Po jakim czasie działa Incurin?

Cris01
Cris01 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Nasza Prudence (westie, która niedługo skończy 2 lata) ma problem z nietrzymaniem moczu...

Została wysterylizowana w grudniu 2019 roku i od pewnego czasu popuszcza.

Zdarza jej się to tylko po spacerach albo po zabawie, nigdy w nocy i nigdy, gdy odpoczywa w spokoju.

Weterynarz najpierw przepisał nam Propalin, ale nie było żadnych efektów nawet po 2 miesiącach.

Od 5 dni podajemy Incurin, ale na razie nie widzimy poprawy...

Czytałem tu i tam, że Incurin działa bardzo szybko.

Do tych z Was, którzy podają lub podawali ten lek – po jakim czasie zauważyliście, że sytuacja się poprawiła?

Z góry wielkie dzięki za Wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nietrzymanie moczu to skutek uboczny sterylizacji, który niestety dość często przytrafia się suczkom. Zarówno Propalin, jak i Incurin to dwa leki pomagające radzić sobie z tym problemem. Incurin działa poprzez zastępowanie hormonów produkowanych przez jajniki, co pozwala na zachowanie kontroli nad pęcherzem. Pamiętaj jednak, że skuteczna dawka i częstotliwość podawania leku zależą od konkretnego psa. Jeśli nie widzisz żadnej poprawy, porozmawiaj o tym ze swoim weterynarzem, aby ewentualnie zwiększyć dawkę i znaleźć tę odpowiednią dla Twojej suni.

Pozdrawiam serdecznie,

Julie

Przetłumaczony francuski
    Loustick
    Loustick Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Odstawianie wody to ogromny błąd. Każdy pies potrzebuje odpowiedniego nawodnienia. Jest to kluczowe dla jego nerek, ale także dla układu pokarmowego, kondycji sierści, a nawet sprawności umysłowej.

Pies musi mieć stały dostęp do świeżej wody przez cały czas.

Odbieranie mu dostępu do wody to po prostu znęcanie się nad zwierzęciem.

Przetłumaczony francuski
    lemaitreduchien
    Lemaitreduchien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, moja 11-letnia suczka rasy cairn terrier zaczęła ostatnio popuszczać mocz w nocy przez sen. Najpierw zdarzało się to raz w tygodniu, potem już dwa lub trzy razy... Szybko zareagowaliśmy. Weterynarz przepisał Incurin – jedną tabletkę dziennie przez 15 dni, a potem jedną tabletkę co drugi dzień. Lek zadziałał błyskawicznie, bo już po 2-3 dniach problem ustąpił. Tabletkę podajemy jej wieczorem, tuż przed jedzeniem (chowam ją w bardzo dojrzałym daktylu). Dziś kończymy opakowanie 30 sztuk i jutro będę pytać weterynarza, co robimy dalej. Jeden szczegół: moja psinka zawsze chce być na dworze, niezależnie od pogody, zarówno w dzień, jak i w nocy. Przypuszczaliśmy więc, że nocny chłód mógł mieć wpływ na to nietrzymanie moczu, mimo że najniższa temperatura tej zimy w nocy to było 6 stopni (mieszkamy w Nicei). Dlatego teraz wieczorem zmuszamy ją do spania w domu. Druga sprawa: po jedzeniu, które dostaje raz dziennie około 18:30, pozwalamy jej pić przez 5 minut, a potem zabieramy miskę z wodą. Zaganiamy ją do domu przed spacerem o 20:00 i koniec – tak zostaje do rana. Od kiedy to wszystko wprowadziliśmy, nie ma już żadnych „wypadków”. No i to tyle, teraz już wszystko wiecie!
    Przetłumaczony francuski
    Twinklestar
    Twinklestar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wydaje mi się, że tydzień to taka średnia – u mojej suni zadziałało od razu, u innych trwa to dłużej... Moja ma tylko leciutkie nietrzymanie moczu i zaczęliśmy leczenie zaraz po tym, jak pojawiły się pierwsze wycieki, więc myślę, że leki zadziałały tak szybko też dlatego, że to był sam samiutki początek problemu. Nie traćcie nadziei! Czy są u Was jakieś nowe wieści?
    Przetłumaczony francuski
    Cris01
    Cris01 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Już następnego dnia żadnych wycieków??

Dzisiaj rano szukałam informacji i wyczytałam, że efekt powinien być widoczny po tygodniu.

Dostała dziś rano piątą tabletkę Incurinu, ale na razie nie byłyśmy na spacerze, więc nie miałam jak sprawdzić, co i jak.

Wczoraj (czwartego dnia) po powrocie ze spaceru była mokra.

Za każdym razem, gdy wraca z dworu, popuszcza kropelki. Próbowaliśmy już Propalinu, ale bez skutku. Jeśli Incurin też nie zadziała, to będzie naprawdę ciężko...

Przetłumaczony francuski
    Twinklestar
    Twinklestar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

U mojej suni Incurin zadziałał natychmiast. Popuszczała po kilka kropel (zupełnie nieświadomie, nawet nie kucała do sikania) po powrocie z długich spacerów, więc raz dziennie w przedpokoju systematycznie pojawiała się mała kałuża moczu.

Dzisiaj dostaje jedną tabletkę Incurinu co drugi dzień i nie mamy już żadnych problemów, a warto dodać, że lek zadziałał już następnego dnia po podaniu. Może w takim razie to po prostu nie jest lek odpowiedni dla Twojej Prudence...

Powodzenia w szukaniu czegoś, co jej pomoże!

Przetłumaczony francuski
    L
    Lacurieuse Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej! Przykro mi, ale zupełnie nie mam pojęcia, co poradzić w sprawie Twojej ślicznej Prudencji...

Nie znam żadnej suczki z nietrzymaniem moczu po sterylizacji. Słyszałam o takich sytuacjach, ale sama nie spotkałam ani jednej (a znam w swojej okolicy całe mnóstwo wysterylizowanych samic...). Wygląda na to, że macie po prostu niefart...

Nadal nie ma żadnej poprawy dzisiaj? Jeśli leki nic nie pomagają, to może problem wcale nie jest natury medycznej?

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post