ile powinny jeść kocięta?

Anonimowy użytkownik
Anonimowy użytkownik

Witam, mam kotka od paru dni i dalej zastanawiam się jak go karmić. Już robię coś takiego, że karmie go o tych samych godzinach, żeby było dla niego najlepiej. Dotychczas ma cały czas wodę w miseczce i daje mu 6 posiłków dziennie. Daje mu mokrą i suchą karmę, na pewno mokrej daje mu więcej. Na szaszetkach z mokrą karmą jest napisane, że kot powinien jeść dziennie 1,5 a mój nawet jednej nie je, czy to dobrze? Daje mu jako jedną porcje jedną dużą łyżeczkę a jak daje mu suchą to około 5 chrupków. Przypomnę, ze mój kot ma 7 tygodni więc jest jeszcze małym kociakiem i ma mały żołądek więc chciałam się zapytać czy wszystko robię dobrze i czy może mam dawać półtorej łyżeczki jako jedna porcja a nie jedną? Bo jak mówiłam trochę jeszcze zostaje w jednej saszetce.

3 odpowiedzi
SofiW73
SofiW73

Czesć, ale czy on zjada to wszystko co mu dajesz? Wydaje mi się, że dawanie mu tylko po łyżeczce pokarmu to jest strasznie mało. Rozumiem, że nawet tej jednej łyżeczki nie chce zjesc tak? kotka w tym wieku karmi się 4-5 razy dziennie, więc jesli karmisz go 6 to na pewno nie jest głodny, tylko pytanie, czemu nie je? Może ta karma mu nie odpowiada? Próbowałaś zmienić? Tutaj jest artykuł jak czesto karmic kota jkaby co: https://wamiz.pl/kot/porady/13536/jak-czesto-nalezy-karmic-kota

Anonimowy użytkownik
Anonimowy użytkownik

Właśnie chodziło mi o to, że na opakowaniu jest napisane, ze ma jeść 1,5 saszetki a on nawet jeden saszetki nie je. Weterynarka mi powiedziała pare dni temu, ze koty mają małe żołądki więc trzeba dawać często a mało i kazała mi dawać jedną łyżeczkę mokrej jako jedną porcje a jak będę chciała suchą to dosłownie 5 chrupek. Ale jak daje mu łyżeczkę jako jedną porcje to zostaje jeszcze trochę mokrej karmy w saszetce i nie wiem czy to dobrze.

SofiW73
SofiW73

Wydaje mi się, że jak jest zdrowy to jest ok. Niektóre koty jedza mniej, inne więcej, tak jak ludzie. Jesli je niepełną saszetke mokrej i jeszcze troche suchej to jest jak najbardziej ok wg mnie. Za jakis czas pewnie i tak pojdziecie na odrobaczenie czy szczepienie to lekarka sprawdzi tez wage. Ale jesli nic mu sie nie dzieje to uwazam ze jest spoko. A miałam juz kilka kotów w życiu :-)

Potwierdź usunięcie

Czy jesteś pewien, że chcesz usunąć tę wiadomość?