Szczeniak sika przez sen
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Wiem, że ten wątek jest już trochę stary (!), ale pomyślałam, że podzielę się swoim doświadczeniem, bo może to komuś pomóc nawet dzisiaj.
Jeśli chodzi o problemy zdrowotne, zazwyczaj nie szukam porad na forach, ale patrząc na to, co dzieje się z moją 4-miesięczną sunią, uznałam, że warto opisać naszą historię.
Krótko mówiąc: od samego początku moja psina trzymała czystość i NIGDY nie załatwiała się w domu, kiedy nie spała. Natomiast prawie zawsze sikała przez sen, mniej więcej w ciągu godziny po piciu. Zdaniem weterynarza działo się tak po prostu dlatego, że bardzo mocno spała. Tylko że z czasem powoli zmieniło się to w ostre zapalenie dróg moczowych, z całkowitym brakiem apetytu i wymiotami. Weterynarz powiedział mi, że może to być wada wrodzona (co wyjaśniałoby popuszczanie przez sen) i że infekcja jest jej skutkiem.
W zeszłym tygodniu zaczęła brać antybiotyk i leki przeciwwymiotne, PROBLEMY Z SIKANIEM ZNIKNĘŁY (czyli to jednak nie wada wrodzona), ale od kilku dni znowu pojawił się brak apetytu i wymioty (antybiotyki wywołują mdłości...). Wczoraj znowu byliśmy u weta: zastrzyki, leki osłonowe na żołądek itd. Ale ona nadal nie chce tknąć jedzenia, więc po południu znowu tam jedziemy... Biedactwo schudło 2 kg w ciągu tygodnia...
No i tak to wygląda – w rzeczywistości ta infekcja ciągnęła się od samego początku i można by tego wszystkiego uniknąć, gdyby postawiono trafną diagnozę na starcie. Jeśli Wasz szczeniak regularnie sika przez sen, to NIE JEST NORMALNE. Jeśli Wasz weterynarz mówi to samo co mój, nalegajcie na badanie moczu albo krwi, a jeśli to nie pomoże, po prostu zmieńcie lekarza. Nie ufajcie tak ślepo jak ja...
W wieku 2 miesięcy szczeniak po prostu nie panuje jeszcze nad swoimi zwieraczami. Musisz dać mu czas, żeby dorósł, i wyprowadzać go na dwór tak często, jak to tylko możliwe.
Mniej więcej do 6. miesiąca życia (dużo zależy od rasy i konkretnego psiaka) nie ma się co martwić. Po szóstym miesiącu pomoc behawiorysty może okazać się potrzebna.
Warto też pomyśleć o kontroli u weterynarza, jeśli problem nie będzie ustępował.
Artykuł o nauce czystości: https://stealthily.wordpress.com/2013/01/29/mon-chien-nest-pas-propre/
Jeśli sikanie zdarza się regularnie i często, bez względu na to, czy piesek akurat śpi, czy nie, lepiej udać się do weterynarza, żeby wykluczyć ewentualną infekcję dróg moczowych.
Jeśli wpadki zdarzają się tylko podczas snu i nie są systematyczne, może to być faza bardzo głębokiego snu, w której Twój szczeniak po prostu nad tym nie panuje.
Czy zauważyłeś, czy działo się to po tym, jak pies wypił bardzo dużo wody? Albo podczas odpoczynku po intensywniejszym niż zwykle wysiłku fizycznym?
6 komentarzy na temat 6