Mój szczeniak goni koty, ratunku!!!

Dyder79
Dyder79 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

W zeszłym tygodniu przygarnęłam 2-miesięcznego szczeniaka. O ile niektóre rzeczy udaje mi się mu wytłumaczyć (czystość, gryzienie...), o tyle z moimi kotami mam spory problem.

Mam już dorosłego psa, który żyje w pełnej harmonii z moimi dwoma kotami, ale maluch nie rozumie, że nie wolno ich ganiać ani na nie wskakiwać. Raz udało mi się zapobiec zadrapaniu oka, ale wczoraj po prostu pękłam.

Po raz kolejny mówiłam mu „nie” bez żadnego skutku, kiedy skakał na kota, więc złapałam go za kark i rzuciłam na płytki w stronę jego posłania.

Mam teraz straszne wyrzuty sumienia, bo boję się, że mogłam mu zrobić krzywdę. Płytki są twarde dla takiego maluszka. Idę z nim zaraz do weterynarza na wszelki wypadek, bo z natury jestem bardzo lękową osobą.

Mały wygląda na zdrowego – bawi się i szczeka. Myślicie, że u takiego psiego dziecka mogło dojść do jakichś trwałych uszkodzeń szkieletu albo mózgu?

W tamtej chwili trochę się mnie przestraszył (strasznie mi z tym źle), został w legowisku, co dało kotom chwilę swobody.

Problem polega na tym, że odkąd on jest z nami, prawie nie widuję moich kotów, bo ciągle się chowają w domu albo w ogrodzie. Nawet z jedzeniem jest problem, bo nie czują się pewnie, nawet na wysokościach, gdy mały kręci się w pobliżu.

Boję się, że koty mnie zostawią i pójdą mieszkać gdzieś indziej przez szczeniaka.

Co robić, żeby przestał je tak męczyć?

Moja starsza sunia jest kochana, nic nie mówi, mimo że mały na nią wyłazi i ją podgryza. Mam nadzieję, że nie czuje się nieszczęśliwa albo zastąpiona.

Jest mi po prostu smutno przez tę całą sytuację i mam dość ciągłego krzyczenia na szczeniaka, żeby nauczył się podstawowych zasad.

Jeśli macie jakieś rady, chętnie ich wysłucham.

Z góry dziękuję!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Twój szczeniak ma dopiero 2 miesiące, więc ma jeszcze przed sobą mnóstwo nauki. Okres jego socjalizacji wciąż trwa. Jeśli nie adoptowałeś go z miejsca, w którym mieszkały już koty, to są one dla niego zupełną nowością i naturalnie pobudzają jego instynkt łowiecki.

Kluczem do sukcesu jest cierpliwość! Wszystko musi odbywać się stopniowo. Najpierw trzymaj malucha w bezpiecznej odległości od kotów (np. w osobnym pokoju), a następnie zacznij go wprowadzać do nich na smyczy. Wydaj mu komendę „siad” w odległości metra lub dwóch od kotów i koniecznie nagrodź go smakołykami, gdy wykona polecenie. Z czasem powtórz to samo już bez smyczy. Dzięki temu Twój piesek nauczy się zachowywać spokojniej w ich towarzystwie.

I bardzo ważna uwaga: nigdy więcej nie rzucaj szczeniaka na płytki. Przy zbyt silnym uderzeniu grozi mu poważny uraz mózgu lub krwotok wewnętrzny.

Miłego dnia!

Caroline – studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post