Pies „odchrząkuje”: potrzebuję porady

M
Madmady Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

od jakiegoś czasu mój pies, 7-letni wyżeł francuski, dość głośno „odchrząkuje”.

Zdarza się to, gdy odpoczywa w swoim legowisku – robi tak 4-5 razy z rzędu, a potem mu przechodzi... I nie jest to bezpośrednio po jedzeniu, więc nie sądzę, żeby drażniła go karma...

Martwię się, ale ze względu na kwarantannę nie wiem, czy powinnam iść do weterynarza, bo poza tym mój pies czuje się dobrze i zachowuje zupełnie normalnie...

Macie jakieś rady? Myślicie, że powinnam iść do lekarza weterynarii, czy to może nic poważnego?

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To może być wynik intubacji, jeśli była przeprowadzona; przy niektórych zabiegach stosuje się tę metodę.

A co na to mówi weterynarz?

Przetłumaczony francuski
    M
    Msoubrat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moja sunia kilka lat temu miała operację na przepuklinę szyjną, a teraz zaczęła tak jakby odchrząkiwać.

Macie jakieś rady?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Bangdji, nie zawracaj sobie tym głowy, ten post o wyżle jest sprzed 8 miesięcy!
    Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ale to przecież wyżeł... Nie wydaje mi się, żeby ta rasa była jakoś szczególnie narażona na tego typu przypadłości typowe dla psów brachycefalicznych. Mogę się oczywiście mylić.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Calou39 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój psiak miał operację podniebienia miękkiego w wieku 10 lat, ale nic się nie zmieniło. Cały czas charczy i jest coraz gorzej. To dla nas bardzo stresujące, bo dzieje się to po 10-15 razy dziennie i nic nie można na to poradzić.
    Przetłumaczony francuski
    S
    Solaris30 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Problem z tym charczeniem, jeśli wynika ono z przerostu podniebienia miękkiego (co jest bardzo prawdopodobne), polega na tym, że w starszym wieku problemy z oddychaniem mogą mocno skomplikować codzienne życie zwierzaka. Im pies jest starszy, tym weterynarze bardziej wahają się przed operacją ze względu na narkozę, ogólną kondycję i przewidywaną długość życia psiaka. Mój weterynarz powiedział mi, że skoro pies ma 11 lat, a średnia długość życia to 13, to nie bardzo się to opłaca... Problem w tym, że ona już w ogóle nie wychodzi na zewnątrz, bo inaczej zaraz wpada w duszności.

Najlepiej byłoby wykonać endoskopię górnych dróg oddechowych u specjalisty od ras brachycefalicznych albo u chirurga. Podkreślam to, bo u mnie endoskopii nie robiła chirurg i przez to badanie posłużyło jedynie do postawienia diagnozy (podniebienie miękkie i lekkie porażenie krtani), ale i tak musiałam iść do specjalisty po opinię, co wygenerowało dodatkowe koszty.

Z kolei nie wahajcie się prosić o kilka wycen przez telefon lub maila (choć na maile rzadziej odpowiadają), bo ja dostawałam oferty od około 650 zł (za 2 lub 3), przez 1450 zł, aż po 1900 zł za samo badanie endoskopowe górnych dróg oddechowych, czyli narkozę i badanie. To niebagatelna kwota, jeśli planuje się potem operację... Ja osobiście nie waham się jechać nawet 200 km dla dobrej ceny i sprawdzonego weta.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój psiak często odchrząkuje, ale skoro robi tak właściwie od zawsze (zaraz skończy 2 lata), to nigdy się tym nie martwiłam.

Dopóki Twój pies jest w formie, myślę, że nie ma co się niepokoić na zapas. Zawsze możesz jednak zadzwonić do swojego weterynarza na teleporadę, żeby dopytać go o zdanie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Jeśli zachowanie twojego psa jest w normie, ma on apetyt i jest tak samo energiczny jak zwykle, to prawdopodobnie nie jest to nic pilnego. Mimo wszystko obserwuj go, a jeśli zauważysz jakąś zmianę w jego zachowaniu, zawsze możesz zadzwonić do swojego weterynarza.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post