Czy mogę zostawić moją sunię samą na 2 dni?

K
Kevinhh Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mam taki problem:

Mam małą yorkę, która ma już 12 lat, jest ze mną od urodzenia.

Muszę koniecznie wyjechać na 2 dni (od rana 11-go do wieczora 12 sierpnia). To dla mnie zupełnie nowa sytuacja, więc chciałabym wiedzieć, czy mogę ją zostawić samą, czy nie? Oczywiście zostawiłabym jej dwie miski wody (zazwyczaj wypija jedną dziennie), dużą michę karmy i zostawiłabym otwarte drzwiczki dla zwierząt.

Sunia jest przyzwyczajona do zostawania samemu przez cały dzień, kiedy jestem w pracy. Wtedy nic nie kombinuje (dużo śpi haha), nie rozrabia i nie szczeka...

Chciałabym poznać Wasze opinie, dajcie znać, czy już tak kiedyś robiliście... a jeśli nie, to może podsuniecie mi jakieś inne rozwiązanie (nikt z moich bliskich nie może zajrzeć). Nie piszcie mi proszę, że nie szanuję swojego zwierzaka czy coś w tym stylu – to pierwsza taka sytuacja, a dbam o nią bardzo dobrze.

Z góry dziękuję ;)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

30 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie rozumiem twojego zdania, Lorna. To, że pies nie ma problemu z zostawaniem samemu przez 8 godzin, to żaden powód, żeby zostawiać go na 48. Na pewno będzie jej brakować towarzystwa, poczuje się samotna... a co, jeśli zacznie płakać i niszczyć rzeczy? Tego nie wiemy. To przecież bez sensu, pies to nie kot.

Przy tylu możliwościach opieki, nie ma co przesadzać, w dzisiejszych czasach naprawdę łatwo znaleźć jakieś rozwiązanie!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dorosła suczka, która bez problemu zostaje sama w ciągu dnia i ma dostęp do dworu, spokojnie może zostać sama przez dwa dni.

Serio myślicie, że pod koniec pierwszego dnia, punktualnie o północy, dojdzie u niej do samozapłonu?

A może po prostu spędzi drugi dzień tak samo jak pierwszy... I tyle w temacie.

Nie rozumiem, skąd tu tyle emocji. Pewnie dlatego, że to 12-letni york, co sprawia, że wydaje się bardziej bezbronny.

A może po prostu poprosić sąsiada, żeby do niej zajrzał? Jeśli nie ma innej opieki, wystarczy, żeby ktoś od czasu do czasu rzucił okiem, czy wszystko u niej w porządku.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Zgłoś

Zostawienie psa samego na dwa dni z rzędu podchodzi pod znęcanie się. Jeśli nie znajdziesz żadnej opieki, to albo sunia jedzie z Tobą, albo po prostu nie wyjeżdżasz.

Istnieją strony zrzeszające różnych petsitterów – na pewno znajdzie się ktoś w Twojej okolicy albo na trasie Twojego wyjazdu.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szybko się obrażasz. 😉

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Skoro pytasz, to odpowiadamy. A odpowiedź brzmi: nie, nie można zostawić psa samego na dwa dni.

Zrobisz, jak uważasz, ale nie będziemy Ci pisać tego, co chcesz usłyszeć.

Nie rozumiem, dlaczego Twoi znajomi, którzy sami mają psa, nie mogą zaopiekować się Twoją sunią. Sama nieraz zajmowałam się psami znajomych, mimo że mam własnego.

Jeśli nikogo nie znajdziesz, zostaje jeszcze hotelik dla psów – około 260 zł za 3 dni to całkiem rozsądna cena.

A może jakieś schronisko prowadzi hotel? Nie wiem na pewno, ale możesz zapytać, bo coś mi się obiło o uszy. Choć nie sądzę, żeby wyszło taniej niż jakieś 85 zł za dobę.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    A nie masz żadnego zaufanego sąsiada?
    Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś

Pisze Pan/Pani: „szukałam w internecie, znalazłam tylko hotele dla zwierząt, ale uważam, że to dość drogie” – chciałabym tylko Panu/Pani powiedzieć, że kiedy ma się zwierzę od szczeniaka, ma się obowiązek zrobić dla niego wszystko... karmić, kochać, leczyć... i oczywiście zapewnić opiekę bez względu na cenę... nie sądzę, żeby koszt hotelu za 2 dni był ważniejszy niż życie Pana/Pani psa... towarzyszy Panu/Pani od 12 lat, jest starsza, więc jeśli nie może jej Pan/Pani powierzyć ani rodzinie, ani znajomym, proszę oddać ją pod opiekę kompetentnej i profesjonalnej osobie...

Dzień dobry na początek, bo można kochać zwierzęta, a jednocześnie zachować szacunek i kulturę.

Po drugie, swoje lekcje moralności proszę zachować dla siebie. Powiedzmy sobie jasno: nie znamy się, nie zna Pan/Pani mojego życia ani moich zasobów. Oczywiście, że mój pies jest dla mnie priorytetem i tak jest zawsze, ale tym razem mam problem z organizacją opieki i nie ma mowy, żebym płaciła około 260 zł za 3 dni, zwłaszcza że mam pewne trudności finansowe, ale to nie Pana/Pani interes. Nie zmienia to faktu, że sunia ma jedzenie i picie pod dostatkiem, jest regularnie szczepiona i odrobaczana... I proszę mi wierzyć, że gdybym nie mogła się już nią zajmować, oddałabym ją komuś innemu, bo nie ma mowy, żeby była nieszczęśliwa. Właśnie dlatego zadaję pytanie, czy dla jej dobra może zostać sama na 2 dni, mając wszystko zapewnione. Gdybym miała to w nosie, zostawiłabym ją bez pytania, proszę mieć trochę pomyślunku.

Przetłumaczony francuski
    A
    Anaconda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Piszesz: „szukałem w internecie i znalazłem tylko hotele dla psów, ale uważam, że to dość drogie”.

Chcę ci tylko powiedzieć, że kiedy ma się zwierzaka od szczeniaka, trzeba robić dla niego wszystko... karmić, kochać, leczyć... i oczywiście zapewniać mu opiekę, bez względu na koszty. Nie sądzę, żeby cena hotelu za dwa dni była ważniejsza niż życie twojego psa... Sunia towarzyszyła ci przez 12 lat, jest już staruszką, więc jeśli nie możesz powierzyć jej rodzinie ani przyjaciołom, oddaj ją pod opiekę kompetentnej i profesjonalnej osobie...

Przetłumaczony francuski
    K
    Zgłoś

Dlaczego nie zostawisz jej u kogoś znajomego, u rodziny albo u petsittera, który by się nią zaopiekował? Zostawienie psa samego na cały dzień w ogóle nie jest idealnym rozwiązaniem, ale ona jest już starsza, więc to jeszcze pół biedy. Ale zostawienie jej zupełnie samej na dwa dni jest po prostu niemożliwe!

Moi znajomi albo mają już psa, albo są na wakacjach... Nie mieszkam blisko rodziny, mieszkają kilka godzin drogi ode mnie, a w mojej okolicy nie znam żadnego petsittera. Szukałem w internecie i znalazłem tylko hotele dla zwierząt, ale jak dla mnie to dość droga sprawa.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Zgłoś

A może zostawisz ją u kogoś ze znajomych, u rodziny albo u petsittera, który by się nią zaopiekował?

Zostawianie psa samego na cały dzień to w ogóle nie jest idealne rozwiązanie, ale skoro sunia jest już starsza, to jeszcze pół biedy. Jednak zostawienie jej zupełnie samej na dwa dni jest po prostu absolutnie niemożliwe!

Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 30

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post