Oddałem mojego psa – jak go odzyskać? Jakie mam prawa?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Chciałbym założyć nowy wątek dotyczący mojej sytuacji.

Wyjaśnię wam, co się stało: byłem właścicielem małego yorka, z którym – ku mojemu wielkiemu nieszczęściu – rozstałem się w czerwcu 2014 roku z powodu przeprowadzki. Moja mama znalazła swoją dawną koleżankę z pracy, która była gotowa go przygarnąć. Oddałem go jej za darmo, choć z ciężkim sercem. Żałowałem tego kroku w tej samej chwili, ale nie odważyłem się jej o tym powiedzieć. Dwa miesiące temu zebrałem się w sobie i zadzwoniłem do tej pani, żeby powiedzieć, że popełniłem błąd. Wysłuchała mnie i początkowo zgodziła się, bym mógł go odzyskać, ale ponieważ przekazała psa swojemu partnerowi, musiała z nim o tym porozmawiać. On się nie zgodził, więc powiedziała, że spróbuje znaleźć jakieś rozwiązanie.

Zadzwoniłem do niej kilka dni temu i usłyszałem, że dyskusja jest zakończona i nie chce więcej o tym słyszeć. Nie proszę o ocenianie mnie ani o lekcje moralności, szukam tylko pomocy lub jakichś wskazówek, jak odzyskać psa drogą prawną.

Zaznaczę, że nie podpisywałem żadnych dokumentów o zrzeczeniu się (darowiźnie) i wciąż mam paszport oraz kartę identyfikacyjną psa.

Z góry dziękuję wszystkim, którzy poświęcą czas na przeczytanie mojego posta i odpowiedzą.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

39 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Dobry wieczór, mam ją od małego i jest z nami już od 2 lat. Mieszka tuż przy drodze wojewódzkiej, co nie jest zbyt uspokajające.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak jak już pisałem: BEZ SENSU

Przetłumaczony francuski
    L
    Lolo1403 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Niełatwa sytuacja... Jeśli jesteś pewien, że twój pies jest szczęśliwy u nowych właścicieli, to może mógłbyś przygarnąć innego??

Ile on miał lat, kiedy go oddawałeś??

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jesteś na forum publicznym, moja droga!

Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię, o ile robi to kulturalnie 😉!

Jeśli nie potrafisz znieść negatywnych komentarzy (w wieku 26 lat to dość przykre), to nie mój problem.

Pozbyłaś się psa, więc weź odpowiedzialność za swoje czyny (zamiast przychodzić i płakać na forum).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Avatar 21: nie założyłem tego wątku, żeby być ocenianym czy wysłuchiwać tego typu uwag. Zrobiłem to, żeby poradzić się osób postronnych, które mogą podzielić się swoją wiedzą. Jeśli nie czujesz się na siłach albo nie podoba ci się moje podejście, to nie zadawaj sobie trudu i nie zostawiaj tutaj zbędnych komentarzy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pewnie zaraz zostanę wytykany palcami za ten komentarz (szczerze mówiąc, zupełnie mnie to nie obchodzi 🙂).

Uważam, że chęć odebrania „twojego” psa nowemu właścicielowi jest skrajnie egoistyczna.

Czy ty w ogóle myślisz o osobie, która zajmuje się nim, odkąd się go pozbyłeś (nazywajmy rzeczy po imieniu), czy masz to kompletnie gdzieś? Tylko dlatego, że nie dopełniłeś wszystkich formalności (nie przekazałeś dokumentów), uważasz, że masz prawo odebrać „twojego” psa po tym, jak go porzuciłeś?

Nowy właściciel przywiązał się do niego od czerwca 2014 roku i dbał o niego wtedy, gdy już nikt inny go nie chciał! „Twój” pies też na pewno zdążył się już przyzwyczaić do nowego życia.

Domyślam się, że moja opinia cię nie interesuje, bo nie jest po twojej myśli, ale pomyśl choć trochę o innych, zamiast patrzeć tylko na czubek własnego nosa 😔!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór, dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mam umówione spotkanie z prawnikiem, pogadam z nim i zobaczymy, co robić dalej, ale szczerze mówiąc, wolałabym uniknąć policji, składania skarg... wolę jednak dogadać się polubownie. Myślę, że po prostu napiszę list...
    Przetłumaczony francuski
    Missloute
    Missloute Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Uwaga, nie twierdzę, że to od razu kradzież, ale może to zostać tak zinterpretowane. Trzeba by zobaczyć, co o tym myśli policja (jeśli się tam wybierzesz) – ważne, żeby nie zmyślać, tylko szczerze opowiedzieć całą historię. Złożenie formalnego zawiadomienia nie zawsze jest konieczne; na początek mogą Ci zaproponować po prostu zgłoszenie zdarzenia, a jeśli podasz konkretne nazwiska, może zostać wszczęte dochodzenie. Chodzi o to, że osoby, których to dotyczy, mogą zostać wezwane na rozmowę pouczającą. Może też być tak, że rodzina, która ma teraz pieska, zostanie uznana jedynie za dom tymczasowy. Możesz im zaproponować zwrot kosztów, jakie ponieśli na psa w czasie, gdy się nim opiekowali – weterynarz, karma – oczywiście na podstawie rachunków czy faktur, żeby spróbować odzyskać go polubownie. W świetle prawa pies wciąż jest Twój. Możesz też wysłać im list polecony za zwrotnym potwierdzeniem odbioru i zachować kopię dla siebie, informując, że pies nadal jest zarejestrowany na Ciebie, a dokumenty są u Ciebie do wglądu, jeśli chcieliby je sprawdzić, oraz zaproponować im jakieś zadośćuczynienie...
    Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry Ciaraciara, Z prawnego punktu widzenia powinna Pani móc dochodzić swoich praw, skoro nadal jest Pani oficjalną właścicielką tego psa. Jednak jeśli nie uda się wypracować żadnego porozumienia z obecnym właścicielem, jedynym sposobem na pchnięcie sprawy do przodu wydaje mi się zgłoszenie kradzieży. Jeśli jednak mamy być zupełnie szczerymi i sprawiedliwymi, jedyną winą obecnego właściciela jest to, że nie upomniał się u Pani o dokumenty psa. Zgłoszenie go za kradzież byłoby w tej sytuacji bardzo poważnym i kłamliwym oskarżeniem.
    Przetłumaczony francuski
    Farfalla56
    Farfalla56 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zanim wybierzesz się na policję i zaczniesz podejmować poważne kroki prawne, zadzwoń jeszcze raz do tej osoby i wyjaśnij jej, że pies wciąż jest zarejestrowany na Twoje nazwisko. Przez to nadal jesteś jego właścicielką i możesz zgłosić sprawę służbom.

Może to wystarczy, żeby zmienili zdanie.

Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 39

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post