Jak szybko odrastają włosy u psa?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej wszystkim,

Moje pytanie jest proste: mam prześliczną, 3,5-letnią suczkę, która jest mieszańcem biszona i yorka. Pomyślałam, że może warto byłoby poprosić groomerkę o ostrzyżenie jej tego lata, żeby nie było jej za gorąco. Na razie to tylko taki luźny pomysł, nie mówię, że na pewno to zrobię, muszę to jeszcze przemyśleć. Moje pytanie brzmi: czy włosy szybko odrastają? Wrzucam fotkę, żebyście mieli pojęcie o ich obecnej długości. W środę, gdy szłam z nią do fryzjera, przyszłam 15 minut wcześniej i pani właśnie strzygła małego yorka maszynką. Pomyślałam, że to dziwne strzyc psa zimą, no ale... Ja myślałam o lecie, ale wciąż się waham, bo uwielbiam jej długie włosy. Groomerka zawsze mi powtarza, że ma piękną, błyszczącą i delikatną szatę, a na grzbiecie robi jej się taki ładny przedziałek, przez który włosy opadają na obie strony.

No więc, czy ktoś z Was orientuje się, ile czasu zajmie, zanim włosy odrosną do tej długości?

Bardzo lubię jej długie włosy, ale myślę o tym tylko ze względu na nią, żeby nie męczyła się w upały. W zeszłym roku, gdy mieliśmy taką spiekotę, robiłam co mogłam, żeby miała chłodne miejsce. Od czasu do czasu zwilżałam jej grzbiet i główkę – po prostu głaskałam ją mokrą dłonią i oczywiście bardzo często zmieniałam jej wodę.

Wielkie dzięki z góry!

Jak szybko odrastają włosy u psa?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Mam takie pytanie: czy sierść na uszach u epagneul bretonów szybko odrasta?

Moja sunia miała tam mały uraz i musiała mieć założone szwy. Wszystko ładnie się wygoiło, nie było żadnej martwicy, ale mam wrażenie, że ta sierść, którą trzeba było wyciąć, odrasta bardzo, bardzo powoli. Czy to normalne? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ja moją czeszę trzy razy w tygodniu – w poniedziałki, środy i piątki. To stało się już naszym rytuałem. Jeśli tego nie zrobię, to możesz być pewna, że zaraz robią jej się kołtuny, a ich usuwanie to prawdziwa droga przez mękę, bo ona bardzo tego nie lubi. W styczniu miałam operację i przez trzy tygodnie nie mogłam jej szczotkować, więc skończyło się u groomera, bo ona ma porządne, profesjonalne grzebienie. Mała miała kilka kołtunów pod pachami i za uszami. No cóż, psy z długą sierścią wymagają sporo pielęgnacji. Używam też szamponu ułatwiającego rozczesywanie, spróbuj, może to ci jakoś pomoże.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ja mam yorkę i strzygę ją co trzy-cztery miesiące, z wyjątkiem okresu od listopada do marca – wtedy pozwalam jej zarosnąć. Ciągle jej się coś wczepia w sierść, nawet jak jest krótko obcięta, więc zupełnie nie wyobrażam jej sobie z długimi włosami!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ale ona ma uroczy pyszczek!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wrzucam jeszcze jedną fotkę.

York był ostrzyżony, ale ogon został długi, a dzięki uszom przyciętym na prosto wyglądał na młodszego, niż był w rzeczywistości.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

pw

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Jasne Enigue, będę dawać znać i wrzucę zdjęcia. Czy możesz wstawić fotkę swojego psa z fryzurą na boba? Jestem ciekawa.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Jasne, moja mała ma długą sierść i robię jej fryzurę „na boba” na główce – wygląda wtedy przeuroczo! Daj znać koniecznie, co i jak, dobrze?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Właśnie oglądałam te fryzury „na szczeniaka” u yorków i biszonów – okazało się, że wcale nie są golone, tylko mają dość krótko przycięte włosy i szczerze mówiąc, wolę taką opcję. Muszę to jeszcze na spokojnie przemyśleć.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    ok
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 22

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post