Oddałem mojego psa – jak go odzyskać? Jakie mam prawa?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Chciałbym założyć nowy wątek dotyczący mojej sytuacji.

Wyjaśnię wam, co się stało: byłem właścicielem małego yorka, z którym – ku mojemu wielkiemu nieszczęściu – rozstałem się w czerwcu 2014 roku z powodu przeprowadzki. Moja mama znalazła swoją dawną koleżankę z pracy, która była gotowa go przygarnąć. Oddałem go jej za darmo, choć z ciężkim sercem. Żałowałem tego kroku w tej samej chwili, ale nie odważyłem się jej o tym powiedzieć. Dwa miesiące temu zebrałem się w sobie i zadzwoniłem do tej pani, żeby powiedzieć, że popełniłem błąd. Wysłuchała mnie i początkowo zgodziła się, bym mógł go odzyskać, ale ponieważ przekazała psa swojemu partnerowi, musiała z nim o tym porozmawiać. On się nie zgodził, więc powiedziała, że spróbuje znaleźć jakieś rozwiązanie.

Zadzwoniłem do niej kilka dni temu i usłyszałem, że dyskusja jest zakończona i nie chce więcej o tym słyszeć. Nie proszę o ocenianie mnie ani o lekcje moralności, szukam tylko pomocy lub jakichś wskazówek, jak odzyskać psa drogą prawną.

Zaznaczę, że nie podpisywałem żadnych dokumentów o zrzeczeniu się (darowiźnie) i wciąż mam paszport oraz kartę identyfikacyjną psa.

Z góry dziękuję wszystkim, którzy poświęcą czas na przeczytanie mojego posta i odpowiedzą.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

39 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Tym bardziej że mogą Cię potem oskarżyć o zniesławienie...
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie mów, że to kradzież, skoro tak nie jest – przede wszystkim nie wolno kłamać!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, tak, faktycznie mam przy sobie paszport i kartę identyfikacyjną. Czy mam wyjaśnić na policji, że go oddałem, a teraz chcę go odzyskać? Czy po prostu powiedzieć, że mi go ukradli? Boję się, że to wszystko obróci się przeciwko mnie. Proszę, nie oceniajcie mnie, moja chciwość i tak już wystarczająco mnie zżera. Proponowałem im nawet pieniądze w ramach rekompensaty, ale odmówili.

Z drugiej strony, to Twoja wina! Więc jeśli to się obróci przeciwko Tobie, trzeba było pomyśleć, zanim oddałeś psa. Myślę, że policja nie potraktuje Twojego zgłoszenia poważnie, jeśli wyjaśnisz sytuację – w końcu prawo wymaga, żeby przy oddaniu lub sprzedaży zwierzaka wszystkie dokumenty były uregulowane.

A zgłoszenie kradzieży to nie są żarty! Ci ludzie mogliby trafić do więzienia i zapłacić grzywnę! Tego nie można lekceważyć. Prawnie pies należy do Ciebie, ale oskarżanie kogoś o kradzież tylko dlatego, że nie dopełniło się formalności i chcesz się teraz wycofać z decyzji, jest absolutnie nie w porządku.

Dodałbym jeszcze, że Twój pies pewnie zdążył się już przyzwyczaić do nowego życia i nie sądzę, żeby kolejna zmiana była dla niego dobra.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Znacie może jakieś konkretne przepisy prawne dotyczące mojej sytuacji?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, tak, faktycznie mam przy sobie paszport i kartę identyfikacyjną. Czy powinnam wyjaśnić na policji, że najpierw go oddałam, a teraz chcę go odzyskać? Czy może lepiej po prostu powiedzieć, że mi go ukradziono? Boję się, że to wszystko obróci się przeciwko mnie. Proszę, nie oceniajcie mnie, moja chciwość i tak już wystarczająco mnie gryzie.

Proponowałam im nawet pieniądze w ramach zadośćuczynienia, ale odmówili.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zgadzam się z powyższymi komentarzami, daj nam koniecznie znać, proszę, jak się to wszystko dalej potoczy!

Przetłumaczony francuski
    Titain
    Titain Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeśli wszystkie papiery psa są nadal na Twoje nazwisko, ta osoba nie może zatrzymać Twojego psa wbrew Twojej woli, bo to już podchodzi pod oszustwo, a nawet kradzież.
    Przetłumaczony francuski
    Missloute
    Missloute Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, jeśli masz paszport i kartę identyfikacyjną na swoje nazwisko, idź na policję. Wyjaśnij im wszystko, pokaż dokumenty i normalnie powinieneś móc złożyć zawiadomienie. Psa można w tej sytuacji uznać za skradzionego.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, czy przy oddawaniu psa zgłosili Państwo zmianę właściciela w bazie danych? Jeśli nie, to wydaje mi się, że jeśli pies wciąż figuruje na Państwa nazwisko, to w świetle prawa nadal należy on do Państwa.
    Przetłumaczony francuski
  • 39 komentarzy na temat 39

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post