POMOCY - Stary, maleńki piesek, który się ślizga

E
Emelmina Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Zarejestrowałam się na tym forum z nadzieją, że otrzymam jakieś porady :/

Mam 3 małe yorki, w tym jednego, który ma 15 i pół roku. To mój skarb, moje oczko w głowie, mam go od urodzenia, więc bardzo liczę na waszą pomoc :/ dzięki.

Od kilku tygodni zauważałam, że ślizga się na parkiecie. Robi się już starszy, a moja druga suczka jest trochę „brutalna”, więc postanowiłam ich rozdzielać, kiedy wychodzę do pracy.

Parę dni temu wróciłam do domu, a on leżał na ziemi – ewidentnie się poślizgnął i nie mógł wstać... Kiedy go podniosłam, w ogóle nie trzymał się na łapkach...

Byliśmy u weterynarza jeszcze tego samego wieczoru. Pani doktor zrobiła badanie krwi i zdiagnozowała niewydolność nerek. Powiedziała tylko, żeby zmienić mu karmę i zachęcać do spacerów, bo nastąpił zanik mięśni. Ma też problemy z rzepkami, co u yorków jest częste.

Wszystko to zrobiłam...

Ale od kilku dni wracam z pracy i mój staruszek leży na podłodze nie wiadomo od jak dawna... Położyłam dywaniki przy jego legowisku i miskach, ale kiedy chciał odejść dalej, znowu się ślizgał...

Serce mi pękało, ale spróbowałam zamknąć go w łazience, wyściełając całą podłogę materiałami (dywaniki, ręczniki). Przez pierwsze pół dnia to działało, ale chyba drapie te ręczniki, odsłaniając parkiet i znów się ślizga...

Do tego zakładałam mu skarpetki antypoślizgowe, ale nic to nie zmieniło. Dzisiaj jedną zdjął, rozkopał ręcznik i znowu leżał na ziemi :/

Nie wiem już, co robić. Zamówiłam dwa inne modele skarpetek. Zastanawiam się, czy nie kupić kawałka wykładziny i nie wyłożyć nią całego przedpokoju, żeby mógł tam bezpiecznie zostawać...

Strasznie mi przykro, bo mam taką pracę, że czasem kończę późno, a jak on się poślizgnie, to nie może ani pić, ani jeść i szczeka – myślę, że mnie woła... Sąsiedzi pewnie nie są zachwyceni, ale tym martwię się najmniej...

No i tyle, przepraszam, że tak się rozpisałam...

Jestem gotowa spróbować wszystkiego. Ale gubię się w tym wszystkim i czuję, że to pilna sprawa ze względu na jego wiek: kiedy wystawiam go do ogrodu, on robi trzy kroki i upada, to chce mi się płakać.

Z góry dziękuję :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • E
    Zgłoś

Fajny pomysł z tą osobą, która miałaby do niego zaglądać, ale niestety będzie to trudne. Ludzie albo pracują, albo mieszkają za daleko :/

Skarpetki już zamówione, bo mam wrażenie, że w sklepach zoologicznych ciężko je dostać.

Dzięki wielkie. Faktycznie, strasznie ciężko patrzeć, jak on się starzeje... niczego nie boję się bardziej niż dnia, w którym go stracę :(

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Miałem chorego psa, który przez leki nie był już w stanie trzymać potrzeb. Kupiłem duży arkusz najtańszej wykładziny PCV, żeby chronić podłogę, nie ograniczając przy tym zanadto psa. Przez kilka miesięcy miałem w domu dość specyficzny wystrój, no ale trudno!

Możesz też spróbować przygotować mu dość dużą strefę z wykładziną, ograniczoną meblami, żeby trzymał się swojego miejsca.

Jeśli chodzi o skarpetki antypoślizgowe, nie wahaj się dodać na nich paru kropek klejem z pistoletu na gorąco. To go pewnie nie powstrzyma przed ich ściąganiem... ale może być dobrym sposobem, żeby zachęcić go do chodzenia, gdy jesteś w domu.

Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wykładzina to świetny pomysł. Tymczasem warto jeszcze powalczyć ze skarpetkami antypoślizgowymi – poszukać takich, które lepiej się trzymają i mają lepszą przyczepność.

Czy nie masz kogoś bliskiego, kto mógłby do niego zajrzeć w ciągu dnia i sprawdzić, co u niego słychać? Zobaczyć na przykład, czy się nie przewrócił.

A może nawet ktoś mógłby go popilnować, kiedy jesteś w pracy? Ktoś, kto pomógłby mu wstać, sprawdził, czy odpowiednio pił i zjadł. Masz może jakichś znajomych albo rodzinę blisko siebie?

W każdym razie, bardzo mi przykro. Tak ciężko patrzeć, jak one się starzeją... Dużo siły dla Ciebie i Twojego malucha!

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Właśnie miałem zaproponować wykładzinę ;)

Dzięki :)

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Właśnie miałem zaproponować wykładzinę ;)

Przetłumaczony francuski
  • 15 komentarzy na temat 15

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post