Oddałem mojego psa – jak go odzyskać? Jakie mam prawa?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Chciałbym założyć nowy wątek dotyczący mojej sytuacji.

Wyjaśnię wam, co się stało: byłem właścicielem małego yorka, z którym – ku mojemu wielkiemu nieszczęściu – rozstałem się w czerwcu 2014 roku z powodu przeprowadzki. Moja mama znalazła swoją dawną koleżankę z pracy, która była gotowa go przygarnąć. Oddałem go jej za darmo, choć z ciężkim sercem. Żałowałem tego kroku w tej samej chwili, ale nie odważyłem się jej o tym powiedzieć. Dwa miesiące temu zebrałem się w sobie i zadzwoniłem do tej pani, żeby powiedzieć, że popełniłem błąd. Wysłuchała mnie i początkowo zgodziła się, bym mógł go odzyskać, ale ponieważ przekazała psa swojemu partnerowi, musiała z nim o tym porozmawiać. On się nie zgodził, więc powiedziała, że spróbuje znaleźć jakieś rozwiązanie.

Zadzwoniłem do niej kilka dni temu i usłyszałem, że dyskusja jest zakończona i nie chce więcej o tym słyszeć. Nie proszę o ocenianie mnie ani o lekcje moralności, szukam tylko pomocy lub jakichś wskazówek, jak odzyskać psa drogą prawną.

Zaznaczę, że nie podpisywałem żadnych dokumentów o zrzeczeniu się (darowiźnie) i wciąż mam paszport oraz kartę identyfikacyjną psa.

Z góry dziękuję wszystkim, którzy poświęcą czas na przeczytanie mojego posta i odpowiedzą.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

39 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

nie przejmuj się wszystkimi tymi uwagami.

każdy ma swoje zdanie, a poza tym nie wiemy, dlaczego go oddałaś, więc nikt nie ma prawa cię oceniać.

oddałaś go, żeby był szczęśliwy, nie zrobiłaś mu krzywdy.

dzięki lolo1403 za wsparcie

Oddała go z powodu przeprowadzki – york najwyraźniej nie mieścił się w bagażu, a poza tym pies to przecież tylko kłopot, jak człowiek się urządza, zwłaszcza przed wakacjami, więc najlepiej go oddać. A kilka miesięcy później znowu chce się psa, tylko po co się męczyć i kupować nowego, skoro miało się już jednego, ślicznego, ułożonego, który nas kochał i w dodatku był za darmo.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

tak jak pisałam: BEZ SENSU

To, co uważam za bezsensowne, to chęć odzyskania go – nie zasługujesz na psa ani w ogóle na żadne zwierzę. Ten pies od 5 miesięcy jest w nowej rodzinie, gdzie pewnie jest bardzo szczęśliwy, a Ty nagle chcesz go odebrać, bo Ci go zabrakło, a może po prostu nie chce Ci się użerać z kupowaniem i wychowywaniem nowego. Szczerze mówiąc, mam wielką nadzieję, że cierpisz, bo na to zasługujesz. Jesteś egoistą pod każdym względem. Pomyślałeś o tym biednym psie tego lata, kiedy go porzucałeś? A teraz myślisz o nim, kiedy on już o Tobie „zapomniał” i jest szczęśliwy tam, gdzie jest? Myślisz o jego nowej rodzinie, która kocha go ponad wszystko? Nie, no jasne, że nie, po co myśleć o innych, skoro potrafi się myśleć tylko o sobie.

Mam nadzieję, że nigdy nie odzyskasz tego psa.

Jedynym błędem tych biednych ludzi było to, że zapomnieli poprosić o umowę zrzeczenia się psa.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

nie przejmuj się wszystkimi tymi uwagami.

każdy ma swoje zdanie, a poza tym nie wiadomo, dlaczego się z nim rozstałeś, więc nikt nie może cię oceniać.

oddałeś go, żeby był szczęśliwy, nie zrobiłeś mu żadnej krzywdy.

lolo1403, dzięki za wsparcie

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mieszka tuż przy ruchliwej drodze, to niezbyt uspokajające.

No nie wierzę 🤪!

I nie próbuj sobie teraz wybielać sumienia, na dodatek 🙅!

To tchórzostwo i egoizm, żeby odbierać „twojego” psa nowej rodzinie, nasyłając na nich prawo (biorąc pod uwagę, że nie przekazałeś dokumentów)!

#czystazłośliwość

Przetłumaczony francuski
    L
    Lolo1403 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie przejmuj się „wszystkimi” tymi uwagami.

Każdy ma swoje zdanie, a poza tym nikt nie wie, dlaczego zdecydowałeś się go oddać, więc nikt nie ma prawa cię oceniać.

Oddałeś go po to, żeby był szczęśliwy, nie zrobiłeś mu żadnej krzywdy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie znasz dokładnie całej historii, a pozwalasz sobie na takie wymysły?? 🤪 ha ha!

Mój temat ci się nie podoba?? To nie odpowiadaj, przecież nic cię do tego nie zmusza.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Widać, że niektórzy po prostu lubią cieszyć się z cudzego nieszczęścia.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lolo1403 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

OK, rozumiem Twoje przywiązanie,

to musi być trudne, ale nie tak łatwo teraz wszystko odkręcić.

Moim zdaniem, jeśli masz pewność, że on jest tam szczęśliwy (sama bliskość ruchliwej drogi nie sprawia przecież, że zwierzak jest nieszczęśliwy), pomyśl o przygarnięciu innego. To nikomu nie sprawi problemu i będzie najbardziej rozsądnym wyjściem. Mimo że w dokumentach wciąż widnieje Twoje nazwisko, to jednak został już oddany i nawet jeśli teraz tego żałujesz, jest już chyba za późno. To oczywiście tylko moje zdanie.

Trzymaj się ciepło i powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mieszka tuż przy samej trasie, to nie brzmi zbyt bezpiecznie.

No nie wierzę 🤪!

I nie próbuj sobie jeszcze wybielać sumienia 🙅!

To tchórzliwe i egoistyczne, żeby odbierać „twojego” psa nowej rodzinie, nasyłając na nich prawo (tylko dlatego, że nie przekazałeś dokumentów)!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

tak jak napisałem: BEZUŻYTECZNE

Zupełnie jak twój post, przyznaję 😔 !

Dobra, idź już być tym swoim egoistą i odbierz „swojego” psa, na którego nie zasługujesz 😒 !

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 39

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post