Waga i wzrost szpica

G
Geekmemore Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Piszę do Was, bo mam pytanie dotyczące mojego psiaka.

Adoptowaliśmy szczeniaka w typie szpica miniaturowego (w typie, bo bez rodowodu). Z tego, co mówi nam weterynarz, Yoshi nie ma jeszcze tyle futra, co rasowe szpice, przez lekki łojotok żywieniowy u poprzedniego właściciela i ciemieniuchę, na którą go leczymy. Dzięki odpowiedniej karmie jego sierść rośnie z dnia na dzień. Z każdym dniem coraz bardziej przypomina szpica i już go uwielbiamy za ten słodki pyszczek i zabawowy charakter. To prawdziwa kulka miłości!

Mam jednak małe pytanie dotyczące jego wzrostu. Zdajemy sobie sprawę, że prawdziwy, rasowy szpic miniaturowy za mniej niż około 8500 zł praktycznie nie istnieje, ale zupełnie nam to nie przeszkadza – nie szukaliśmy psa wystawowego, tylko super kumpla. Mimo wszystko Yoshi wydaje nam się bardzo malutki i zastanawiamy się, jaki będzie jako dorosły pies.

Ma 10 tygodni (urodzony 28.10.2018), waży 680 g i mierzy 15 cm od ziemi do czubka uszu (nie w kłębie, więc w kłębie ma około 8 cm). Czy moglibyście mi powiedzieć, jaką mniej więcej wielkość osiągnie jako dorosły pies?

Wielkie dzięki

Waga i wzrost szpica

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • P
    Pistache Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wygląda na to, że to mieszanka szpica i chihuahua... Jesteś pewna, że to nie jest jakiś miks?

To Pomchi... Są teraz bardzo modne, tak samo jak Pomsky 😊

Przetłumaczony francuski
    C
    Coco tobby Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej, dołączam do wątku trochę spóźniona. Właśnie miałam to szczęście przyjąć pod swój dach małego szpica, który ma 2,5 miesiąca. Ma 12 cm w kłębie i waży 1,4 kg. To prawdziwy słodziak! Zastanawiam się, jak duży i ciężki będzie docelowo. Mój weterynarz mówi, że będzie mały, około 5 kg i nie więcej. Jak myślicie? Przyznam, że trochę się gubię w tych wszystkich przedziałach wagowych i wzrostowych dla piesków w jego wieku. Dzięki za wasze odpowiedzi.

Mój piesek, który jest podobny do Twojego, w wieku 3 miesięcy waży 1,33 kg, a jego mama ma 3 lata i waży nieco ponad 4 kg. Weterynarz powiedział mi, że będzie mierzył około 30 cm i ważył maksymalnie 5 kg...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wygląda na to, że to mieszanka szpica i chihuahua... Jesteś pewna, że to nie jest żaden mix?
    Przetłumaczony francuski
    T
    Ti amour Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No u nas w wieku 8 miesięcy, czyli już właściwie jako dorosły, nasz waży 1,8 kg i ma 21 cm w kłębie :) Tak dla porównania

Ojejku, jest naprawdę malutki 🥰🥰🥰 to musi być miniaturka. Uwielbiam takie małe puchate kuleczki.

Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś

No u nas, jeśli chodzi o rozmiar dorosły, a właściwie w wieku 8 miesięcy, nasz waży 1,8 kg i ma 21 cm w kłębie :) Tak dla porównania.

Przetłumaczony francuski
    T
    Ti amour Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hejka, dołączam trochę późno. Właśnie miałam to szczęście i w moim domu pojawił się mały szpic, ma 2,5 miesiąca, mierzy 12 cm w kłębie i waży 1,4 kg. To prawdziwy kochany słodziak! Zastanawiam się, jaki będzie duży i ile będzie ważył w przyszłości. Mój weterynarz mówi, że będzie mały, tak około 5 kg, ale nie więcej. A co wy o tym sądzicie? Przyznam, że trochę gubię się w tych wszystkich tabelach wzrostu i wagi jak na jego wiek. Dzięki za wasze odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś

Taki z niego prawdziwy mikrusek ^^ przynajmniej będziemy mogli z nim podróżować bez oddawania go do luku (trauma 😭) i będzie mógł nam towarzyszyć.

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś

Taki z niego prawdziwy mikrusek ^^ przynajmniej będziemy mogli z nim podróżować bez oddawania go do luku (trauma 😭) i będzie mógł nam towarzyszyć.

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Przetłumaczony francuski
    Julie-Cocker
    Julie-cocker Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie będzie miał 40 cm, bo tyle to mierzy moja cocker spanielka. Myślę, że będzie miał raczej jakieś 25 cm albo i mniej, sama nie wiem.
    Przetłumaczony francuski
    G
    Zgłoś
    Cześć, dzięki za odpowiedź! Tak, jest czarny podpalany. W poniedziałek mamy wizytę u behawiorysty, żeby pomógł nam go socjalizować z innymi psami. Zabieramy go wszędzie, żeby nie wyrósł na małego ujadacza, bo ta rasa ma tendencję do częstego szczekania. Weterynarz mówi, że będzie ważył między 2,5 a 4,5 kg, ale byłaby zdziwiona, gdyby przekroczył 3 kg. Tylko że zupełnie nie wiem, jak to się przekłada na wzrost w centymetrach. Dla nas to mało ważne, czy będzie miał 25 czy 40 cm, ale od dwóch tygodni ciągle ktoś nas o to pyta, a ja nie mam pojęcia, co odpowiedzieć ^^
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post