Wygolona sierść po operacji

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Zwracam się do was z prośbą o rady i wasze doświadczenia! Opiszę wam moją sytuację: mam małego szpica miniaturowego o imieniu Jimmy, który ma 8 miesięcy. Przeszedł właśnie operację resekcji głowy i szyjki kości udowej po złamaniu. Weterynarz wygolił mu mnóstwo sierści: połowę ciała, łapę i pupę. Bardzo się martwię, że sierść nie odrośnie, bo mówi się, żeby nigdy nie golić szpiców. Czy macie jakieś informacje na ten temat???

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • P
    Pingouintordaepique7400 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć wszystkim,

Piszę, żeby zapytać, co tam słychać u Twojego szpica. Czy sierść już mu odrosła?
    Dzięki za odpowiedź!

Przetłumaczony francuski
    C
    Charline72 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, faktycznie o wiele bardziej martwiłam się o jego powrót do sprawności ruchowej niż o to, czy odrośnie mu sierść. Jednak po konsultacjach z weterynarzem oraz w centrum rehabilitacji w sprawie fizjoterapii, bieżni wodnej itp., specjaliści zapewnili mnie, że odzyska pełną sprawność, jeśli tylko będziemy trzymać się planu rehabilitacji. I tak też zrobiliśmy – za tydzień, po zdjęciu szwów, zaczynamy ćwiczenia: dwie sesje fizjoterapii tygodniowo oraz krótkie spacery, żeby odbudować mięśnie w łapce... Z kolei to prawda, że specjaliści byli znacznie bardziej sceptyczni co do odrastania sierści. Wspominali o problemach skórnych, jakie zdarzają się u szpiców po goleniu, więc w tej kwestii nie potrafili mi już nic więcej doradzić. Właśnie dlatego zależało mi na opiniach i doświadczeniach innych osób w tym temacie. Przykro mi, że czują się Państwo aż tak zbulwersowani, ale uważam, że te słowa są nieco przesadzone, zwłaszcza nie znając dokładnie wszystkich szczegółów i całej sytuacji. Pozdrawiam serdecznie
    Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jestem szczerze zdumiona tym, że tak bardzo przejmujecie się stanem sierści po tak poważnych zabiegach, które mają kluczowe znaczenie dla sprawności waszych psów w dłuższej perspektywie...

Osobiście bardziej martwiłabym się o inne możliwe powikłania...

Przetłumaczony francuski
    C
    Charline72 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój szpic właśnie przeszedł ten sam zabieg. Ile czasu zajęło, zanim sierść odrosła u Twojego psiaka? Też się bardzo martwię, bo ma wygoloną 1/4 ciała.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Też mi się wydaje, że odrośnie. U krótkowłosego psiaka zajmie to po prostu nieco więcej czasu! Cierpliwości! 🙂
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć!

Nie martw się, sierść na pewno odrośnie. Mój collie miał operację na radius curvus (krzywą kość promieniową) w wieku 5 miesięcy (na obu przednich łapkach). Wygolili mu wtedy część przodu i pośladek, bo pobierali stamtąd tłuszcz, żeby wzmocnić te przednie łapy. W każdym razie, w tych miejscach miał po prostu gołą, różową skórę, ale wszystko bardzo szybko odrosło. Już po tygodniu było widać pierwsze włoski, a po 3 tygodniach miał już fajny, miękki puszek.

Głowa do góry, nie martw się.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za Wasze budujące odpowiedzi! Na pewno potrwa to kilka dobrych miesięcy. Weterynarze podczas operacji wcale się nie patyczkują!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, ja co prawda nie mam szpica, tylko charcika włoskiego. Moja sunia też przeszła mnóstwo operacji. Niektórzy weterynarze mówią, że sierść już nie odrośnie, inni z kolei, że odrośnie ciemniejsza, ale zazwyczaj mówią tak pewnie „na wszelki wypadek”, żeby przygotować na najgorsze. U nas jednak wszystko super odrosło i to w dokładnie tym samym kolorze!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mówią, żeby go nie golić, bo po prostu uważają, że długowłose szpice są ładniejsze i mniej powierzchowne, i tyle.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To po prostu wymaga czasu !!!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post