Czy to normalne, że mój buldog francuski dość często wymiotuje?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry, tak, będę ją teraz uważniej obserwować, bo faktycznie te wymioty są różne – czasem to sama piana, czasem żółć, a innym razem karma, ale tych granulek nie jest dużo. Powiedzmy, że z dziesięć sztuk.
Ale będę pilnować. Przeszłam już na mniejsze porcje, będę dawać jeść trzy razy dziennie. Przy okazji sprawdzę, czy znajdę jakiś automat na karmę z funkcją wagi, bo nie zawsze będę mogła podać posiłek o odpowiedniej porze, albo chociaż taką miskę automatyczną, która otwiera się o konkretnych godzinach.
Wczoraj w ogóle nie wymiotowała. Zaczęłam stosować się do wszystkich porad i dawać małe porcje. Dziś rano zjadła powoli swoje 43 g i dla odmiany zjadła wszystko do czysta. 😉
A może spróbuj diety domowej?
Cześć, mam taki problem, że jak wsypuję mojej suni karmę, to w ogóle nie wykazuje zainteresowania. Daję jej jeść około dwa razy dziennie, ale często kończy się na jednym posiłku, bo nie rusza go od razu. Dopiero jak widzi, że nadchodzą koty, to nagle zaczyna jeść i wsuwa wszystko na raz.
Będę też musiała poszukać jakiejś miski spowalniającej jedzenie. Dzięki!
Dzień dobry,
Buldogi francuskie mają bardzo małe żołądki. Ile posiłków dziennie otrzymuje Pani/Pana pies? Czy zjada karmę bardzo szybko?
Czasami wymioty są spowodowane zbyt łapczywym jedzeniem zbyt dużej ilości karmy na raz. Radzę więc zwiększyć częstotliwość posiłków (podawać je 3 razy dziennie), dzieląc je na mniejsze porcje.
Jeśli pies je bardzo szybko, można kupić specjalną miskę spowalniającą jedzenie.
Poza tym, wymioty mogą być czasem spowodowane problemami z układem pokarmowym lub nietolerancjami pokarmowymi.
W pierwszej kolejności radzę więc podawać mniejsze ilości karmy, ale częściej w ciągu dnia. Jeśli to rozwiązanie nie pomoże, należałoby rzeczywiście wykonać dodatkowe badania u weterynarza, aby znaleźć przyczynę tych wymiotów.
Miłego dnia,
Agathe
Ze względu na swoją budowę buldogi francuskie są dość podatne na problemy zdrowotne.
Czy to normalne? Nie.
Ale przez to, że ich anatomia jest tak specyficzna – niestety tak to już u nich bywa.
Faktycznie mogą miewać problemy z trawieniem.
Czy to go w jakiś sposób ogranicza?
6 komentarzy na temat 6