Dzień dobry,
Mam 6-miesięczną suczkę rasy Jack Russell, którą 3 dni temu wysterylizowaliśmy (miała usunięte oba jajniki).
Pierwszego dnia w ogóle nie chciała jeść, wypiła tylko troszeczkę wody. Od wczoraj zaczęła znowu po troszku podjadać, ale za to pije ogromne ilości wody, nawet w nocy, przez co sika w domu... Oczywiście nic jej nie mówiliśmy, bo wiemy, że nie jest w swoim normalnym stanie.
Dziś rano, w trzecim dniu po operacji, obudziła nas o 5:00 rano, prosząc o picie. Wypiła niesamowitą ilość wody w porównaniu do tego, co pije zazwyczaj, i wciąż wydaje się spragniona.
Nie wiem, co zrobić, żeby piła mniej. Czy to normalne po takim zabiegu?
Z góry dziękuję za Wasze rady.
Do usłyszenia!
Tak, ale to zupełnie normalne. Narkoza wpływa na pracę jelit i zanim wszystko wróci do normy – co powinno nastąpić już niedługo – nie masz się czym martwić.
Tak, to zupełnie normalne. Moja sunia ma zabieg jutro i weterynarz uprzedziła mnie o tym wcześniej, bo sama o to dopytywałam.
To też nic dziwnego, jeśli przez pierwsze 2-3 dni piesek będzie taki trochę „nieobecny” – nawet jeśli chodzi o jedzenie, może na początku nie mieć wielkiego apetytu, ale spokojnie, wszystko będzie wracać do normy krok po kroku.
No tak, jest jeszcze trochę otumaniona po narkozie. Pamiętam, jak kiedyś zostawiłam moją sunię samą na 5 minut na kanapie, a potem znalazłam ją na podłokietniku, jak gapiła się w próżnię, zupełnie jakby była na niezłym haju.