Co robić 15 dni po sterylizacji kotki?

A
Ananas Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Wysterylizowałam moją kotkę 30 września. To były dwa koszmarne tygodnie ciągłego pilnowania jej w dzień i w nocy. Najpierw miała materiałowe ubranko po operacji, ale zdarzył się wypadek w kuwecie i musiałam je zdjąć. Potem był bandaż, który ciągle się zsuwał, kołnierz, którego nie mogła znieść, a od 4 dni nosi body.

Przez ten bandaż rana się zaogniła i musiałam jechać do weterynarza na odkażanie. Od tego czasu na ranie zrobił się spory strup, następnego dnia trochę podsiąkał, więc przemyłam go Betadiną. Teraz znowu jest czerwona w miejscu szwu... Mam już dość, powinnam się znowu martwić i iść do weterynarza po raz czwarty?

Pani weterynarz ma trochę „olewcze” podejście, bo korzystałam z pomocy fundacji. Zbywa mnie szybko, mówiąc, że będzie dobrze. W danej chwili mnie to uspokaja, ale potem i tak nie śpię po nocach.

Powiedziała mi nawet przy okazji, żebym sama zdjęła szew, ale kiedy powinnam to zrobić? Myślicie, że po 15 dniach będzie już okej?

Mało kto nas przygotowuje na to, jak uciążliwa dla kotek jest rekonwalescencja po zabiegu... Nigdy sama nie miałam szwów, więc trudno mi ocenić, czy wszystko jest w porządku...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

17 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry, możliwe, że u Pani kotki wystąpiła reakcja alergiczna na szwy – to zdarza się dość rzadko, ale bywa. Mogło też być tak, że przez ostatnie zdarzenia (wypadek z kuwetą, noszenie kubraczka itp.) doszło do otarć w okolicy rany i to właśnie one spowodowały powstanie tego strupka. Jeśli weterynarz zdezynfekował to miejsce, a Pani dodatkowo użyła Betadine, to wszystko powinno dość szybko wrócić do normy. Zgadzam się z wcześniejszymi wpisami – zdjęcie szwów jest częścią zabiegu sterylizacji i jest już wliczone w jego koszt, więc lekarz weterynarii powinien to zrobić bezpłatnie.

Gdyby jednak naprawdę nie miała Pani innego wyjścia i musiała zrobić to sama, szwy zdejmuje się zazwyczaj między 10. a 15. dniem po operacji. Będzie Pani potrzebować pęsety (może być taka do brwi, jeśli nie ma Pani innej pod ręką) i małych, cienkich nożyczek. Te dwa wystające końce nici to tzw. końcówki szwu. Proszę chwycić jedną z nich pęsetą i delikatnie pociągnąć do góry, tak aby dało się wsunąć ostrze nożyczek między skórę a nić. Przecinamy nitkę (tylko w jednym miejscu, między skórą a węzłem), a następnie ostrożnie wyciągamy ją pęsetą, pilnując, by wyszła w całości (żadna część nie może zostać w skórze). To samo powtarzamy przy każdym szwie. Na koniec warto użyć gazika z płynem antyseptycznym, żeby usunąć ewentualne zabrudzenia czy zaschnięte strupki po wyjęciu szwów.

Powodzenia,

Pozdrawiam,

Julie

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cieszę się razem z Tobą i Twoją kicią! Dobrze, że macie to już z głowy.

Możesz dalej smarować to miejsce odrobiną miodu albo – jeśli wolisz coś mniej lepkiego – zieloną glinką. Dobrym wyborem będzie też Cicafolia, jeśli uda Ci się ją dostać (to taki odpowiednik ludzkiego Cicaplastu). To naprawdę skuteczny krem wspomagający gojenie.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To same świetne wieści... to super.
    Przetłumaczony francuski
    A
    Ananas Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wszystko jest w porządku. Weterynarz usunął już strupek oraz szew i pod spodem wszystko jest czyste i ładnie wygojone!

Dzięki za wszystkie rady, na pewno pomogą innym osobom, które znajdą się w podobnej sytuacji.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wzięłaś pod uwagę te komplikacje? Skoro przeszła przez podrażnienia i infekcję, to normalne, że nie wygląda to od razu na idealnie zagojone, ale gdyby to była moja kotka, to dla własnego spokoju też poszłabym do innego weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

U mnie to samo. Moim zdaniem ta blizna nie wygląda najlepiej. Warto skonsultować się z innym weterynarzem – oczywiście będzie się to wiązało z kosztem wizyty, ale może oszczędzić kotce wielu problemów w przyszłości.

Przetłumaczony francuski
    P
    Picatsou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szczerze mówiąc, to naprawdę nie wygląda dobrze. Nie rozumiem podejścia tego weterynarza. W przypadku mojej kotki kontrola pooperacyjna była darmowa.

Powinniście pokazać ją innemu weterynarzowi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Moja kicia miała sterylkę 9 września. Poniżej wrzucam zdjęcie blizny przy zdejmowaniu szwów 21 września (12 dni po zabiegu): zupełnie co innego...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zgadzam się z ulalie, omijaj tego weterynarza szerokim łukiem. Ta blizna w ogóle nie wygląda tak, jak powinna wyglądać po sterylizacji. I nie ruszaj szwów, nawet jeśli będziesz musiał zapłacić za konsultację u prawdziwego weterynarza...
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A jeśli chodzi o szwy podskórne... są pod skórą, więc ich nie widać i same się wchłaniają..

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 17

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post