Jak często kot powinien się wypróżniać?

Wisia
Wisia

Witam, mój kot od dwóch dni nie robi kupy. Je i pije normalnie według mnie. Nie wiem, czy to normalne i po prostu trzeba poczekać, czy powinnam zacząć sie martwić? Czy mogę mu podać coś na przeczyszczenie? 

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.
1 odpowiedź
Anonimowy użytkownik
Anonimowy użytkownik

Dzień dobry,

U dorosłych, zdrowych kotów odżywiających się dobrze zbilansowaną karmą mokrą wypróżnienie powinno mieć miejsce mniej więcej od 1x dziennie do 1x na dwa dni. 

Niepokojący powinien być brak odchodów w kuwecie przez 2-3 dni. Proszę również zwrócić uwagę na zachowanie kota - czy kot mimo wsztystko próbuje się załatwić ("napina się"). Jeśli dodatkowo wokalizuje, porusza się z ostrożnością w pozycji skulonej może być to oznaka tego, że kot ma zaparcie. Jednak zazwyczaj wtedy koty odmawiają jedzenia i picia, żeby dodatkowo nie obciążać przewodu pokarmowego. Często dodatkowym objawem są również wymioty. Zapacie może też powstać przez zjedzone przez kota w czasie pielęgnacji włosy, które zbiły się w kule i nie zostały wydalone przez wymioty.

Ilość kału zależy m.in od rodzaju podawanej karmy, od aktywności ruchowej i ilości wypijanej wody, zwłaszcza jeśli kot karmiony jest suchą karmą. 

Proszę samodzielnie nie podawać leków na przeczyszczenie. Jeśli po 3 dniach kot nie wypróżni się, proszę udać się do lekarza weterynarii. 

Pozdrawiam

lek. wet. Magda Czapka