Czy to normalne, że mój buldog francuski dość często wymiotuje?

Jess70
Jess70 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej, słuchajcie, mój buldożek dość regularnie wymiotuje – albo żółcią, albo pianą, albo po prostu karmą... Wydałam już sporo pieniędzy u weterynarza, ale ciągle słyszę, że to normalne. Myślałam, żeby może przejść na mokrą karmę w formie pasztetu... Może będzie mu łatwiej ją strawić? Do tej pory zmieniałam chrupki już 3 razy i widzę po wymiocinach, że on połyka je w całości. Pani weterynarz mówi, że trzeba iść na sesje osteopatii, bo u buldogów to częsty problem przez wadę budowy żeber, co może uciskać żołądek. Jeśli to nie pomoże, to w planach jest endoskopia... <\/p>

Chciałabym poznać Wasze zdanie, zanim znowu będę ciągnąć mojego psa do weterynarza... może niepotrzebnie.<\/p>

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Jess70
    Zgłoś

Dzień dobry, tak, będę ją teraz uważniej obserwować, bo faktycznie te wymioty są różne – czasem to sama piana, czasem żółć, a innym razem karma, ale tych granulek nie jest dużo. Powiedzmy, że z dziesięć sztuk.

Ale będę pilnować. Przeszłam już na mniejsze porcje, będę dawać jeść trzy razy dziennie. Przy okazji sprawdzę, czy znajdę jakiś automat na karmę z funkcją wagi, bo nie zawsze będę mogła podać posiłek o odpowiedniej porze, albo chociaż taką miskę automatyczną, która otwiera się o konkretnych godzinach.

Wczoraj w ogóle nie wymiotowała. Zaczęłam stosować się do wszystkich porad i dawać małe porcje. Dziś rano zjadła powoli swoje 43 g i dla odmiany zjadła wszystko do czysta. 😉

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A może spróbuj diety domowej? 

Przetłumaczony francuski
    Jess70
    Zgłoś

Cześć, mam taki problem, że jak wsypuję mojej suni karmę, to w ogóle nie wykazuje zainteresowania. Daję jej jeść około dwa razy dziennie, ale często kończy się na jednym posiłku, bo nie rusza go od razu. Dopiero jak widzi, że nadchodzą koty, to nagle zaczyna jeść i wsuwa wszystko na raz.

Będę też musiała poszukać jakiejś miski spowalniającej jedzenie. Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    Jess70
    Zgłoś
    Nie, to go nie ogranicza, ale czasami sporo wymiotuje i jest to dość upierdliwe... Myślę, że spróbuję jakiejś bardziej lekkostrawnej karmy.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry, 

Buldogi francuskie mają bardzo małe żołądki. Ile posiłków dziennie otrzymuje Pani/Pana pies? Czy zjada karmę bardzo szybko?
    Czasami wymioty są spowodowane zbyt łapczywym jedzeniem zbyt dużej ilości karmy na raz. Radzę więc zwiększyć częstotliwość posiłków (podawać je 3 razy dziennie), dzieląc je na mniejsze porcje. 
    Jeśli pies je bardzo szybko, można kupić specjalną miskę spowalniającą jedzenie. 

Poza tym, wymioty mogą być czasem spowodowane problemami z układem pokarmowym lub nietolerancjami pokarmowymi. 

W pierwszej kolejności radzę więc podawać mniejsze ilości karmy, ale częściej w ciągu dnia. Jeśli to rozwiązanie nie pomoże, należałoby rzeczywiście wykonać dodatkowe badania u weterynarza, aby znaleźć przyczynę tych wymiotów.

Miłego dnia, 

Agathe

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ze względu na swoją budowę buldogi francuskie są dość podatne na problemy zdrowotne. 
    Czy to normalne? Nie.

Ale przez to, że ich anatomia jest tak specyficzna – niestety tak to już u nich bywa. 

Faktycznie mogą miewać problemy z trawieniem. 

Czy to go w jakiś sposób ogranicza? 

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post