Pies „odchrząkuje”: potrzebuję porady
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
To może być wynik intubacji, jeśli była przeprowadzona; przy niektórych zabiegach stosuje się tę metodę.
A co na to mówi weterynarz?
Moja sunia kilka lat temu miała operację na przepuklinę szyjną, a teraz zaczęła tak jakby odchrząkiwać.
Macie jakieś rady?
Problem z tym charczeniem, jeśli wynika ono z przerostu podniebienia miękkiego (co jest bardzo prawdopodobne), polega na tym, że w starszym wieku problemy z oddychaniem mogą mocno skomplikować codzienne życie zwierzaka. Im pies jest starszy, tym weterynarze bardziej wahają się przed operacją ze względu na narkozę, ogólną kondycję i przewidywaną długość życia psiaka. Mój weterynarz powiedział mi, że skoro pies ma 11 lat, a średnia długość życia to 13, to nie bardzo się to opłaca... Problem w tym, że ona już w ogóle nie wychodzi na zewnątrz, bo inaczej zaraz wpada w duszności.
Najlepiej byłoby wykonać endoskopię górnych dróg oddechowych u specjalisty od ras brachycefalicznych albo u chirurga. Podkreślam to, bo u mnie endoskopii nie robiła chirurg i przez to badanie posłużyło jedynie do postawienia diagnozy (podniebienie miękkie i lekkie porażenie krtani), ale i tak musiałam iść do specjalisty po opinię, co wygenerowało dodatkowe koszty.
Z kolei nie wahajcie się prosić o kilka wycen przez telefon lub maila (choć na maile rzadziej odpowiadają), bo ja dostawałam oferty od około 650 zł (za 2 lub 3), przez 1450 zł, aż po 1900 zł za samo badanie endoskopowe górnych dróg oddechowych, czyli narkozę i badanie. To niebagatelna kwota, jeśli planuje się potem operację... Ja osobiście nie waham się jechać nawet 200 km dla dobrej ceny i sprawdzonego weta.
Mój psiak często odchrząkuje, ale skoro robi tak właściwie od zawsze (zaraz skończy 2 lata), to nigdy się tym nie martwiłam.
Dopóki Twój pies jest w formie, myślę, że nie ma co się niepokoić na zapas. Zawsze możesz jednak zadzwonić do swojego weterynarza na teleporadę, żeby dopytać go o zdanie.
Dobry wieczór,
Jeśli zachowanie twojego psa jest w normie, ma on apetyt i jest tak samo energiczny jak zwykle, to prawdopodobnie nie jest to nic pilnego. Mimo wszystko obserwuj go, a jeśli zauważysz jakąś zmianę w jego zachowaniu, zawsze możesz zadzwonić do swojego weterynarza.
8 komentarzy na temat 8
- Szybki powrót ukochanej osoby w 24h. Tel. +229 50 85 06 44
- Darmowy powrót ukochanej osoby w 24h. Tel +229 50 85 06 44