Zanokcica na palcu pod pazurem

B
Bénéstar Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Moja mała sunia yorka ma zanokcicę na palcu pod pazurem. Właśnie skończyła brać antybiotyk przez 10 dni i teraz musimy czekać, aż pazur sam odpadnie... Chciałabym się jednak dowiedzieć, czy ktoś z Was miał już podobny przypadek? Ile czasu może minąć, zanim ten pazur w końcu odpadnie? Martwię się, bo od czasu kuracji mała w ogóle nie staje na tę łapkę. Z góry dziękuję za wszystkie rady!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Super! Dzięki za te dobre wieści.
    Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś
    Cześć wszystkim, odetchnęliśmy z ulgą! Z moją Plume już wszystko w porządku! Zanokcica ładnie się wygoiła, a to, że tak długo utykała i przez większość czasu kicała na trzech łapkach, wynikało z tego, że po prostu przeszkadzał jej ten pazur zdeformowany przez infekcję. Wszystko jest na dobrej drodze, bo od rana zdarza jej się już momentami stawiać łapkę na ziemi. Teraz musimy tylko regularnie przycinać ten pazurek i będzie dobrze. Na szczęście nie ma żadnego złamania ani nic z tych rzeczy, uff!
    Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś
    Tak, rozumiem, ale myślę, że to coś więcej, bo ten pazur z infekcją niby wysechł po antybiotykach, ale ciągle rośnie i nie chce wypaść. Widać też, że jej to przeszkadza i dlatego nie stawia łapy, więc mam nadzieję, że to nie jest złamany palec albo coś jeszcze gorszego. Zobaczymy w sobotę.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Na początek wymocz łapę przez dłuższą chwilę w szklance z płynem antyseptycznym, osusz ją kompresem i nałóż dość gruby okład z zielonej glinki. Rób to kilka razy dziennie – to szybko przyspieszy dojrzewanie i gojenie.

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś

No i wizyta umówiona, wracamy tam za 4 dni. Na razie nie ma gorączki i widzę, że czuje się naprawdę dobrze, bo biega nawet na trzech łapkach. Szaleje z radości na każde wyjście, dobrze się rusza, ma apetyt i dzielnie wywiązuje się z roli małego ochroniarza.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A może znieczulenie miejscowe byłoby lepszym rozwiązaniem, żeby poszło szybciej? Pilnuj tylko, czy nie ma gorączki, bo jeśli się pojawi, to koniecznie pędź do weterynarza na ostry dyżur.

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś
    Tak Kikaah, już dwa razy byliśmy u weterynarza i przez 10 dni brał antybiotyki... (zobacz wiadomości powyżej)
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Trzeba by znowu iść do weterynarza, zastrzał jest strasznie bolesny. Sam miałem go w zeszłym tygodniu i wcale nie był jakiś duży, a skoro u niej trwa to już miesiąc, to musi ją to potwornie boleć!

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś
    Dzięki, sprawdzę to srebro koloidalne. Problem w tym, że to jest pod samym pazurem. Myślałam, że weterynarz zrobi małe nacięcie, żeby ta infekcja łatwiej zeszła, ale on twierdzi, że trzeba czekać... Czas leci (mija już około miesiąca, odkąd przestała stawać na tę łapę) i muszę jej zakładać kaganiec do codziennych oględzin, bo w ogóle nie daje się tam dotknąć. Niby się to zmniejsza, ale nie wygląda to dobrze. Porozmawiam o tym jeszcze raz z asystentką weterynarza, bo idę tam dzisiaj po południu z moją drugą kochaną sunią na zdjęcie reszty szwów po sterylizacji.
    Przetłumaczony francuski
    E
    Elle 11 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    U mnie, jak tylko mój psiak ma jakieś problemy z łapami, to od razu odkażam je srebrem koloidalnym. To działa naprawdę świetnie. Poczytaj sobie o tym trochę w internecie, a zobaczysz, że to super produkt.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post