Dlaczego koty wszędzie sikają ?

Anonimowy użytkownik
Anonimowy użytkownik

Posiadam dwa koty. Starszy brytyjski jakieś 8lat samiec i młodszy ragdoll 1 rok samica. 
Koty maja 3 kuwety z których korzystają ale młodszy robi kupę obok :( . Codziennie jest gdzieś zasikane albo pod butami najczęściej albo w jakimś koncie, a nawet na środku domu. 
Oba koty są wykastrowane. Nie mam już sił, wszędzie śmierdzi co mam robić ? 

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.
4 odpowiedzi
  • Renata887
    Renata887

Wygląda na to, że Twój młodszy kot może mieć problem behawioralny lub zdrowotny, skoro korzysta z kuwety nieregularnie. Najpierw warto sprawdzić u weterynarza, czy nie ma problemów zdrowotnych, takich jak infekcje dróg moczowych czy problemy trawienne. Równocześnie spróbuj zwiększyć liczbę kuwet, zmienić ich lokalizację i używać różnych typów żwirku, żeby zobaczyć, co kot preferuje. Aby utrzymać dom w czystości i zminimalizować zapachy, pomocne będą odpowiednie środki czystości, np. te dostępne na https://czysty-market.pl/srodki-czystosci-  które ułatwią szybkie sprzątanie i dezynfekcję miejsc, gdzie koty się „omylnie” załatwiły.

Anonimowy użytkownik
    Anonimowy użytkownik

Nwm

Kasia
    Kasia
    Kasia
    Kasia

Hmm, może trzeba spróbowac inny żwirek? Ewidentnie coś mu nie pasuje. Albo problem behawioralny - może ten młodszy jest zestresowany przez starszego? Trzecia opcja to problem zdrowotny... Wg mnie trzeba pogadać z weterynarzem.

• 4 komentarzy na temat 4