Mój pies robi się reaktywny na smyczy

Melmango
Melmango Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Od niedawna mój pies robi się reaktywny (szczeka i ciągnie), kiedy mijamy inne psy na smyczy, chociaż wcześniej nigdy mu się to nie zdarzało i nie spotkała go wcześniej żadna agresja, gdy był na smyczy.  

Nie rozumiem tego nagłego zachowania, bo Mango od małego jest przyzwyczajony do widywania co tydzień psich kumpli o różnych charakterach, wielkościach i w różnym wieku, i zawsze wszystko układa się cudownie! 

Czy to ja stworzyłam ten problem?

On jest tak towarzyski, że chce podchodzić do każdego przy każdym mijaniu innego psa na spacerze. Chciałam więc wyciszyć to zachowanie, zwiększając dystans od psa z naprzeciwka, a gdy nie było to możliwe – po prostu przechodzić obok, ale nie pozwalać na kontakt. I tak krok po kroku zaczął szczekać z frustracji... teraz dzieje się to prawie cały czas, a nie chciałabym pogorszyć sytuacji! Jeśli możecie polecić mi jakieś ćwiczenie, to chętnie spróbuję 🤗🤞

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Poszukaj takich miejsc na spacery, gdzie wszyscy puszczają psy wolno (ja przynajmniej raz w tygodniu jeżdżę do lasu oddalonego o 15 km, a raz w miesiącu do dużego parku miejskiego 35 km stąd, bo moja najmłodsza suczka bardzo potrzebuje kontaktu z innymi psiakami).

Jeśli Twój pies jest na smyczy i nie życzysz sobie kontaktu z innym psem, pod żadnym pozorem nie napinaj smyczy! Po prostu się zatrzymaj i to TY ustaw się jako „tarcza” między Twoim psem a „przeszkodą”, której chcesz uniknąć.
    To właśnie gwałtowne ruchy smyczą dają psu sygnał, że mijany osobnik to potencjalny wróg. Z kolei opiekun, który reaguje spokojnie i nie traktuje psa jak przedmiotu, uczy go po prostu zachowania uprzejmego dystansu przed ewentualnym zapoznaniem.

Przetłumaczony francuski
    B
    Boxy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Szczeka z frustracji, bo bardzo chce iść pobawić się z innymi psami... Spróbuj spacerów luzem z jednym lub kilkoma psami, żeby mógł się porządnie wybiegać i wyszaleć. I stopniowo ucz go odpuszczania kumplom, kiedy jest na smyczy (np. okej, teraz możesz iść... teraz nie... teraz okej... na początku pozwalaj mu raz na dwa razy, potem raz na trzy...).

W jakim on jest wieku? Moja bokserka na przykład prawie codziennie chodziła na luźne spacery z innymi psami do około 2. roku życia. Od tamtej pory to ona nam pokazuje, kiedy jakiś pies interesuje ją bardziej niż inne (np. kładąc się do zabawy) i zależnie od kontekstu czy otoczenia, pozwalamy jej (no, to „tak” to umowne, bo i tak biega luzem 😅) albo każemy odpuścić (przypinając ją na smycz w razie potrzeby, np. gdy interesuje ją inny pies, który akurat jest na uwięzi).

Jeśli zaspokoisz jego potrzebę socjalizacji odpowiednio do jego temperamentu i wieku... łatwiej mu będzie też odpuścić w sytuacjach, gdy zabawa nie jest możliwa.

Najpierw zadbaj o tę potrzebę, a równolegle popracuj trochę nad kontrolą emocji (być może, jeśli tego potrzebuje, bo to może wynikać po prostu z braku kontaktu z kumplami). 

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Kluczem do mądrego zarządzania spotkaniami z innymi psami jest jak największe wyprzedzanie faktów i przewidywanie sytuacji! Na przykład: jeśli czujesz, że twój pies może się dobrze dogadać z czworonogiem nadchodzącym z naprzeciwka, pozwól mu na to. Jeśli jednak zauważysz jakiekolwiek sygnały dyskomfortu u któregoś z nich, nie wahaj się go odwołać. Lepiej nie zabraniać mu kontaktów systematycznie, zwłaszcza jeśli sam wykazuje chęć do interakcji. Z drugiej strony, jeśli tym razem nie chcesz, żeby twój pies podchodził przywitać się z tamtym psem, postaraj się, żeby bardziej interesujące było dla niego zostanie przy tobie. Możesz to osiągnąć za pomocą zabawek, smaczków czy pieszczot – wszystko zależy od charakteru twojego psa. Ważne, aby unikać sytuacji, w której każde mijanie innego psa kojarzy się z poczuciem straty lub zakazem. W przeciwnym razie twój pies może czuć ciągłą frustrację i zacząć kojarzyć spotkania z innymi psami z czymś negatywnym. Aby tego uniknąć, warto z jednej strony pozwalać mu na interakcje z niektórymi psami, a z drugiej – nagradzać go za to, że wybiera twoje towarzystwo, zamiast po prostu zabraniać mu podchodzenia do innych (to zupełnie inny mechanizm działania).

Pozdrawiam serdecznie

Flavie

Przetłumaczony francuski
    Loustick
    Loustick Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, rozwiązanie kryje się w Twoim wpisie. To Ty, zupełnie niechcący, dałeś mu do zrozumienia, że może być jakiś problem... wróć do spacerów bez smyczy, pozwól mu na kontakty z innymi. Musisz się wyluzować i zachować pełen spokój przy każdym spotkaniu.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post