Białe krostki

S
Simbar Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, zauważyłem u mojego kota na uszach takie białe krostki. Chciałbym się dowiedzieć, co to może być? Dzięki!

Białe krostki
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Lionalerte7216 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, to kleszcze (larwy). Musisz zastosować kropelki albo tabletkę na pasożyty. Powinny same odpaść w ciągu paru godzin albo po prostu wyschną w ciągu 2-3 dni.
    Przetłumaczony francuski
    E
    Estrella28000 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Woda utleniona w zupełności wystarczy. Użyłem zwykłej wody utlenionej 3% i po dwóch aplikacjach te białe kropki (pasożyty) fajnie zeszły, dokładnie tak jak na zdjęciu.
    Przetłumaczony francuski
    J
    Jaf Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki Estrella, a jeśli chodzi o wodę utlenioną, to jakiego stężenia powinnam użyć, żeby pozbyć się tych wszystkich małych białych krostek? Czy powinnam też dokupić srebro koloidalne, czy sama woda utleniona wystarczy? Dzięki za odpowiedź.
    Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

To pasożyt, którego kot łapie na dworze, w żywopłotach albo wysokiej trawie. To coś w rodzaju jaj kleszczy. Łatwo je usunąć, weterynarz nie jest do tego potrzebny. Wystarczy przez 3 dni z rzędu przykładać na 3 sekundy wacik z wodą utlenioną do tej białej kropki i sama zniknie. Moje dwa koty to miały i ten sposób zadziałał super. Woda utleniona sprawia, że ten pasożyt odpada i ginie. Możesz też przemyć wacikiem z wodą utlenioną całe ucho, żeby w razie potrzeby oczyścić całą okolicę.

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś

Chodziło mi o srebro koloidalne (a nie helikoidalne).

W każdym razie to NIE jest grzybica, świerzb ani trądzik koci. I całkiem dobrze się to leczy. Często przytrafia się to kotom, które wychodzą w żywopłoty albo wysoką trawę. To pasożyt wywołuje te białe krostki.

Przetłumaczony francuski
    E
    Zgłoś
    Moja kotka miała to samo na uszach. Przemywałam jej to wodą utlenioną i przez 4-5 dni stosowałam srebro koloidalne, i samo przeszło. Srebro koloidalne nie kosztuje dużo, a pomaga na wiele problemów skórnych. Jeśli nie przejdzie, dopiero wtedy idźcie do weterynarza 🙂
    Przetłumaczony francuski
    MGergaud
    Mgergaud Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, czy byliście już u weterynarza?

Mój kot ma to samo i trochę się martwię

Z góry dziękuję

Przetłumaczony francuski
    S
    Sissou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, czy macie jakąś odpowiedź?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mnie to samo, najlepiej byłoby pójść do weterynarza, bo to może się rozprzestrzenić.

Przetłumaczony francuski
    Hatsushio
    Hatsushio Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

To może być inwazja pasożytów. Moim zdaniem warto zapytać o to Twojego weterynarza, żeby mieć pewność i dowiedzieć się, czy wizyta w gabinecie będzie konieczna.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post