Od samego początku powinnaś z nim ćwiczyć przywoływanie. Nie wychowałaś psa dobrze, niestety i teraz widać tego skutki. Jeśli widzisz że sama nie dasz rady z jego szkoleniem, skorzystaj z rad behawiorysty.
Po czym wnioskujesz ze nie wychowałem psa dobrze? Jest on moim pierwszym psem, więc co prawda mogę popełnić podczas wychowania jakies błędy ale w porównaniu do wielu innych psów ktore znam jest o wiele lepiej zsocjalizowany i ma przyjaźniejsze nastawienie do obcych i innych zwierzat, a do wnoszenia go do bloku przyzwyczaili go moi rodzice (jestem niepełnoletni i z nimi mieszkam) a na ich zachowanie w wiekszosci nie mam wplywu. Teraz po prostu szukam pomocy bo nie chce by ten stan sie utrzymywał
Jednym dowodem złego wychowania jest nie reagowanie na swoje imię. Pies powinien do ciebie przychodzić kiedy go wołasz. Jeśli pies jest młody to wnoszenie go po schodach jak najbardziej, jestem za. Ale skoro jesteś nie pełnoletni a wychodzisz z psem to trzeba było uczyć go żeby do ciebie przychodził a nie bawił się i uciekał. Więc tak jak mówię behawiorysta jeśli sobie nie radzicie z wychowaniem psa lub nauka przywoływania samemu w swoim zakresie i zachęcanie smaczkami. Pozdrawiam