Pies – drżenie / burczenie w brzuchu

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Mam małego pieska, który wabi się Pixel. To taki mały psiak w typie yorka, ma mniej niż rok.

Ostatnio zaczęło mu burczeć w brzuszku i przez 24 godziny był bardzo osowiały. Nie jadł, nie pił. Po tym czasie wszystko wraca do normy.

Po kilku takich sytuacjach poszedłem do weterynarza. Powiedział mi, że to kolki i zalecił taką karmę (może to pomoże):

http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_specjalistyczna_uklad_pokarmowy/zoladek_jelita/intestinal/301228

Wcześniej jadł Friskies Junior.

Żadnych innych badań nie było. Weterynarz tylko pomacał mu brzuszek i stwierdził, że wszystko jest okej, poza tym osowieniem, burczeniem i drżeniem.

Od 4-5 dni karmimy go tą nową karmą, ale jeszcze dziś rano w brzuchu znowu mu burczało. Na szczęście bez drżenia czy innych objawów. Dziwne to... ^^

Dodatkowe informacje: w zeszłym tygodniu dwa razy wymiotował rano w odstępie dwóch dni – najpierw żółtą pianą, a potem żółcią.

Jestem typem osoby, która bardzo szybko zaczyna się martwić.

Czy jeśli to się powtórzy, powinienem znowu iść do weterynarza i zrobić jakieś badania? Chcę mieć po prostu czarno na białym, że nic mu nie jest, czy mam się do tego po prostu przyzwyczaić?

Z góry dziękuję wam za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Wydaje mi się, że Twój pies ma pasożyty. To dlatego wymiotował i nie może nic jeść.

Sam mam pudla. On uwielbia zjadać wszystko, co tylko nawinie mu się pod nos 😞. Miał więc bardzo podobne objawy.

Zabrałem go do weterynarza.

Pokazał mi ten produkt: http://www.atoodog.fr/vermifuge-pour-chiens-moins-de-15-kg-comprimes-purge-aux-plantes.html To ziołowe tabletki na odrobaczanie, ale tylko dla małych psów.

Jednak żeby mieć pewność, najlepiej przejdź się ze swoim psiakiem do lekarza, a nawet skonsultuj się z paroma różnymi weterynarzami.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zgadzam się, faktycznie udział zbóż jest zbyt duży – zupełnie jak u ludzi, nadmiar węglowodanów nie jest dobry ^^

Dzięki za odpowiedź, to prawda, że warto poznać drugą opinię.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Moja mała suczka, którą miałam przed Tiną, właściwie przez całe życie miała takie bulgotanie w brzuchu. Sama robiła sobie wtedy głodówkę i zazwyczaj następnego dnia jej przechodziło, a jeśli nie, to szliśmy prosto do weterynarza.

Tina nie ma takich problemów od urodzenia, ale teraz bardzo ją pilnuję, bo Jack Russell jest podatny na choroby układu pokarmowego.

Następnym razem, gdy Twój pies będzie miał taki atak, możesz zabrać go do innego weterynarza, żeby poznać opinię kogoś innego.

Czasem warto też poprosić o badanie krwi.

Friskies to karma, która nie jest zbyt lekkostrawna dla psa, bo w składzie są prawie same zboża.

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Miałam podobny problem z jednym z moich psów i zdiagnozowano u niego przewlekłe zapalenie wątroby. Powinieneś o tym porozmawiać ze swoim weterynarzem. Oprócz samego leczenia dieta może tutaj bardzo pomóc, a BARF może być bardziej naturalnym i lekkostrawnym rozwiązaniem niż karmy przemysłowe – nawet te wysokiej jakości, na które twój pies może mieć nietolerancję.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Chciałbym tylko dodać małą uwagę. To bulgotanie w brzuchu, drżenia kolkowe, krótko mówiąc problemy z żołądkiem, pojawiły się u nas dopiero niedawno. Mój pies wcześniej nie miał takich problemów, a ma mniej niż rok. Czy to możliwe, żeby pojawiło się to tak nagle, czy może jednak coś się za tym kryje? @Vero78280, a jak to było u Ciebie, czy u Twojego psiaka trwa to od urodzenia?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki wielkie za te odpowiedzi, to bardzo miłe z waszej strony.

Czyli nie muszę panikować i znowu iść do weterynarza?

A jeśli chodzi o zmianę karmy na tę polecaną, to czy macie jakiś sprawdzony sposób na przejście z jednej marki na drugą?

Dzięki

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Najlepszym rozwiązaniem dla Twojego psa byłaby dieta BARF

http://www.tribu-carnivore.com/barfnew/

To naturalny sposób żywienia oparty na surowych produktach.

Surowe mięso, surowe kości mięsne, surowe podroby, surowe owoce i warzywa oraz oleje lub inne naturalne suplementy.

Friskies to bardzo słaba marka. Jeśli wolisz zostać przy suchej karmie, polecam Orijen, który znajdziesz na Zooplusie, albo Power of Nature Meadowland Mix, który można zamowić z niemieckiej strony.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobrze, dziękuję za odpowiedź.

--> „Według niego, ona będzie miała regularne bóle brzucha”. Nam też tak powiedziano 😞

Czy Orijen to dobra marka?

Czytałam, że polecane są karmy bezzbożowe i żeby stawiać na karmy z dużą ilością mięsa.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Powinni Państwo podawać mu/jej Phosphaluvet (substancja czynna: fosforan glinu) przez 3 dni. Moja sunia regularnie podjada trawę, a konkretnie taką dla kotów. Mój weterynarz powiedział mi, że pewnie boli ją żołądek, dlatego zalecił, żeby regularnie robić jej kuracje Phosphaluvetem. Według niego te problemy z żołądkiem będą u niej powracać. Z kolei mój wet nie kazał mi zmieniać diety, a suczka jest na karmie Orijen.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Rzeczywiście, doradzono nam, żeby podawać mu to w takiej sytuacji.

Zwymiotował, ale zaraz potem wyglądało, jakby już nic mu nie było.

To, co wstawiłem, to tylko tak poglądowo. Wieczorem podam wam dokładną nazwę produktu :)

Nie, on nie je trawy. Kiedy burczy mu w brzuchu i jest osłabiony, dajemy mu Phosphaluvet i po niecałych 24 godzinach wszystko przechodzi, a czasem nawet tego samego wieczora.

Jak zwymiotował w tym tygodniu, to zaraz po tym zachowywał się już normalnie.

Ale jeśli chodzi o trawę, to nie.

Weterynarz stwierdził, że on ma po prostu wrażliwy żołądek i po prostu tak już u niego będzie. ^^

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post