POMOCY - Stary, maleńki piesek, który się ślizga

E
Emelmina Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Zarejestrowałam się na tym forum z nadzieją, że otrzymam jakieś porady :/

Mam 3 małe yorki, w tym jednego, który ma 15 i pół roku. To mój skarb, moje oczko w głowie, mam go od urodzenia, więc bardzo liczę na waszą pomoc :/ dzięki.

Od kilku tygodni zauważałam, że ślizga się na parkiecie. Robi się już starszy, a moja druga suczka jest trochę „brutalna”, więc postanowiłam ich rozdzielać, kiedy wychodzę do pracy.

Parę dni temu wróciłam do domu, a on leżał na ziemi – ewidentnie się poślizgnął i nie mógł wstać... Kiedy go podniosłam, w ogóle nie trzymał się na łapkach...

Byliśmy u weterynarza jeszcze tego samego wieczoru. Pani doktor zrobiła badanie krwi i zdiagnozowała niewydolność nerek. Powiedziała tylko, żeby zmienić mu karmę i zachęcać do spacerów, bo nastąpił zanik mięśni. Ma też problemy z rzepkami, co u yorków jest częste.

Wszystko to zrobiłam...

Ale od kilku dni wracam z pracy i mój staruszek leży na podłodze nie wiadomo od jak dawna... Położyłam dywaniki przy jego legowisku i miskach, ale kiedy chciał odejść dalej, znowu się ślizgał...

Serce mi pękało, ale spróbowałam zamknąć go w łazience, wyściełając całą podłogę materiałami (dywaniki, ręczniki). Przez pierwsze pół dnia to działało, ale chyba drapie te ręczniki, odsłaniając parkiet i znów się ślizga...

Do tego zakładałam mu skarpetki antypoślizgowe, ale nic to nie zmieniło. Dzisiaj jedną zdjął, rozkopał ręcznik i znowu leżał na ziemi :/

Nie wiem już, co robić. Zamówiłam dwa inne modele skarpetek. Zastanawiam się, czy nie kupić kawałka wykładziny i nie wyłożyć nią całego przedpokoju, żeby mógł tam bezpiecznie zostawać...

Strasznie mi przykro, bo mam taką pracę, że czasem kończę późno, a jak on się poślizgnie, to nie może ani pić, ani jeść i szczeka – myślę, że mnie woła... Sąsiedzi pewnie nie są zachwyceni, ale tym martwię się najmniej...

No i tyle, przepraszam, że tak się rozpisałam...

Jestem gotowa spróbować wszystkiego. Ale gubię się w tym wszystkim i czuję, że to pilna sprawa ze względu na jego wiek: kiedy wystawiam go do ogrodu, on robi trzy kroki i upada, to chce mi się płakać.

Z góry dziękuję :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Vénus17
    Vénus17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, miałam ten sam problem z psem na wysokich łapach. To dla nich niezwykle bolesne, gdy łapy rozjeżdżają się na podłodze. Kupiłam do kuchni matę piankową o wymiarach 0,65 × 2 m – taką, którą kupuje się na metry z rolki (często używa się ich przy basenach itp.). Czy mogą Państwo znaleźć kojec dla dziecka do postawienia na podłodze lub inne miejsce, w którym bezpieczeństwo będzie zapewnione?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobre wieści! 👍

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No na pewno nie jest to za darmo... 😓

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Super! Będziecie mieć oryginalny wystrój, ale czego to się nie robi dla naszych psiaków 😉

Z tym wystrojem to jeszcze pół biedy, bo to tylko wykładzina, ale pomyślałem o tym samym w momencie płacenia przy kasie XD

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Super!

Będziecie mieli oryginalną dekorację, ale czego to się nie robi dla naszych psiaków 😉

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Wczoraj położyłam wykładzinę i sprawdza się rewelacyjnie!!!

Dzisiaj w południe, kiedy wróciłam, był w swoim legowisku, a wieczorem już stał i na mnie czekał!! Mógł się ze mną radośnie przywitać i cieszyć spacerem bez żadnego potykania się!

Mam nadzieję, że tak już zostanie

Dzięki za Wasze wiadomości!

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Dobrze by było, żeby inny weterynarz wydał opinię. Dziwi mnie brak jakiegokolwiek leczenia.

Tego typu schorzenia są zazwyczaj bardzo bolesne dla psa i, niestety, często kończą się tragicznie./quote]

Sprawdzałam w internecie i to zależy od stadium choroby. Wygląda na to, że na początku faktycznie wystarczy tylko zmiana diety. On nie stracił apetytu ani nie ma żadnych innych objawów.

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

"U weterynarza jeszcze tego samego wieczoru – zrobiła badanie krwi i zdiagnozowała niewydolność nerek. Powiedziała mi tylko, żeby zmienić mu dietę i pilnować, żeby się ruszał, bo pojawił się zanik mięśni." /quote]

Poczytałem w internecie i to zależy od stadium choroby. Podobno na początku faktycznie wystarczy sama zmiana karmy. On nie ma braku apetytu ani żadnych innych objawów.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Tego samego wieczoru byliśmy u weterynarza, pobrała krew i zdiagnozowała niewydolność nerek. Powiedziała mi tylko, żeby zmienić mu karmę i zachęcać do ruchu, bo pojawił się zanik mięśni”.

Dobrze by było, żeby inny weterynarz też go zobaczył i dał swoją opinię. Jestem zaskoczona, że nie zalecono żadnego leczenia.

Tego typu schorzenia są zazwyczaj bardzo bolesne dla psa i, niestety, często kończą się śmiertelnie.

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Miałam chorego pieska, który przez leczenie nie potrafił już utrzymać czystości.

Dzień dobry,

U mojej małej yorki jest to samo – przez leki na serduszko nie potrafi już wytrzymać. Kiedy wychodzę z domu, rozkładam jej stare ręczniki.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 15

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post