MÓJ PIES POŁKNĄŁ CIAŁO OBCE

Y
Yqnn Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Niedawno mój pies połknął podkład chłonny do mięsa, bo pachniał surową wieprzowiną. Czy to jest niebezpieczne, czy on to po prostu strawi? Nie bardzo mogę go zabrać do weterynarza, bo jestem jeszcze niepełnoletni, a rodzice są zajęci...

Chodzi o taki rodzaj podkładu:

MÓJ PIES POŁKNĄŁ CIAŁO OBCE

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Y
    Zgłoś

Mama o tym wie, ale problem w tym, że mama nie ma samochodu, a tata pracuje na nocki...

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moja rada jest taka sama – pogadajcie o tym wspólnie z rodziną.

I nie wahaj się odwiedzić weterynarza, jeśli pojawią się wymioty albo zatwardzenie (brak kupy)...

U szczeniaka można pomóc „przepchnąć” sprawę, dając mu troszkę oliwy z oliwek...

Dla psa ważącego mniej niż 10 kg wystarczy niecałe pół łyżeczki surowej oliwy z oliwek, raz dziennie.

U malucha nie podawaj tego częściej niż raz na dobę.

Wszystko po to, żeby nie wywołać biegunki... (obserwuj jego wypróżnienia).

W zależności od diety... jeśli jadł już wcześniej marchewkę, możesz mu podać 1 łyżeczkę surowej, zblendowanej marchewki z odrobiną wody...

Obecnie trzeba bardzo uważać na surową wieprzowinę (we Francji odnotowano przypadki choroby Aujeszkyego w hodowlach).

Niektórzy barfiarze od czasu tych doniesień unikają podawania surowego mięsa wieprzowego czy podrobów...

Do jutra, trzymam kciuki za waszego malucha.

Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W pierwszej kolejności powinieneś o tym porozmawiać ze swoimi rodzicami...

Przetłumaczony francuski
    Y
    Zgłoś

Bardzo bym chciał, ale nie mogę go wziąć do siebie... 😕

Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak jak Emla, patrząc na to, jak mały jest ten szczeniak, nie byłabym spokojna bez wizyty u weterynarza (sama bym tak zrobiła ze swoją biszonką).
    Przetłumaczony francuski
    Y
    Zgłoś

Jasne, dzięki za pomoc, będę dawać znać 😌

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Żeby mu trochę ułatwić... trzeba poczekać, aż wpadnie tu Doudou, zwłaszcza że to mały piesek, a nie chciałbym palnąć jakiegoś głupstwa. Ale tak czy inaczej, pies załatwia się przynajmniej raz lub dwa razy dziennie, więc jeśli po 24 godzinach nic się nie dzieje, albo jeśli pojawi się gorączka (powyżej 38°C u psa), wymioty lub brak apetytu => weterynarz.
    Przetłumaczony francuski
    Y
    Zgłoś

No dobra, ale po jakim czasie robi się to niebezpieczne, tak w skrócie – jak długo może nie robić kupy? I czy jest coś, co mogłoby mu jakoś ułatwić sprawę?

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, jeśli ten papier go przytka, to będzie wymiotować tym, co zjadł... bo po prostu nic nie będzie przechodzić przez układ pokarmowy.

Jak zrobi kupę, to koniecznie sprawdź, czy wychodzi z niej papier i w jakiej ilości.

Będziesz mieć spokój dopiero wtedy, kiedy prawie cały papier będzie już na zewnątrz...

Jeśli papier utknie gdzieś dalej, pies najpierw będzie się ustawiał do załatwienia, ale nie będzie mógł nic wydalić... a wymioty pojawią się dopiero znacznie później.

Więc oczywiście musisz pilnować, żeby nie było wymiotów, ale też przez najbliższe dni sprawdzać, czy wszystko wychodzi naturalnie drugą stroną.

Przetłumaczony francuski
    Y
    Zgłoś
    No więc zadzwoniłem do mojego weterynarza i właściwie nic mi nie powiedział o jego odchodach. Kazał tylko obserwować i jeśli zwymiotuje, to mam jechać na ostry dyżur, bo do mojego weta mam dość daleko.
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post