini”, twierdząc, że będzie mniejsza od rodzeństwa i dzięki temu zostanie uznana za szpica miniaturowego. Ale teraz, jak tak czytam na forach, to dociera do mnie, że mogła to być po prostu ta ostatnia kruszynka, która miała problem z dopchaniem się do mamy, była niedożywiona i nie potrafiła zawalczyć o swoje. Stąd ten jej mały rozmiar. Może się okazać, że jak urośnie, to dogoni rodzeństwo i zostanie uznana za szpica średniego. A warto dodać, że tamte pieski były tańsze... Czuję się teraz trochę tak, jakby ktoś mną zwyczajnie zmanipulował.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

We Francji w takich sytuacjach można dochodzić swoich praw polubownie lub na drodze sądowej – mamy tu m.in. rękojmię za wady ukryte, przepisy o podstępie czy niezgodności towaru z umową. Natomiast jeśli chodzi o Belgię, to nie mam pojęcia...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, w Belgii. Hodowca wspomniał tylko przed zakupem, że w miocie było kilka szczeniaków, w tym jeden mniejszy, i że ze względu na przewidywaną wagę i wzrost jako dorosły pies, nie będzie mogła mieć potomstwa – jest po prostu za mała i zbyt delikatna. Nie zależało nam na hodowli, szukaliśmy pieska do kochania, a ona była najspokojniejsza z całego towarzystwa, no i ten kolor! Moja córka od razu poczuła to „coś”, a hodowca wyjaśnił nam resztę dopiero potem. To nasz pierwszy pies, więc zaufaliśmy mu, zwłaszcza że wszystko wyglądało profesjonalnie: rodowód St Hubert, testy DNA, czip i certyfikat gwarancji. Myśleliśmy, że robimy dobrze. Gdyby jednak otwarcie powiedziała, że to raczej problem z oczami, tylnymi łapami czy szczęką i że może to rzutować na jej zdrowie w przyszłości, pewnie bym się wtedy nie zdecydowała. Po prostu boję się o jej zdrowie w przyszłości. Uważam, że nie jesteśmy wystarczająco chronieni przed takimi sytuacjami przy zakupie. Nenette42: Tu nawet nie chodzi o samą wielkość, bo nikt nie da 100% gwarancji, nawet jeśli rodzice mają rodowody i mierzą po 20-22 cm. Weterynarz tylko oszacował to na podstawie jej wagi i wzrostu w wieku 2 miesięcy. Tak, hodowla jest zarejestrowana. Ale największym problemem jest to, że sprzedano nam szczeniaka jako zupełnie zdrowego i bez wad. 1800 euro (około 7800 zł) za psa zapowiadanego jako miniatura to wcale nie jest wygórowana cena, zazwyczaj trzeba liczyć się z dwa razy większym kosztem... Co do reszty, zgadzam się – trzeba potwierdzić wady (zez, problemy z łapami, przodozgryz) u weterynarza, wziąć zaświadczenie i żądać obniżenia ceny listem poleconym, a także zgłosić sprawę do rzecznika konsumentów (jest o tym wzmianka w umowie?). Poza tym nie znam żadnego poważnego hodowcy, który dawałby gwarancję na docelowy wzrost w tej rasie, zwłaszcza między miniaturą a typem małym. To na pewno sprawdzona hodowla? Nie ma za co! Rozumiem, że głównym problemem nie jest sam rozmiar, ale rzetelność hodowcy. Obiecywanie, że pies na pewno będzie miniaturą, jest mało profesjonalne. W tej rasie można to jedynie przypuszczać, ale nigdy dawać gwarancji, żeby tylko zachęcić do kupna. Szczególnie że jak na niby „uznaną” hodowlę, sprzedanie szczeniaka z przodozgryzem, wadą postawy (co może zwiastować poważniejsze kłopoty) i zezem, to naprawdę kiepska sprawa. Co do samej ceny – gdyby hodowca był tak pewny jakości psa, to dziwne, że sprzedał go za taką kwotę. Czy w umowie („pies do towarzystwa”) albo w zaświadczeniu od weterynarza naprawdę nie ma o tym ani słowa? I ostatecznie – mieszkacie w tej Belgii?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, ja też czekam na rodowód Saint Hubert dla mojego szczeniaka, który będzie zarejestrowany na moje nazwisko, zgadza się?

"We Francji jest to na przykład LOF (Livre des Origines Français), a w Belgii LOSH (Livre des Origines Saint-Hubert). Każda Księga Rodowodowa rejestruje psy rasowe oraz ich potomstwo. Aby pies mógł zostać uznany za rasowego, musi obowiązkowo być wpisany do Księgi Rodowodowej." Źródło: https://www.chien.com/les-races-de-chiens-8/les-chiens-de-race-le-pedigree-du-chien-8001/pedigree-et-livre-des-origines-comment-faire-reconnaitre-son-chien-362.php

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 37

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post